藍地陳?記(唉....)

作者: manytky 發表于 2009-7-3 15:14:16
6176 13
唉...故事係敢....不嬲都同佢買開野,上個月同佢買了兩包黃花沙,回家後準備溝沙開泥田園樂,下?倒包沙出來????
點解敢多木頭/建築用尼龍帶/鐵釘/樹根呢?老婆問我,敢我話可能係沙尾有少少什質算啦!執起D垃圾先用啦!ok老婆話ok啦!
到左7月1日假期/無沙/敢又去買沙罹,去之前打比佢問有無黃花沙買/驚死因為吳係成日都有貨///
去到今次買4包啦!下$22包,上次都係$15包//算啦?可能今次會靚D///拿4包沙回家(家住3樓連天台)拿上4層到天台/哈哈,開心
又準備溝沙,,拿回花園仔老師教牛泥,,,,點知打開D沙,,哈無得玩!今次直頭係佢隔呢空地下D泥,有水就變泥張個隻,,這些跟本就
唔適合種野///酸到無朋友,今次就真係要出聲,佢敢做生意點得家""""
(1)辛苦搬上4樓....唉今個星期日又要搬返落去.....之後又要買翻新/搬翻上4樓..想死!!!
(2)真係吳知用左,,點解去唔到水?????唔通溝唔夠珍珠岩等等?????買翻包岩溝先!!!浪費金錢
(3)點解盆花會葉黃呢?上網問下老師先?唔通我牛D泥唔得?
通通都係藍地陳?記野的禍
為在賺多D錢?張我地心血拋諸腦後,大家都知種野係要心機,時間去種,,種落個幾月先知種唔到,真係會好Down下,有D可能會放棄
敢又少左的花友啦!!!!!!!唉黃花沙就千期唔好同佢買!!其它就唔知///不過我就唔會再同佢買野啦!!
muitau 發表於 2009-7-3 15:37:00 |顯示全部樓層
我都試過去花場買黃花沙,同你畸屎一樣,除非有人介紹到一間好既,否則都係唔敢買住.
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 18:05:38 |顯示全部樓層
2# muitau
我都試過去花場買黃花沙,同你畸屎一樣,除非有人介紹到一間好既,否則都係唔敢買住.
==================================

妹頭呀, 你都未搞清楚乜嘢係黃花沙!
黃花沙係建築用黎批盪嘅淡水沙粒呀!!
有人買黎溝吓粘質土令泥土疏水D咋!!!

一般體花舖(塵正寄類)或普通花場買嘅叫黃泥, 好聽D咪叫黃花泥囉!
黃花泥即係山邊挖嘅紅紅黃黃嘅泥啦!!
乾時鬆泡泡, 落水粘糊糊, 翻曬硬掘掘!!!

邊個買亞? 梗係好多人買啦!
例加: 我啦 -- 帮襯近加洲花園嘅廣乜囉!
好多有大花園嘅, 私人屋苑嘅公共花園, 政府園藝花池....

咁渣! 點用亞?
梗唔係啦, 要溝架馬, 邊有話就咁用嘅唧!
買呢D泥係按車, 半車, 斗....咁買嘅. 送貨架, 帮你入埋袋都得呀, 錢啫!
仲有佢地好專業架, 按你需要種乜嘢植物特性帮你溝埋D唔同介質都得呀, 又係嗰個字啫!

唔講人地講翻自己嘞!
我買咗D泥佢車到門口架,
我主要係用德國科學泥(花泥)及澳洲有機腐植土溝勻,
仲專登到衫兄度請教買咗好多大袋肥料混埋落D泥度架.
(初初搞種植係有D緊張架罅, 唔好笑呀!)
回復

