嘉多利

作者: Samtang 發表于 2009-7-6 16:38:08
4455 21

taxitang 發表於 2009-7-6 19:11:49 |顯示全部樓層
真的漂亮,加多利真是靓花,如我有更多空間,一定培養多數株。
回復

Arese 發表於 2009-7-8 19:49:07 |顯示全部樓層
Can you please tell me the name of the bottom green one?
回復

Samtang 發表於 2009-7-9 22:28:08 |顯示全部樓層

我都唔知牠的名。如果有名牌的我會寫下。如無的,我也無所謂。因為我喜歡的是花,覺得靚就得,而不是名。何況我現在知道有名牌的可能都是寫錯的。唔好意思,我幫唔到你。
回復

taxitang 發表於 2009-7-9 23:07:33 |顯示全部樓層
其實我都有同感,花沒有靚唔靚,只有喜唔喜歡,喜歡就靚,好似我個人就唔喜歡豆蘭嘞!所以唔覺佢靚.不論價錢多少,送給我也不要,因為種花地方有限,
回復

Kiann 發表於 2009-7-10 00:24:15 |顯示全部樓層
好靚呀!我都有幾盆加多利,其中一盤,在花展買的小苗,種了幾年,終於舊年出第一個花芽,但發黑,見唔到花,安慰自己,唔開花保住D營養下年開仲多,今年真係前前後出左五六個花芽,但又係全部發黑.好挫敗呀!我試過制水,但結果都係一樣,是否蟲害?

種石斛易好多,春節時真係開到發顛.但嗰幾盆加多利.....唉!真係自信心大受打擊!
回復

tlyuen 發表於 2009-7-10 01:28:44 |顯示全部樓層
6# Kiann

花芽發黑可能有菌,太濕。
回復

Kiann 發表於 2009-7-10 14:36:39 |顯示全部樓層
6# Kiann

花芽發黑可能有菌,太濕。
tlyuen 發表於 2009-7-10 01:28

謝謝tlyuen,如果有菌,葉片也應該受影嚮吧!但它的葉又生長得很好,不斷出新葉芽,每個新葉芽都有機會在葉中心抽花芽.只是每次出花芽總發黑!
回復

taxitang 發表於 2009-7-10 17:13:59 |顯示全部樓層
8# Kiann

會不會是溫差、潮濕、悶熱,近日時常下雨,如果是露天栽種,花蕾很敏感,有很大可能淍謝。
回復

Arese 發表於 2009-7-10 23:48:28 |顯示全部樓層
我都唔知牠的名。如果有名牌的我會寫下。如無的,我也無所謂。因為我喜歡的是花,覺得靚就得,而不是名。何況我現在知道有名牌的可能都是寫錯的。唔好意思,我幫唔到你。 ...
Samtang 發表於 2009-7-9 22:28

I just want the name so that I can look for it, I love green flowers. Can you tell me where you bought it?

Thanks.
回復

Samtang 發表於 2009-7-11 00:03:05 |顯示全部樓層
這棵花是在粉嶺坪輋車太(軒X農場)處買的,那裡的花相對便宜,而且又多花選,又可以看看別人種的花。
而綠色花的嘉多利其實在旺角花墟不時都有得賣的。
回復

Arese 發表於 2009-7-11 16:05:40 |顯示全部樓層
Thanks for the info, can you give me a more detailed address or telephone no.?
回復

Kiann 發表於 2009-7-12 23:56:40 |顯示全部樓層
8# Kiann

會不會是溫差、潮濕、悶熱,近日時常下雨,如果是露天栽種,花蕾很敏感,有很大可能淍謝。
taxitang 發表於 2009-7-10 17:13

謝謝taxitang,因為之前的失敗,所以我對它是特別呵護.露天裁種在天台玻璃篷底下,有早上東方和昫的陽光,全日散射光,沒西斜直照,我家在山腰,不算太悶熱,我會制水並小心不讓花蕾沾水.

另外有個別品種蘭花可能帶甜味,蠻惹蟻,未開花已做了螞蟻的甜品,請問可否直接向花苞噴蒜頭水驅蟻呢?
回復

paulpaul 發表於 2009-7-16 21:05:39 |顯示全部樓層
2盤都好靚!
回復

avery 發表於 2009-9-28 21:10:08 |顯示全部樓層
第二盆應該係 Blc. Magic Meadow "Napoleon" ( 拿破崙 )
回復

Samtang 發表於 2009-9-28 21:14:35 |顯示全部樓層
第二盆應該係 Blc. Magic Meadow "Napoleon" ( 拿破崙 )
avery 發表於 2009-9-28 21:10

是嗎。你唔講我都唔知。因蘭花有太多雜交品種,所以如果那棵花沒有牌,我真是唔知叫什麼名字。

謝謝你。
回復

avery 發表於 2009-9-28 21:19:54 |顯示全部樓層
其實車太有可能有編 code 俾 D 花 ( 好果有花牌仔响盆度 eg. C01 stands for cattleya 1 ), 查番佢既記錄簿有可能揾番 ( provided that 冇掉亂冇寫錯)
回復

Samtang 發表於 2009-9-28 21:24:07 |顯示全部樓層
那遲d問問先。因花牌很多時都有寫你所講的eg.C01類似的這些,但沒有寫到名。
回復

avery 發表於 2009-9-28 21:28:13 |顯示全部樓層
賣街客好多時有花就得, 冇人計較花名, 分株分得多就開始唔抄名 ~~ 我有時都會幫下佢地 proof read D 名 ~
回復

ylee 發表於 2009-9-28 22:13:38 |顯示全部樓層
the green one is very beautifuladd6icon
回復

12下一頁