我自給自足嘅天台

作者: cookie20002005 發表于 2009-6-28 17:23:11
177081 2927
cookie20002005 發表於 2009-7-13 07:32:03 |顯示全部樓層
今日真係超好天呀, 你有冇bbq呀

冇呀,個fd話唔得閒唔嚟呀,真係冇d責任感架,佢嗰日一早又唔肯入嚟,一直拖到6點幾先話唔到,太過份啦
Cookie:你有無落過雞屎肥呀?今日我落左呀,果陣味! 嘩!勁到,彷彿住在屎坑之中呀!

一送嚟我第二日就即用啦,起初真係有d反胃,不過用耐左習慣左又好似冇咩野啦
回復

llaus 發表於 2009-7-13 09:39:58 |顯示全部樓層
冇呀,個fd話唔得閒唔嚟呀,真係冇d責任感架,佢嗰日一早又唔肯入嚟,一直拖到6點幾先話唔到,太過份啦http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(103).gif

一送嚟我第二日就即用啦,起初真係有d反胃、...
cookie20002005 發表於 2009-7-13 07:32

用在天台或後園就ok
落在屋裏就.......
好聽d似蝦醬
唔好聽就似 c 味囉....
應話是 c 味, 講明是雞 c 啦
回復

lamolympia 發表於 2009-7-13 12:40:07 |顯示全部樓層
IIaus :我都係落在後園,不過我個Kitchen有個窗係對住後園既!陣味係個窗果度走晒入屋,你話啦!似吾似住在屎坑內丫?
回復

lamolympia 發表於 2009-7-13 12:46:51 |顯示全部樓層
個fd話唔得閒唔嚟呀,真係冇d責任感架,佢嗰日一早又唔肯入嚟,一直拖到6點幾先話唔到,太過份啦
係啦,下次吾好約佢囉!約我地丫,我地吾會咁既!
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 16:24:58 |顯示全部樓層
用在天台或後園就ok
落在屋裏就.......
好聽d似蝦醬
唔好聽就似 c 味囉....
應話是 c 味, 講明是雞 c 啦

咁佢又真係幾嗅嘅,不過好好用架
個fd話唔得閒唔嚟呀,真係冇d責任感架,佢嗰日一早又唔肯入嚟,一直拖到6點幾先話唔到,太過份啦
係啦,下次吾好約佢囉!約我地丫,我地吾會咁既!

好呀,我下次約你哋嚟b呀
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 16:26:59 |顯示全部樓層

我啱啱殺左盆無架豆呀佢出左好多條豆,但係裹面竟然一粒豆都冇,"軟奶奶"咁架,得個樣完全冇得食,點解會咁架,我用左百菌清噴晒所有植物,希望會冇事啦

點解裹面會冇豆架

點解裹面會冇豆架

節瓜仲慘,d葉dum晒落嚟,唔知佢有咩病呀

節瓜仲慘,d葉dum晒落嚟,唔知佢有咩病呀

苦瓜葉都係咁架

苦瓜葉都係咁架

個苦瓜未大已經軟晒身,好唔掂咁呀

個苦瓜未大已經軟晒身,好唔掂咁呀

西瓜d花同葉未開又係已經謝晒

西瓜d花同葉未開又係已經謝晒

個西瓜都係未大,但係又係軟晒身

個西瓜都係未大,但係又係軟晒身

木瓜兩盆都係咁呀,d葉又係不停變黃謝晒

木瓜兩盆都係咁呀,d葉又係不停變黃謝晒

係得紅莧菜冇事咋,頭先疏左苗

係得紅莧菜冇事咋,頭先疏左苗

疏完苗個樣

疏完苗個樣
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 17:35:13 |顯示全部樓層

啱啱收左嘅紅莧菜煮左嚟食啦好嫩架

蒜蓉炒莧菜

蒜蓉炒莧菜

連d汁都係紅色架

連d汁都係紅色架
回復

lamolympia 發表於 2009-7-13 17:50:38 |顯示全部樓層
佢出左好多條豆,但係裹面竟然一粒豆都冇,"軟奶奶"咁架,得個樣完全冇得食
Cookie :係呀,我都試過係咁,都吾知乜原因,不過最近果D荳角又無事喎,我都好想知道點解呢?
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 18:04:51 |顯示全部樓層
佢出左好多條豆,但係裹面竟然一粒豆都冇,"軟奶奶"咁架,得個樣完全冇得食
Cookie :係呀,我都試過係咁,都吾知乜原因,不過最近果D荳角又無事喎,我都好想知道 ...
lamolympia 發表於 2009/7/13 17:50

