旺角壽司店服務員的服務態度

作者: 恩314 發表于 2009-7-5 19:46:42
1410 13
話說有一晚,我地去左旺角一間某某壽司店食野 , 一上到去 ........
嘩!!!好多人呀~唔好掛住講啦 , 快d去囉"飛"先啦!!
哦 , 一囉"飛" , 下........成70幾,80張wo @@
唔緊要啦 , 鬼叫我地今日想食壽司咩...^^
好啦 , 我地等等等.............

大約1小時之後...............

我地好開心咁講:快啦快啦 ~ 5張 , 4張 , 3張 ......................
攪錯呀!!做咩停左係度呀??
到啦!!!呀!!help , 太多人 , 走唔到去比張"飛"佢呀,
我咪只好舉高張"飛"囉 , 依...........依.........依........好辛苦走到佢身邊,比張"飛"佢.
佢同我講:我地幫你 hold 住張桌 , 佢地埋緊單 , 好快走,

但..............半小時.................1小時..........
做咩仲未到 ? 我地8掛走左去睇下佢桌上2張paper ,
下 , 點解一張格仔紙(我唸係寫住等候no&人數), 點解會劃左我地個no?
再睇下有一本簿仔(我唸應該係寫hold桌No),
下,又係冇份 =.=”
唔係呀,佢明明同我地講左話hold桌比我地?咁點解.......
佢走返出嚟,我地問佢點解會冇我地個no........

我:小姐,我想問下點解會冇我地個no(比張"飛"佢睇)
服務員:我頭先叫你地個no,你地唔係度
我:唔係,我頭先仲舉高張"飛"比你睇,你話會幫我地hold桌
服務員:(死口唔認)冇,頭先我叫左3次,冇人應,可能你地走左入去商場
我:我冇走過,我仲睇住我之後囉"飛”個一家三口入出
服務員:(呆左一會)um.....總之我叫左3次冇人應,你地應該唔係度
我比佢激到冇野好野,我老公睇唔過眼,都話:我地頭先冇走過,仲睇住d人入去
服務員:冇,真係冇,我叫左好多次都冇人應
我老公:咁一係叫個經理出嚟lo
服務員:(唔理我老公講咩)冇呀,你地真係唔係度呀
老公:你唔好再講咁多,你叫個經理出嚟啦!(好火)

個服務員唔夠我地講,話:我好快比張桌你
老公:(仲火)好快?快仲幾時呀?頭先hold桌時你都話好快wo,咁仲要快到幾時呀
服務員:um....過左依張no我比你地
我地睇下佢本簿,老公:嘩,我地個no早佢好多wo,你真係過左依張no之後比我地呀?
服務員:係呀
老公:你係先好,如果唔係,你真係同我叫個經理出嚟
當然,佢最後都比左張桌我地

琴日,我地再旺角壽司店食壽司,但唔係個間,
人地都冇好似佢咁d咩hold桌,仲好快,大約半小時,
佢hold咩桌姐,一時叫到no,係度同我地講:佢地埋緊單,好快,快快快,咪右係要成1小時,仲話快
一係話:佢地剛剛入去,我幫你hold桌呀,佢地食得好快架,快來快去,咪又係食成1小時,
所以最憎佢d咩hold桌,仲要hold到亂哂wo,都唔知佢hold嚟做咩 @@
cotychan 發表於 2009-7-5 20:30:55 |顯示全部樓層
你係未食迴轉嗰啲鋪頭?我好耐之前都做過.我覺得你點解等多成個鐘先出聲?如果係我,等十分鐘就已經會問佢點解啦!仲有,如果你一路企喺度,咁一個鐘,我諗都已經叫咗二十個以上NO(我講既係大少少既鋪頭),咁你唔覺得奇既咩?
講番轉頭,你所講既HOLD枱,如果係迴轉,HOLD枱係必要既,因為好多時都係兩個人嚟食嘢咁計,你地一家三口,咁就要等其中一枱兩個客食完嘢,先HOLD住佢,再等隔離左右有客食完咁先會有三個住俾你地.如果唔係咁HOLD,一係就等本來有三位以上既食客走左,咁你地先會有枱.
回復

恩314 發表於 2009-7-5 21:40:08 |顯示全部樓層
你係未食迴轉嗰啲鋪頭?我好耐之前都做過.我覺得你點解等多成個鐘先出聲?如果係我,等十分鐘就已經會問佢點解啦!仲有,如果你一路企喺度,咁一個鐘,我諗都已經叫咗二十個以上NO(我講既係大少少既鋪頭),咁你唔覺得奇既咩? ...
cotychan 發表於 2009-7-5 20:30

