Phal.bellina

作者: 阿里 發表于 2009-7-7 11:16:17
4705 19
Phal.bellina
Phal.bellina fma.alba-2.JPG
Phal.bellina fma.alba-3.JPG
Phal.bellina fma.alba-4.JPG
Samtang 發表於 2009-7-7 23:16:43 |顯示全部樓層

我想問問我這棵是從繽X買來的Phal.violacea alba同你的Phal.bellina fma.alba,有什麼分別。
我看見如果只是看相的話,十分相似。

回復

alanpn 發表於 2009-7-8 09:22:18 |顯示全部樓層
對啊, 兩者十分相似, 應該點分??
回復

fanhoiyiu 發表於 2009-7-8 10:51:17 |顯示全部樓層
呀,好喜歡Phal.bellina好靚好靚
回復

黑仔天 發表於 2009-7-8 16:33:18 |顯示全部樓層
好多人都係話睇唇~
我都想知點分..@.@
成日係市面上睇...有人話佢純又有人話佢唔純..真係唔識分..頭都暈
回復

阿里 發表於 2009-7-8 16:35:44 |顯示全部樓層

最早是在1860年荷兰植物学家E.Teijsman发现此种蝴蝶兰,以前都称为violacea,后来有人认为从马来半岛到加里曼丹岛产的叶宽大圆厚,花的中心部浓紫红色归为别种Phal.bellina(Rchb.f.)Christenson来区别于产于苏门嗒拉等地的Phal.violacea。园艺界习惯全用violacea名称的人还很多。我都是随引进时标签来书写。至于alba,只有从叶和花的大小来分辨了。
回復

Exodus 發表於 2009-7-8 20:36:53 |顯示全部樓層
好多人都係話睇唇~
我都想知點分..@.@
成日係市面上睇...有人話佢純又有人話佢唔純..真係唔識分..頭都暈
黑仔天 發表於 2009-7-8 16:33

這棵Phal. violacea v. alba很明顯不是Phal. violacea v. alba.
回復

Exodus 發表於 2009-7-8 20:38:15 |顯示全部樓層
我想問問我這棵是從繽X買來的Phal.violacea alba同你的Phal.bellina fma.alba,有什麼分別。
我看見如果只是看相的話,十分相似。

...
Samtang 發表於 2009-7-7 23:16

至於呢棵
都唔係Phal. violacea v. alba或者是Phal. bellina v. alba
回復

Samtang 發表於 2009-7-8 20:49:37 |顯示全部樓層
最早是在1860年荷兰植物学家E.Teijsman发现此种蝴蝶兰,以前都称为violacea,后来有人认为从马来半岛到加里曼丹岛产的叶宽大圆厚,花的中心部浓紫红色归为别种Phal.bellina(Rchb.f.)Christenson来区别于产于苏门嗒拉 ...
阿里 發表於 2009-7-8 16:35

多謝你的解釋,原來是這樣分的。多謝。我又學到野。
回復

Samtang 發表於 2009-7-8 20:50:58 |顯示全部樓層
至於呢棵
都唔係Phal. violacea v. alba或者是Phal. bellina v. alba
Exodus 發表於 2009-7-8 20:38

多謝你的意見,因我是在繽X買的,所以他寫什麼,我照寫下。
回復

Exodus 發表於 2009-7-8 22:55:33 |顯示全部樓層
多謝你的解釋,原來是這樣分的。多謝。我又學到野。
Samtang 發表於 2009-7-8 20:49

不過其耐人尋味的地方在於
向來鑑別蝴蝶蘭的唇瓣的方法並不能區分Phal. violaceaPhal. bellina
而分子生物學的基因分析兩者差異趨向0%
詭異之處是有著不同的遺傳形態

於2006年後開始有使用Phal. bellina作為親本登錄的交配種,
以與使用Phal. violacea作交配的品種區別(過去曾經有P. pulchraP. hieroglyphicaP. pallensP. reichenbachiana等幾種蝴蝶蘭都使用P. lueddemanniana作登錄, 因為以前只被認為是變種),
但極度混亂的是,自1878及1882年P. violacea var. bellineaP. violacea var. chloracea(兩者即現今天的P. bellina)被發表起至今百多年,
P. bellinaP. violacea的名義作登錄的品種早已盤根錯節地隱藏於無數蝴蝶蘭交配品系之中,以前的P. Princess KaiulaniP. Penang Girl大都是用P. bellina做的,
所以過千個名字如何追查及修正?
然而今天市面販售的,大都是分不出哪一種的P. Samera (violacea × bellina),
甚至有被所謂的「優化」混進了P. micholitziiP. amboinensis......