最慘我成個天台d植物都有病,而家我唔敢再種野住啦,白菜,芥菜,西瓜,苦瓜,青瓜,節瓜,東瓜,四季豆,通菜.......全部都有事呀
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 18:44:06 |顯示全部樓層
上唔到水啫, 淋吓水凉翻D, 等D枝葉吸翻水可能兀翻曬起身架!
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 18:48:30 |顯示全部樓層
上唔到水啫, 淋吓水凉翻D, 等D枝葉吸翻水可能兀翻曬起身架!
花園仔 發表於 2009/7/13 18:44

試過架啦,但係一日比一日差,連無架豆都冇收成全部謝晒,要了結左佢呀真係冇陰公呀
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 19:07:21 |顯示全部樓層
211# cookie20002005
唉! 你大把地方架, 叫你地唔好將植物放近牆邊架喇!
同時盤面放滿陶珠, 遮實曬都睇唔到D泥乾定濕!
最摘洗係盤細泥薄 -- 猛烈陽光下牆身慶合合, 地磚似火燒, 盤泥又乾又熱,
可憐植物體陣陣熱風紛紛吹嘅環境下....
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 19:12:40 |顯示全部樓層
211# cookie20002005
唉! 你大把地方架, 叫你地唔好將植物放近牆邊架喇!
同時盤面放滿陶珠, 遮實曬都睇唔到D泥乾定濕!
最摘洗係盤細泥薄 -- 猛烈陽光下牆身慶合合, 地磚似火燒, 盤泥又乾又熱,
可憐植物體陣陣熱風 ...
花園仔 發表於 2009/7/13 19:07

我見佢哋之前係天台中間曬到dum晒頭,仲以為擺係牆邊會冇咁熱添,我聽朝會即刻擺翻晒佢哋出嚟架啦
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 19:21:14 |顯示全部樓層

殺左盆無架豆,原先諗住翻一翻d泥,點知裏面有一條肥蟲呀究竟係咩蟲嚟架

大肥蟲呀

大肥蟲呀
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 19:22:06 |顯示全部樓層
213# cookie20002005
嗱, 如果你地細心體我嘅帖, 我有叫你地整D簡單遮光網架馬,
用遮光網遮吓D盤栽, 除咗遮植物外仲可以遮吓地磚等佢冇咁慶吖馬!
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 19:25:15 |顯示全部樓層
213# cookie20002005
嗱, 如果你地細心體我嘅帖, 我有叫你地整D簡單遮光網架馬,
用遮光網遮吓D盤栽, 除咗遮植物外仲可以遮吓地磚等佢冇咁慶吖馬!
花園仔 發表於 2009/7/13 19:22

花老師我有睇架,不過上次北上唔記得買呀唔知係香港買會唔會好貴呢
回復

llaus 發表於 2009-7-13 19:44:50 |顯示全部樓層
花老師我有睇架,不過上次北上唔記得買呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(71).gif唔知係香港買會唔會好貴呢
cookie20002005 發表於 2009-7-13 19:25

好似當老jim 個貼有提過呀
回復

lamolympia 發表於 2009-7-13 21:10:52 |顯示全部樓層
您買了100枝竹仔,可以起個瓜棚比的瓜籐扒上去,又可以遮泥又可以遮地磚.在竹棚之間可以放遮光網.
回復

bonbon1 發表於 2009-7-13 21:20:57 |顯示全部樓層
有D人話雞屎肥唔臭既.add12icon 好彩我無買.(我正想買) 我得個花槽仔. 咁臭真係唔用得
回復

lamolympia 發表於 2009-7-13 21:31:53 |顯示全部樓層
雖然雞屎肥臭,但價錢很平在香港買吾倒.
回復