香草(種咗成個月)

作者: bong 發表于 2009-6-28 18:56:20
2699 13
羅勒仔[img]http://hkplants.com/home/attachment/200906/28/9083_1246185597J9FP.jpg[/img]百里香同埋薄荷仔全部都種咗成個月,得少少高,希望好天就快高長大啦!
legend 發表於 2009-6-29 08:49:42 |顯示全部樓層
努力吖~
回復

gtrnismo 發表於 2009-7-6 21:40:47 |顯示全部樓層
建議儘量換掉科學泥
回復

bong 發表於 2009-7-8 02:03:31 |顯示全部樓層
咁用咩泥呢?可否教教我呢?謝謝!
回復

oscarlam 發表於 2009-8-19 10:21:33 |顯示全部樓層
點解唔好用科學泥?
回復

緲緲 發表於 2009-8-19 11:20:55 |顯示全部樓層
唔係個個人都有個花園或有田有地有現成靚泥去種嘢喎。室內盆栽種植就更加唔好隨便喺野外挖泥放入屋內種,因為唔係你嘅地方你唔清楚外面啲泥有幾乾淨或有冇帶病毒。

一般城市人玩玩室內種植,除咗包裝&處理好(已消毒)即買返黎嘅培植土外,其他選擇真係冇乜,再講究啲嘅都係溝吓啲conditioning嘅植料,砂、perlite/vermiculite、lime 等等。其實有啲培植土已加咗以上某啲植料架喇。
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-19 11:52:50 |顯示全部樓層
bong 發表於 2009-7-8 02:03

客氣, 唔好講教因為我都唔係識好多
但可用的泥種類都不少

其實買包細細花泥, 一包沙就有排用luu (兩溝)

科學泥其實是一個很好的"開始", 但可惜科學泥只能有不長時間的開始

其實泥土提供植物的物理支持, 營養, 水份儲存及應有流失

而科學泥提供的營養只有頭段, 一開始會好靚, 短時間後便變得營養不良, 而且很可能不是有機肥

但科學泥水份儲存及疏水來說是ok的, 所以用科學泥來播種不錯
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-19 12:17:37 |顯示全部樓層
唔係個個人都有個花園或有田有地有現成靚泥去種嘢喎。室內盆栽種植就更加唔好隨便喺野外挖泥放入屋內種,因為唔係你嘅地方你唔清楚外面啲泥有幾乾淨或有冇帶病毒。

一般城市人玩玩室內種植,除咗包裝&處理好(已消 ...
緲緲 發表於 2009-8-19 11:20

多謝呢位朋友帶出幾個重要點:
花園的泥不一定靚, 看來你對花園的概念有些誤解:
可能你未試過建立一個花園, 因為花園的泥也是自己選擇的, 跟室內無異
除非是買舊屋
同意, 我很反感在街外亂挖泥, 除非行山, 野外有無限資源。 政府的泥是公家的但偏偏好多人走去挖泥又偷政府D花草
帶病毒事少, 如果子女看見父母有這樣的行為, 你話下一代會變成點? 這是個人品德修養問題

室內種植, 泥的選擇可說是一門學問, 應該不像你說的沒什麼選擇反而是太多選擇。 我到今天還像個門外漢, 因為香草對泥土要求相對其他種類植物遠低所以我怎樣對待他們他們還是活得好好。 情況就好像養金魚跟養蝦一樣, 金魚不用太多打理, 而蝦+水草缸又要控制ph又kh又水冷, 所以我養金魚學得的不多

所以我對泥的種類的認識亦不夠, 但肯定的是: 室內種植不就等於科學泥種植
而科學泥的問題, 煩請參考上面的post 謝謝
回復

緲緲 發表於 2009-8-19 14:20:19 |顯示全部樓層
8# gtrnismo
係呀,我係冇花園冇田冇地所以亦從來冇機會去「建立一個花園」。
And yes again,我又真係乜都唔識喎但多謝你嘅寶貴意見。
回復

i4kai 發表於 2009-8-19 14:24:32 |顯示全部樓層
bong 發表於 2009-7-8 02:03

我都種左啲 Basil
因為香草要去水性能好的泥土
我就去水泥鋪買左一大包沙 $7
加1/3至1/4 pett moss 入去加強保水能力 ( 應可用科學泥代替 pett moss )
咁去水性同保水性都算幾好
啲 Basil 我比全日照佢地、間中都加啲肥!