solar 發表於 2009-7-4 19:00:12 |顯示全部樓層
Hi all!
看見manytky, 花園仔 說的內容, 我想你們可能玩'較大型'的planting. 想請教你們, 我有1m x 1m的大木箱,想種"食物類".木箱的內部要點安排呢? 因怕木箱大半年後會爛, 不想舖'膠'(因膠對人體有害).舖紅磚, 又好似太厚, 有什麼做法呢? 又疏水又對人體ok???
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 21:04:01 |顯示全部樓層
4# solar
Hi all!
看見manytky, 花園仔 說的內容, 我想你們可能玩'較大型'的planting. 想請教你們, 我有1m x 1m的大木箱,想種"食物類".木箱的內部要點安排呢? 因怕木箱大半年後會爛, 不想舖'膠'(因膠對人體有害).舖紅磚, 又好似太厚, 有什麼做法呢? 又疏水又對人體ok???
====================================
你好!
既然唔鍾意用膠制品紅磚又厚, 又唔想放棄個木箱,
我建議用1.2mm厚6mm棑窿不銹鋼片做內壁嘞.
-- 元朗<大信>訂造咪OK囉, 我D圍板都係用佢架!
(唔好講$啵!)
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 21:18:36 |顯示全部樓層
1# manytky
你好!
初初種嘢少不免手忙腳亂架罅, 定D黎實搞得掂嘅!!
泥之馬, 你可以請教<斑比><壹壹><花花><Alison><當勞>....佢地格!
回復

manytky 發表於 2009-7-4 23:02:45 |顯示全部樓層
收到!!!老帥
回復

chung23 發表於 2009-7-5 01:34:02 |顯示全部樓層
2# muitau
==================================

妹頭呀, 你都未搞清楚乜嘢係黃花沙!
黃花沙係建築用黎批盪嘅淡水沙粒呀!!
有人 ...
花園仔 發表於 2009-7-4 18:05

我屋企個小花園都係里o的黃泥呀,係咪買o的科學泥番黎,再翻鬆o的黃泥溝埋就OK呢?add3icon
回復

Citystream 發表於 2009-7-21 03:11:37 |顯示全部樓層
黃花沙是花崗岩風化後的產物,包含不同粗幼的沙粒和礦物質,在華南地區的山泥中的第二層泥土,PH為6-6.5微酸,特性保水能力强因有微細沙粒。不能單獨使用,如果真的單獨使用,就好似大家的經驗一樣,落水後粘糊糊。一般耕作可用
黃花沙 2份,粗河沙 1份,茸草1分,珍珠岩1份,有機肥3%(例如腐植土,這不是用作基肥,只是有效植料的配方),一同混合之後,噴濕至三乘後,隔一天備用。土壤結構博大精深,我略知一二,希望能幫到大家。
回復

花園仔 發表於 2009-7-21 19:20:03 |顯示全部樓層
1# manytky
通通都係藍地陳?記野的禍
為在賺多D錢?張我地心血拋諸腦後,大家都知種野係要心機,時間去種,,種落個幾月先知種唔到,真係會好Down下,有D可能會放棄
敢又少左的花友啦!!!!!!!唉黃花沙就千期唔好同佢買!!其它就唔知///不過我就唔會再同佢買野啦!!

算啦! 應該係溝通上出咗問題啫!
而家佢間舖逢<升旗易>休息架,
今朝見睹事頭婆體元朗飲茶添! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-7-21 19:49:43 |顯示全部樓層
8# chung23
我屋企個小花園都係里o的黃泥呀,係咪買o的科學泥番黎,再翻鬆o的黃泥溝埋就OK呢?
========================================
應該話跟據自己種植條件嘅要求, 採用適當嘅介質黎溝勻D黃泥(即改良泥土品質).
科學泥, 腐植土.... 都得格!
回復

chung23 發表於 2009-7-21 23:46:29 |顯示全部樓層
多謝指導!add2icon好似明.......又好似唔明........總之就加o的科學泥落去!add10icon
回復

花園仔 發表於 2009-7-22 00:09:25 |顯示全部樓層
12# chung23
好似明.......又好似唔明........總之就加o的科學泥落去!
=============================

有乜唔明吖, 做任何動作都有佢嘅意義架!
嗱! 你睇吓107區D朋友點解要體本來嘅泥沙度加榕草及馬屎肥呢,
就係想改良泥土品質之馬! 落咗榕草或馬屎肥會令泥土鬆軟及有腐植質,
咁樣新種植物D根會生長得好, 棵嘢咪快高長大囉....
回復

chung23 發表於 2009-7-23 00:06:13 |顯示全部樓層
哦!我會試嫁喇,等我開墾完幅田再post上黎請教一下!多謝回覆!
回復