綿線吸水法一問

作者: Purple 發表于 2007-11-23 15:02:00
2414 7
可能是一個好stupid嘅問題:想用綿線吸水法,是用一條綿線嗎?吸的水夠不夠?還是用多幾條令它粗一點,吸的水才夠?
noel 發表於 2007-11-23 16:20:14 |顯示全部樓層
"綿芯吸水法"
對!是用一條條好似萬字夾左右粗的繩 (再幼@@),一條就夠,
主要用嚟應付有遠行的日子 (出trip、旅行..)  係要嚟將水份由水盆
下慢慢抽比植株的吊命策略....  

花~  都係續盆淋好..  

一般所用的 "綿線" 其實含尼龍成份,全棉線容易發霉不好處理。
回復

Purple 發表於 2007-11-23 20:59:55 |顯示全部樓層
謝謝指教!因為我澆水時常會整濕啲葉葉,攪到花斑斑,所以考慮用吸水法養靚啲葉,或者每星期用水沖洗盆土去除鹽份會否好一點?!
回復

dick 發表於 2007-11-23 22:27:50 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2007-11-23 20:59 發表
謝謝指教!因為我澆水時常會整濕啲葉葉,攪到花斑斑,所以考慮用吸水法養靚啲葉,或者每星期用水沖洗盆土去除鹽份會否好一點?!

不如改用尖咀壺, 我開始時用蒸餾水樽
現改用尖咀, 可減少這問題
聽講用吸水法都要觀察下花花吸水夠唔夠?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-23 23:30:08 |顯示全部樓層
我個人唔係太鍾意用盆底吸水因為怕積鹽.我用針筒淋水覺得非常好用,不會整濕葉,又完全可以控制份量,伸入葉中間淋都得.如果你屋企有細路就梗會有d食藥用針筒,冇的話去藥房買都係兩三蚊一支.
回復

dick 發表於 2007-11-24 12:58:20 |顯示全部樓層

尖咀壺
回復

Purple 發表於 2007-11-24 23:33:15 |顯示全部樓層
原帖由 dick 於 2007-11-24 12:58 發表

尖咀壺

我就係用緊呢款水壼,都幾好用吖!
回復

花花公子 發表於 2007-11-25 09:21:32 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-23 23:30 發表
我個人唔係太鍾意用盆底吸水因為怕積鹽.我用針筒淋水覺得非常好用,不會整濕葉,又完全可以控制份量,伸入葉中間淋都得.如果你屋企有細路就梗會有d食藥用針筒,冇的話去藥房買都係兩三蚊一支. ...

heiheimama,
如果盆數太多,會唔會打針都打到手軟呢?
回復