百合小苗

作者: 小餘 發表于 2007-11-24 00:06:34
5973 31
舊年種完枯咗嘅百合,
前幾個月掘返出嚟,見到幾粒細細嘅球仔,
重新種返落盆仔,結果11月頭果陣見到佢哋出葉仔呀^^

小餘 發表於 2007-11-24 00:08:19 |顯示全部樓層
第二盆百合小苗^^

回復

豔豔 發表於 2007-11-24 12:51:51 |顯示全部樓層
大得咁快既...HAHA...
回復

小餘 發表於 2007-11-25 22:53:56 |顯示全部樓層
今日換咗盆^^

回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-27 22:49:42 |顯示全部樓層
我有盆種下10日,前幾日手多掘佢出來,見佢己有10條8條根,今日見佢好似出芽,但唔同你一樣,佢白白地尖尖長長嫁,我見種左唔係好多,佢怪怪地加多D泥,蓋過曬了,請問知唔知佢正常嗎?
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-28 21:07:13 |顯示全部樓層
昨天才幫她加泥蓋過白色尖尖長長的東西,今晚見她又出來啦!這是芽嗎?
照片 013.jpg
照片 012.jpg
回復

kkayz 發表於 2007-11-29 01:54:43 |顯示全部樓層
之前買左個百合球根~
都成三個星期多, 完全無反應~
今日決定掘出黎睇下發生咩事~
點知無生根不特止, 底部仲淋哂~
唉, 我諗呢d 應該就係所謂既爛根了~
無左 $55 買根錢唔緊要, 當係經驗~
經驗係累積返黎既~
聽日再出去花墟買過一粒, 再接再厲~
回復

小餘 發表於 2007-11-29 20:06:41 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-28 21:07 發表
昨天才幫她加泥蓋過白色尖尖長長的東西,今晚見她又出來啦!這是芽嗎?

睇唔到似百合嘅
請問係邊隻百合嚟嘅呢?
回復

小餘 發表於 2007-11-29 20:51:34 |顯示全部樓層
原帖由 kkayz 於 2007-11-29 01:54 發表
之前買左個百合球根~
都成三個星期多, 完全無反應~
今日決定掘出黎睇下發生咩事~
點知無生根不特止, 底部仲淋哂~
唉, 我諗呢d 應該就係所謂既爛根了~
無左 $55 買根錢唔緊要, 當係經驗~
經驗係累積返黎既~
聽日再出 ...

55蚊一球咁貴嘅,唔通係.......
結果有冇再買到呀?^^
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-29 20:53:20 |顯示全部樓層
唔知咩名喎!係funfun買的好似五元一粒,所以我自已都覺得怪怪地!
回復

小餘 發表於 2007-11-29 20:58:12 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-29 20:53 發表
唔知咩名喎!係funfun買的好似五元一粒,所以我自已都覺得怪怪地!

會唔會係較剪蘭嚟架?!
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-29 21:01:19 |顯示全部樓層
今晚又長高左d啦!影得差唔好見怪! 我是放在櫃頂種的!
照片 017.jpg
回復

小餘 發表於 2007-11-29 21:07:24 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-29 21:01 發表
今晚又長高左d啦!影得差唔好見怪! 我是放在櫃頂種的!

睇唔出係咩 不過我覺得唔似百合播
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-29 21:21:12 |顯示全部樓層
唔…… 只好等啦,等有新發展再話你知!
回復

小餘 發表於 2007-11-29 21:29:44 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-29 21:21 發表
唔…… 只好等啦,等有新發展再話你知!

回復

kkayz 發表於 2007-11-30 02:03:02 |顯示全部樓層
$55 係繽x買既百合~
個 label 寫著 "種球-皇冠百合 黃"~
因為我見棵百合成長後, 有好多朵黃花倒吊起來開花~
覺得好靚, 所以見咁貴都狠下心買落黎, 點知... 唉~
今日想話買一隻叫 "火鳳凰百合" 既~
唔知係我眼大睇過龍, 我見唔到~
只係見到屈金香~
但到最後唔知點解, 買左個風信子, 連埋個玻璃瓶果款, $48~
呢款係水種, 希望種得起, 開到花啦~
比番一些信心我, 等我唔會放棄球根種植~
回復

小餘 發表於 2007-12-1 01:37:58 |顯示全部樓層
原帖由 kkayz 於 2007-11-30 02:03 發表
$55 係繽x買既百合~
覺得好靚, 所以見咁貴都狠下心買落黎, 點知... 唉~
今日想話買一隻叫 "火鳳凰百合" 既~
唔知係我眼大睇 ...

($55 係繽x買既百合~
覺得好靚, 所以見咁貴都狠下心買落黎, 點知... 唉~ )..........我都估係呢隻架喇!!
上年我都買咗一球嚟種,但結果未出葉個球已經爛咗,
因為覺得靚,所以今年原本都諗住再買一個嚟種,
但我打咗俾個球根專家問完,佢話香港啲氣候好難種到.......結果我慳返幾十蚊
kkayz,咁你今日有冇再買呀?^^

(今日想話買一隻叫 "火鳳凰百合" 既~
唔知係我眼大睇過龍, 我見唔到~).........我今日都有去行過,都見唔到有呀^^

(但到最後唔知點解, 買左個風信子, 連埋個玻璃瓶果款, $48~
呢款係水種, 希望種得起, 開到花啦~)........風信子應該唔難種嘅,希望你成功啦

(比番一些信心我, 等我唔會放棄球根種植~).......揀住啲易種嘅落手先囉.......好似我咁
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-1 13:22:20 |顯示全部樓層
唔…我都覺得搵d平平地嫁,起碼成功左有經驗啦下次才高級d,因我舊年係買己有花的球根,今年才由零(只有球未有根)開始!
回復

kkayz 發表於 2007-12-3 00:36:56 |顯示全部樓層
死啦. 我好似已經中左毒咁, 不斷咁買唔同既植物黎種~
我又買了四粒鬱金香球根, $30 四粒, 算係買平價啦~
問店員, 店員話埋土一半, 另一半突出黎, 之後兩三日就淋一次水~
我係用仙人掌泥黎種, 因為之前我爛根既百合係用科學泥, 所以今次試下轉另一款泥~
而我既玻璃瓶裝既風信子, 過左幾日, d 根好似無反應咁, 但頭頂果支芽由本來既白色, 慢慢開始變綠, 正常?
回復

chongchi 發表於 2007-12-3 15:53:55 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-12-1 01:37 發表

($55 係繽x買既百合~
覺得好靚, 所以見咁貴都狠下心買落黎, 點知... 唉~ )..........我都估係呢隻架喇!!
上年我都買咗一球嚟 ...

上月我都買了一個皇冠百合,到現在還是不生不死,剛才挖來看,一條根都沒有,看來那$45是枉花了.
回復

12下一頁