所以我想在今日這個面目模糊的原種下再成立這個新種,究竟有沒有實際意義及必要性呢?
回復

Exodus 發表於 2009-7-8 22:56:48 |顯示全部樓層
多謝你的意見,因我是在繽X買的,所以他寫什麼,我照寫下。
Samtang 發表於 2009-7-8 20:50

自己喜歡就好
只要不介意血統
回復

黑仔天 發表於 2009-7-8 23:00:09 |顯示全部樓層
至於呢棵
Exodus 發表於 2009-7-8 20:38

我都係聽d係funfun睇花既哥仔傾計時聽到的..
佢地話..呢盆個唇有毛...呢盆個唇有牙...等等...
之後佢地又彈左句...睇唇就知係唔係 violacea 或者 bellina
我自已都睇返好多塔內既文章...都係睇到一頭霧水...
睇英文就仲死...完全冇點講過去分清佢地只係得d圖...........(可能我睇果d網唔夠專業)
向來鑑別蝴蝶蘭的唇瓣的方法並不能區分Phal. violacea及Phal. bellina

於2006年後開始有使用Phal. bellina作為親本 ...
Exodus 發表於 2009-7-8 22:55

請教一下..佢有咩特徵可以睇得出..可以咁快肯定左佢唔係violacea 或 bellina
想了解多一點呢方面的分法...or唔介意的話可以po個有詳介的網比我自己爬文都得
回復

Samtang 發表於 2009-7-8 23:13:45 |顯示全部樓層
向來鑑別蝴蝶蘭的唇瓣的方法並不能區分Phal. violacea及Phal. bellina

於2006年後開始有使用Phal. bellina作為親本 ...
Exodus 發表於 2009-7-8 22:55

原來還有這些的,又學到野了。謝謝你的資料。
回復

Exodus 發表於 2009-7-8 23:58:04 |顯示全部樓層
請教一下..佢有咩特徵可以睇得出..可以咁快肯定左佢唔係violacea 或 bellina
想了解多一點呢方面的分法...or唔介意的話可以po個有詳介的網比我自己爬文都得
黑仔天 發表於 2009-7-8 23:00

你對得棵花多就知有唔妥架la, 大把分別
不論v定b既唇瓣構造都好簡單
但唔係而家果d 又圓又肥既唇
呢度全部都係正常花, 但P. violacea var. muritoniana而家列為P. bellina var. muritoniana

淨係講呢度兩棵白色花
第一棵
以前d VVA邊會有咁深既綠色瓣脈, 仲有齒
雖然棵野生到咁, 但仲見到有P. micholitzii多花梗特性
係咪都要生多兩支花梗

第二棵
連葉都似埋P. micholitzii..
回復

黑仔天 發表於 2009-7-9 02:44:44 |顯示全部樓層
你對得棵花多就知有唔妥架la, 大把分別
不論v定b既唇瓣構造都好簡單
但唔係而家果d 又圓又肥既唇
呢度全部都係正常花, 但P. violacea var. muritoniana而家列為P. bellina var. muritoniana

淨係講呢度兩棵白色花
...
Exodus 發表於 2009-7-8 23:58

慢慢鑽研下先~唔該晒你
回復

boboyeah 發表於 2010-2-16 21:13:47 |顯示全部樓層
點樣使佢快d開花,只有花芽,但遲遲都不能開花.
回復

wong 發表於 2010-2-16 22:43:35 |顯示全部樓層
咁耐之前既POST都推返上黎.....
回復

sammy 發表於 2010-2-17 22:24:05 |顯示全部樓層
我都係聽d係funfun睇花既哥仔傾計時聽到的..
佢地話..呢盆個唇有毛...呢盆個唇有牙...等等...
之後佢地又 ...
黑仔天 發表於 2009-7-8 23:00

畀份論文你研究吓嘞:
http://etd.lib.nsysu.edu.tw/ETD- ... =etd-0214104-145556

入面正正係針針講的基因分析, 又列晒五六十種原生種邊個同邊個親
仲有講violacea 同bellina係花色, 花型, 花香, 葉寬等各方面的分別  (P.175), 甚至講到Malay, Sumatra, Mentawai唔同產區之間的異同
回復

semi-alba 發表於 2010-2-17 23:08:35 |顯示全部樓層
畀份論文你研究吓嘞:

入面正正係針針講的基因分析, 又列晒五六十種原生種邊個同邊個親
仲有講violacea  ...
sammy 發表於 2010-2-17 22:24

oh excellent
回復