慘劇(蝴蝶蘭)!

作者: orchids 發表于 2009-6-27 16:55:25
5741 28
今年3月29日的模樣
Phal equestris 29March.jpg

現在的模樣
Phal equestris 27June.jpg
Phal equestris 27June a.jpg

早個多月前換水苔,發現有爛根及根尖變黑,清除爛根後,尚餘4條冇根尖但仍漲卜卜的根,最近發現佢唔飲水及葉片變黃,前天檢查根部,發現有虫及全部4 條舊根扁晒,4 條舊根都只剩中間條芯(鐵線)及外皮,個幾月就攪到咁,我估係虫蛀.

另外,棵Phal. tetrapis唔知點解,今年長出的花菖,開過花的節位的包葉變枯黃,但上年長出的花菖,沒發生這情況.
Phal tetrapis 27June a.jpg
Phal tetrapis 27Juneb.jpg
ht333147 發表於 2009-6-27 17:32:57 |顯示全部樓層
可能今年植物界都有一場非常嚴重的流感, 我天臺的海棠傷亡慘重, 現在到你這邊!
回復

leoex2 發表於 2009-6-27 17:51:53 |顯示全部樓層
上面o個棵你用d吸水後榨乾既水苔包到d根緊一緊
佢會好番架喇
要乾d逼d
回復

orchids 發表於 2009-6-27 18:56:13 |顯示全部樓層
2# ht333147

其實哩個慘劇上年已經發生過,不過唔係發生响蝶蝴蝶蘭係發生响國蘭身上,都係不明爛根,D根由近蘭頭處開始爛.
回復

orchids 發表於 2009-6-27 18:59:44 |顯示全部樓層
3# leoex2

我估唔係因太濕,你見到植料濕係因為昨晚淋過水,張相今朝影.
回復

wong 發表於 2009-6-27 19:38:28 |顯示全部樓層

隻eq應該有菌感染.....

呢排打風又熱又濕好易感染

盆tetraspis好濕.....d水苔壓實d
回復

黑仔天 發表於 2009-6-27 20:13:01 |顯示全部樓層
你盆朵麗..似係介質腐爛令到d根敗壞
同埋你有冇幫佢落過肥..?睇d葉..好似有少少肥害既感覺
盆盾花蝴蝶..我自已睇法係太熱太焗...而燒苞

不如你試下駛用d多孔膠盆或瓦盆種
可能會好d
回復

sammy 發表於 2009-6-27 21:19:29 |顯示全部樓層
蟲咩樣架?
回復

orchids 發表於 2009-6-28 15:55:56 |顯示全部樓層
蟲咩樣架?
sammy 發表於 2009-6-27 21:19

其實我只係見到一條類似烏蠅幼蟲的虫仔,但心想比你見到一條裡面應該唔少.
同埋,我諗如果係菌患,會冇咁快,一個多d就食到4條舊根冇晒肉,爛根內連一泡水都冇,真係只得條芯(鐵線)及外皮.現在(除高芽外)植株只有一條約2cm長的新根.
不過,這只是我的估計,如你知道其他真正的原因,麻煩指教下.
回復

sammy 發表於 2009-6-28 16:18:28 |顯示全部樓層
其實我只係見到一條類似烏蠅幼蟲的虫仔,但心想比你見到一條裡面應該唔少.
同埋,我諗如果係菌患,會冇咁快,一個多d就食到4條舊根冇晒肉,爛根內連一泡水都冇,真係只得條芯(鐵線)及外皮.現在(除高芽外)植株只有一條約2 ...
orchids 發表於 2009-6-28 15:55

那些蛆蟲水苔常見, 應該無害. 捉賊要拿贓, 捉姦要在床. 除非你見到係根附近徘徊啦

冇肉之前應該曾經腐爛, 看看為何爛根吧
回復

黑仔天 發表於 2009-6-28 19:15:56 |顯示全部樓層
同埋,我諗如果係菌患,會冇咁快,一個多d就食到4條舊根冇晒肉,爛根內連一泡水都冇,真係只得條芯(鐵線)及外皮.現在(除高芽外)植株只有一條約2 ...
orchids 發表於 2009-6-28 15:55

唔.....
呢個問題我諗的確有可能係d蟲去食....
但係食之前你一定係d根已敗壞先吸引到佢地....因為良好既根系...
就算比蟲食都唔會食咁多...d根多數係有問題...
回復

Exodus 發表於 2009-6-28 19:19:22 |顯示全部樓層
d 水苔好恐怖
回復

orchids 發表於 2009-6-29 19:20:17 |顯示全部樓層
那些蛆蟲水苔常見, 應該無害. 捉賊要拿贓, 捉姦要在床. 除非你見到係根附近徘徊啦

冇肉之前應該曾經腐爛, 看看為何爛根吧
sammy 發表於 2009-6-28 16:18

之前見水苔生滿青苔,唔覺有新根出,諗住換新水苔及清晒D青苔,換新水苔時發現有爛根及D根尖黑晒,清除爛根後重有4 條不太短漲卜卜的舊根,用新水苔再種,之後發覺佢唔多飲水,淋過一次水後要等多日先要淋第二次,雖然覺有D唔妥,但諗住可能適應緊,後來發現底葉變黃,都諗住係正常新陳代謝,但2日後同一方向又黃多一片,2日後又多一片黃葉,頂舊葉又突然凹陷,清走水苔發現4 條根已冇晒肉,其實我諗換新水苔後唔洗一個月D根已爛晒,只係需時反映到葉片.
回復

orchids 發表於 2009-7-1 16:53:56 |顯示全部樓層
棵Phal. tetrapis,因幾位都認為水苔有問題,所以已換水苔,加多幾粒發泡膠又壓實咗D水苔.
但我都覺得不似有菌,今天用放大鏡一睇,發現有虫,虫的外貌像蟎.
回復

八妹仔 發表於 2009-7-1 22:19:02 |顯示全部樓層
棵Phal. tetrapis,因幾位都認為水苔有問題,所以已換水苔,加多幾粒發泡膠又壓實咗D水苔.
但我都覺得不似有菌,今天用放大鏡一睇,發現有虫,虫的外貌像蟎.
orchids 發表於 2009-7-1 16:53
尼D虫係米紅蜘蛛呀,
回復

黑仔天 發表於 2009-7-1 23:08:26 |顯示全部樓層
orchids 發表於 2009-7-1 16:53

你落左藥未?
未就快手落蟲藥先...同埋隔離左佢黎落..d蟲識走佬...
回復

orchids 發表於 2009-7-2 18:44:24 |顯示全部樓層
哩種虫細隻過紅蜘蛛好多.
棵Phal. tetrapis已經立即落藥,但其他未落藥,落又要每盆都落,咁熱再落藥又驚會瓜,好麻煩!
回復

sammy 發表於 2009-7-2 21:15:52 |顯示全部樓層
可能是偽葉蟎, 不是神澤氏葉蟎
回復

黑仔天 發表於 2009-7-2 21:32:30 |顯示全部樓層
哩種虫細隻過紅蜘蛛好多.
棵Phal. tetrapis已經立即落藥,但其他未落藥,落又要每盆都落,咁熱再落藥又驚會瓜,好麻煩!
orchids 發表於 2009-7-2 18:44

落藥同肥都係一樣..唔好太重手....
只要KEEP住落1至兩個月 應該冇晒問題
回復

sammy 發表於 2009-7-2 21:47:38 |顯示全部樓層
蟎X好安全, 冇藥害, 所以我又唔會擔心呢樣
回復

12下一頁