睇睇我棵 Basil 啦!
http://www.hkplants.com/thread-36877-1-1.html

重有,咁細個盆、啲 Basil 係唔會大
我啲 Basil 由兩、三吋高就轉用中盆、然後再轉用大盆 (比較吓支雪條棒嘅 size!)
圖中大嘅係第一輪 Basil, 細嘅係第二輪
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-20 09:51:01 |顯示全部樓層
8# gtrnismo
係呀,我係冇花園冇田冇地所以亦從來冇機會去「建立一個花園」。
And yes again,我又真係乜都唔識喎但多謝你嘅寶貴意見。
緲緲 發表於 2009-8-19 14:20

唔洗禁謙wor無人會乜都識亦無人會乜都唔識既
我D意見算得乜

其實樓主係講basil, 點解一開始就講左花園?

我記得roadshow個白頭佬講過:
練武不在於力量, 而係在於修為
旅遊不在於去過多少地方, 而係在於體會多少

我看, 種植應該不在於環境有多大, 設備有多齊全, 而係取決於技巧, 知識與經驗
而園藝嘛, 也是於學習中體會吧
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-20 10:02:15 |顯示全部樓層
我都種左啲 Basil
因為香草要去水性能好的泥土
我就去水泥鋪買左一大包沙 $7
加1/3至1/4 pett moss 入去加強保水能力 ( 應可用科學泥代替 pett moss )
咁去水性同保水性都算幾好
啲 Basil 我比全日照佢地、間中 ...
i4kai 發表於 2009-8-19 14:24

盆係細左少少, 但我覺得換盆既原因係因為太逼
你而家果度起碼可以分3盆, 而以你而家個盆尼講, 分完盆之後都係唔夠大

其實沙真係好緊要, (而且好平添), 1個ok size既盆20蚊唔洗
3個都係60蚊唔洗, 加埋沙溝peat moss/科學泥+其他/花泥都不過係50蚊唔洗

拿埋都係100蚊, 有排玩

如果室內種的話盆理應更大, 因為basil需要全日照(看品種)而且需要疏水的泥土, 水份流失很大,
如果室外種盆底可養水來保後備, 但室內如果盆底養水怕有蚊仔, 所以需要更多泥土比例
回復

緲緲 發表於 2009-8-20 15:06:47 |顯示全部樓層
係囉,喺種植方面毫無修為、技巧、經驗&知識嘅我或者一早就唔應該入來呢個帖加把口。

唔洗禁謙wor無人會乜都識亦無人會乜都唔識既
我D意見算得乜

其實樓主係講basil, 點解一開始就講左花園?

我記得roadshow個白頭佬講過:
練武不在於力量, 而係在於修為
旅遊不在於去過多少地方, 而係在於體會多少

...
gtrnismo 發表於 2009-8-20 09:51

回復

gtrnismo 發表於 2009-8-20 17:08:02 |顯示全部樓層
係囉,喺種植方面毫無修為、技巧、經驗&知識嘅我或者一早就唔應該入來呢個帖加把口。

緲緲 發表於 2009-8-20 15:06

無理由架, 我見你種到開晒花
而同一種植物我就種到全部瓜

我種兩次lavender同1次fern leaves都死, 係未開花就死。

如果你覺得自己喺種植方面毫無修為、技巧、經驗&知識的話, 那麼我地好多園藝館既會員都唔敢留言囉
回復