心記ping 病左咁...

作者: markusyc 發表于 2009-7-5 15:20:38
1536 4
大半年前係心記買左棵 ping ... $55 蚊果種 ....

幾個月前天氣轉暖ping 仔生得好靚d 葉好大塊仲幫手捉左好多烏蠅

兩個月前,手多,幫佢換泥。d 泥係花bob 到買,講明係無肥泥炭土

一換左d 泥 d 葉即刻細左 .... 去到而家都係咁....

同埋換泥果陣嘗試做葉插.... 點知大大塊葉都無反應..... 我係平放塊葉ga d 泥好濕... 用保鮮紙包住...... 唔知點解唔得....

各位大大幫下手…
lian84 發表於 2009-7-5 20:33:37 |顯示全部樓層
我都試過 ~~~唔換好好地 一換泥就瓜~~~
回復

sky210m 發表於 2009-7-7 02:06:47 |顯示全部樓層
花寶d泥炭土我覺得唔好用的~
ping我轉過禁多次泥同盆都無事~
回復

sky210m 發表於 2009-7-7 02:11:33 |顯示全部樓層
大半年前係心記買左棵 ping ... $55 蚊果種 ....

幾個月前天氣轉暖ping 仔生得好靚d 葉好大塊仲幫手捉左好多烏蠅

兩個月前,手多,幫佢換泥。d 泥係花bob 到買,講明係無肥泥炭土

一換左d 泥 d 葉即刻細左 ....  ...
markusyc 發表於 2009-7-5 15:20

d泥唔洗太濕架,你插葉d植料要用珠石沙質多過泥加~珠石或沙同泥的比例就是2:1
d泥唔好太乾就ok不要包保鮮紙啊~因為ping不雖要太多水~濕度高會爛葉唔成功~
我近期插葉都塊塊成功^^"希望幫到你la~
回復

PINK 發表於 2009-7-9 15:01:01 |顯示全部樓層
太濕會爛葉嫁, 你睇睇呢個post 應該會幫到你.
http://www.edenplantshk.com/view ... &extra=page%3D1
回復