唔係呀,我同佢講左,迴轉or其他都得,
10mins唔得,因為咁多人,一定冇可能,
佢仲要成日入1.2個人,咁2個人以上咁點?
仲要唔理個食客剛入去定食完都話幫你hold桌
結果要等成1個鐘
回復

claudiatang 發表於 2009-7-5 21:59:11 |顯示全部樓層
這麼個等法,食龍肉都冇味﹗
回復

cotychan 發表於 2009-7-5 23:39:33 |顯示全部樓層
唔係呀,我同佢講左,迴轉or其他都得,
10mins唔得,因為咁多人,一定冇可能,
佢仲要成日入1.2個人,咁2個人以上咁點?
仲要唔理個食客剛入去定食完都話幫你hold桌
結果要等成1個鐘 ...
恩314 發表於 2009-7-5 21:40

俾我,我一早去嘈佢lu!佢話我行開咗,如果我真係無行開過,我一定要佢經理出嚟!你地脾氣都算好,佢話再俾番你,你就算.
回復

孖吉 發表於 2009-7-5 23:56:56 |顯示全部樓層
其實呢,呢鋪係 hold 枱 定係 hold 客 呀究竟?
回復

雍正 發表於 2009-7-6 00:06:18 |顯示全部樓層

開佢個名出黎,等我地可以加佢入黑名單

但係點解佢hold張枱成粒鐘妳地先出聲
如果係我,等十分鐘就肯定去問佢
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-6 13:12:53 |顯示全部樓層
同意! 開名! 等大家有個醒覺, 旺角咁多壽司舖, 好難估...

我會响個知客話要Hold枱就企定隔離等. 唔係人多混亂好易有爭議(同其它食客) , 同埋 - 我會搵佢個經理出嚟, 問埋個職員名去投訴囉!!!
回復

irishuen 發表於 2009-7-6 22:05:37 |顯示全部樓層
等咁耐你都肯, 我係個唔會等位既人, 人多寧願去第間都唔等,
你仲等佢叫埋張枱, 係我點都叫呀經理出黎解釋解釋
元朗都有d壽司店係咁, 就好似要排2張飛咁
係唔係雅蘭一壽司???
回復

恩314 發表於 2009-7-8 00:39:16 |顯示全部樓層
開佢個名出黎,等我地可以加佢入黑名單

但係點解佢hold張枱成粒鐘妳地先出聲
如果係我,等十分鐘就肯定去問佢
雍正 發表於 2009-7-6 00:06

我地都好唔耐煩架啦,有時都有走埋去問佢
但佢次次都係話:你等等啦!好快架啦!個咩咩咩no都係頭先入去!
咁你點同佢嘈姐@@
回復

恩314 發表於 2009-7-8 00:42:29 |顯示全部樓層
等咁耐你都肯, 我係個唔會等位既人, 人多寧願去第間都唔等,
你仲等佢叫埋張枱, 係我點都叫呀經理出黎解釋解釋
元朗都有d壽司店係咁, 就好似要排2張飛咁
係唔係雅蘭一壽司??? ...
irishuen 發表於 2009-7-6 22:05

咁平時覺得個間d野都好"低"
又唔知第2間d野好唔好食wo, 咁咪唯有等lo
唔係雅蘭一壽司
真係要開佢個名?
回復

恩314 發表於 2009-7-8 00:45:13 |顯示全部樓層
俾我,我一早去嘈佢lu!佢話我行開咗,如果我真係無行開過,我一定要佢經理出嚟!你地脾氣都算好,佢話再俾番你,你就算.
cotychan 發表於 2009-7-5 23:39

唔.......見咁多人, 冇為小小事就攪大佢 ,
我地話完佢, 有個姐姐走埋去,都問佢有桌未@@
回復

C_S 發表於 2009-7-8 14:28:46 |顯示全部樓層
唔.......見咁多人, 冇為小小事就攪大佢 ,
我地話完佢, 有個姐姐走埋去,都問佢有桌未@@
恩314 發表於 2009-7-8 00:45

即係服務員個別水準既問題...?
回復

比得大帝 發表於 2009-7-9 10:43:39 |顯示全部樓層
我相信哩啲hold枱 (其實hold客)的做法係公司指引, 並非個別服務員行為

如果所言屬實, 公開佢個舖名出是沒問題的, 讓大家留意也好
回復