遲來的家課blueberry mint - connie925

作者: p@g 發表于 2009-7-3 12:32:36
1076 7

上年6月27日取的花苗,一直也沒報告,現一併回報---->遲來的報告
http://www.hkplants.com/viewthre ... ghlight=blue%2Bmint

因之前搬屋跌了落地,只淨下3,4片葉,唔好意思回報;
今年一月時候,有了起色了

這是二月頭的照片,好了很多

再到四月時已可以分開有兩棵了,其中一棵有了花,但跑色了,像極 A3 的花

五月時,其中一棵分享了給花友 Keith

自己留下了這棵
p@g 發表於 2009-7-3 12:39:29 |顯示全部樓層

六月時,又有了花苞,但似終仍是跑色,花仍是 A3 的樣子
20090611-01.jpg 20090615-01.jpg

昨日她又開花了,花的顏色開始回來了,但仍未100%回來

葉片有點黃,也許日光把她曬黃了
回復

connie925 發表於 2009-7-3 13:39:30 |顯示全部樓層
回復

Chinese 發表於 2009-7-3 13:49:53 |顯示全部樓層
我想問下跑色最主要是温度或光線影响?肥料又有冇關係呢?
回復

redleaf 發表於 2009-7-3 15:47:58 |顯示全部樓層
花花很美呢! 樓主好有心機照顧佢呢^^
回復

AV女郎 發表於 2009-7-3 16:47:32 |顯示全部樓層
跑咗色都好靚add6icon
回復

alexander 發表於 2009-7-4 10:52:07 |顯示全部樓層
好野add7icon跌過都快過我出花,我依家仲係種緊菜~
回復

Mr.Best 發表於 2009-7-6 15:31:48 |顯示全部樓層
加油啊。。慢慢就會回來的。俾心機。
回復