花墟受騙事件

作者: yoyo2002 發表于 2009-7-2 12:41:54
6083 30

昨日難得假期,一早去花墟想買翻啲泥呀、花肥呀等等...途經近好大間繽繽旁過一兩個舖位,公厠斜對面的一間店,見門外有個花架放滿仙人掌,其中一些肥啫啫有花開細細盆幾得意,一向無種開仙人掌的我被吸引住,於是拿上手看了一會,見@盆售價$30,心想買一盆返家種不成也不太大損失,便挑了一棵給店員包好及付錢,我當時站在門外取出$50等,店員就取了植物入店內用報紙包,收錢後她找回$12給我,我問不是$30嗎? 她說是$38,我還有些懷疑,因我不只看了一盆,印象中差不多大少的都是$30,於是我想打開包裝紙看看確實一下,她連隨立刻幫我打開報紙給我看,真的是貼著$38,當時不虞有詐,還以為自己老眼昏花,無聊之際還把那個$38 label 撕下,回家將植物上架時,卻發現盆的另一面貼著一個$30 的label,一諗有無搞錯呀,幾十蚊盆花啫,又唔係做遊客既影音黑店,8蚊都騙,唔係真係咁難揾食嗎? 各位真係要小心,幾蚊唔係多,不過就好唔忿氣囉。 原先價錢.jpg 後加label.jpg 發現兩個label.jpg
紫草 發表於 2009-7-2 13:51:53 |顯示全部樓層
我會番去睇其他盆都係唔係咁貼 d label,如果係我寧原唔要law 退錢。因為咁樣買番去條氣真係好唔順架!
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-2 14:02:42 |顯示全部樓層
俾我條氣都會好唔順,同紫草一樣,番去同佢講道理.
回復

yoyo2002 發表於 2009-7-2 14:36:06 |顯示全部樓層

我其實都好激氣,但返到屋企至發現,再出返去,一來一回要個幾兩個鐘,車費都成廿皮,而且仲唔知佢認唔認,唔認既仲要响大街大巷同佢嘈一餐,權衡輕重之後,索性响呢度同大家分享件事,我相信大家睇完之後都會對間黑店有所留心,對佢都有負面影響,依家一望見盆花就諗起自己比人扼,好鬼嬲。
回復

claudiatang 發表於 2009-7-2 14:39:07 |顯示全部樓層
唔。
以後再有去買,交給店員包報紙前先再問一下價錢。若不符都可以馬上對正﹗
D人真是..............
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-2 14:39:51 |顯示全部樓層
我其實都好激氣,但返到屋企至發現,再出返去,一來一回要個幾兩個鐘,車費都成廿皮,而且仲唔知佢認唔認,唔認既仲要响大街大巷同佢嘈一餐,權衡輕重之後,索性响呢度同大家分享件事,我相信大家睇完之後都會對間黑 ...
yoyo2002 發表於 2009-7-2 14:36

唉~ 盆花就係咁.... 變左頂心杉
回復

ht333147 發表於 2009-7-2 14:45:11 |顯示全部樓層
如果種到佢愈來愈靚, 超過38蚊, 唔會再係頂心杉
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-2 14:47:53 |顯示全部樓層
係唔係山卡x,佢d植物成日有幾個 label架,一定要問邊個先係價錢
回復

avery 發表於 2009-7-2 14:52:48 |顯示全部樓層
街尾雅緻好似唔使 $20 ...
回復

yoyo2002 發表於 2009-7-2 14:55:25 |顯示全部樓層
如果種到佢愈來愈靚, 超過38蚊, 唔會再係頂心杉
ht333147 發表於 2009-7-2 14:45

我都唔知有無本事種到佢靚,玩吓手死埋添就....
淨係睇吓朵花,尋日都好地地,今朝同佢影張相就已經殘成咁。
回復

yoyo2002 發表於 2009-7-2 14:58:59 |顯示全部樓層
係唔係山卡x,佢d植物成日有幾個 label架,一定要問邊個先係價錢
prodorothyhkg 發表於 2009-7-2 14:47

其實成個花墟,除咗繽繽&花bo,其餘啲真係唔知叫咩,不過間舖响好前吓,車入花墟一轉彎就係
回復

yoyo2002 發表於 2009-7-2 15:01:34 |顯示全部樓層
街尾雅緻好似唔使 $20 ...
avery 發表於 2009-7-2 14:52

唉,就係少去花墟,以後會醒少少,唔好心急。
回復

avery 發表於 2009-7-2 15:10:07 |顯示全部樓層
其實成個花墟,除咗繽繽&花bo,其餘啲真係唔知叫咩,不過間舖响好前吓,車入花墟一轉彎就係
yoyo2002 發表於 2009-7-2 14:58

巷仔邊賣花球果間隔離就係山卡啦 ~

下次買小盆栽去太子道西新世紀對面雅緻 ~ $5 -30 咩都有 ~~~
回復

yoyo2002 發表於 2009-7-2 15:22:14 |顯示全部樓層
巷仔邊賣花球果間隔離就係山卡啦 ~

下次買小盆栽去太子道西新世紀對面雅緻 ~ $5 -30 咩都有 ~~~
avery 發表於 2009-7-2 15:10

我會架la, 下次再出去,我會記低間舖名再話比大家知,因為都唔想禍及左右隔離。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-7-2 15:45:14 |顯示全部樓層
昨日難得假期,一早去花墟想買翻啲泥呀、花肥呀等等...途經近好大間繽繽旁過一兩個舖位,公厠斜對面的一間店,見門外有個花架放滿仙人掌,其中一些肥啫啫有花開細細盆幾得意,一向無種開仙人掌的我被吸引住,於是拿 ...
yoyo2002 發表於 2009-7-2 12:41

黑店
回復

corina 發表於 2009-7-2 16:10:40 |顯示全部樓層
我都鐘意去雅緻,有時見到老闆娘仲會同佢傾下偈.add7icon
回復

claudiatang 發表於 2009-7-2 16:17:56 |顯示全部樓層
雅緻個老皮娘很搞笑的。計完數會問條數對不對﹗不知真傻定假懞..........
回復

maplejoe 發表於 2009-7-2 16:22:00 |顯示全部樓層
貢唔老實,真係呃得一蚊得一蚊。add13icon
回復

蠍子 發表於 2009-7-2 21:34:28 |顯示全部樓層
我琴日都響佢度買咗兩棵沙玫哩間山卡X好似興改價錢嫁有次都俾我聽到佢個事頭婆同個客講要買趁手~唔係就會起價嫁喇咁(當然可能只係佢大個客嘅銷售手法啦)今次當係買個教訓囉~唔好嬲喇
回復

dongdongmaster 發表於 2009-7-3 00:06:35 |顯示全部樓層
8 蚊已經買到兩斤花生麩
回復

12下一頁