有信譽良好的貓Breeder 介紹嗎?

作者: kariek 發表于 2009-6-30 09:50:21
7306 13
自從我由BB開始養大的Persian 過世後,傷心了一段日子,有時上班時都忍不住要哭。好說Persian 貓貓已陪伴了我十年的時光,本來想佢陪多我十年或八年,但無奈一個FIP 折騰了他2個月,再tough 的貓都終究活不成。
現想另覓一隻貓貓做伴,想要一隻健康活潑的摺耳貓或異國貓,請問有花友有好的breeder 介紹嗎?
prodorothyhkg 發表於 2009-6-30 17:15:20 |顯示全部樓層
摺耳貓既配種真係好有問題,如果想隻貓陪你耐d,都係選其他穩陣d~
回復

juju0268 發表於 2009-6-30 18:02:47 |顯示全部樓層
如果你唔介意品種, 我強烈建議你考慮領養, 給可憐的貓貓一個溫暖的家
請參考其中一名義工的blog

http://hk.myblog.yahoo.com/convia_tung/article?mid=13102
回復

laughing 發表於 2009-6-30 22:05:19 |顯示全部樓層
如果你唔介意品種, 我強烈建議你考慮領養, 給可憐的貓貓一個溫暖的家
請參考其中一名義工的blog

http://hk.myblog.yahoo.com/convia_tung/article?mid=13102
juju0268 發表於 2009-6-30 18:02

非常贊成,我都領養左2隻家貓。
回復

corina 發表於 2009-6-30 22:19:48 |顯示全部樓層
我三隻貓都是在街上執,唔好買啦,好多貓貓好可憐.add8icon
愛協有不時都有健康活潑的名種貓比人領養,你留意下!add10icon
回復

kariek 發表於 2009-7-2 10:21:03 |顯示全部樓層
I know the stray cats or the cats dumped by their ex-masters are very poor. But I feel afraid to see so many poor cats knowing that I can only choose one of them to keep!
回復

juju0268 發表於 2009-7-7 11:56:37 |顯示全部樓層
幫得一隻得一隻, 好過一隻都唔幫
而且名種貓狗有時可能會有遺傳病
回復

惜花君 發表於 2009-7-8 16:30:15 |顯示全部樓層
家貓先少遺傳病, 命都長多幾年陪你

繁殖家, 要証書, 就要閹, 靚既佢唔會平比你,

寵物店, 唉~~你係行內人就一定唔會幫襯
回復

gege188 發表於 2009-7-8 16:41:13 |顯示全部樓層
領養啦..我同事岩岩先領養左一隻x羅貓..仲係得6個月大....
回復

juju0268 發表於 2009-7-8 22:24:10 |顯示全部樓層
如果可以有多d人領養貓狗同對佢地既寵物有多d責任心就唔會有咁多流浪動物
回復

miyoko 發表於 2009-11-2 19:43:01 |顯示全部樓層
我三隻貓都是在街上執,唔好買啦,好多貓貓好可憐.add8icon
愛協有不時都有健康活潑的名種貓比人領養,你留意下!add10icon
corina 發表於 2009-6-30 22:19

我未養過貓,不過響前幾日(27號)都執咗一隻貓b,俾醫生睇過,話佢只有三個星期大.
我想問吓師兄師姐們,隻貓駛唔駛磨牙同磨指甲?用咩磨?佢啲指甲好利!
回復

cococat 發表於 2009-11-2 20:50:41 |顯示全部樓層
我都有兩隻貓. 兩隻都係收養, 一隻係唐貓,由BB養起. 一隻係英短, 三歲時領養.
你如果想要名種貓都有領養架,不過年紀一般會大D.
我同意上面講的,幫得一隻得一隻,好過一隻都唔幫.
回復

p@g 發表於 2009-11-2 22:55:07 |顯示全部樓層
我未養過貓,不過響前幾日(27號)都執咗一隻貓b,俾醫生睇過,話佢只有三個星期大.
我想問吓師兄師姐們,隻貓駛唔駛磨牙同磨指甲?用咩磨?佢啲指甲好利! ...
miyoko 發表於 2/11/2009 19:43

牙係唔洗磨架, 而指甲係用寵物專用指甲鉗
你可以買貓用指甲鉗,
不過甘細隻貓, 而你未試過同貓剪指甲
你要好小心好小心, 因為會好易剪到佢地d肉

你買指甲鉗時, 可以問下d sales 叫佢地教下你點剪

另外, 仲有d貓抓板買, 可以比佢地磨抓
回復

miyoko 發表於 2009-11-3 07:58:34 |顯示全部樓層
唔該晒p@g .
回復