又有 Sinn. Sellovii 頂芽(完)

作者: cherrylwy 發表于 2009-6-26 08:49:49
1209 12

分享 Sinn. Sellovii 頂芽 1 隻
花色︰請自行尋找

- 接受分享者要在2009年4月30日或之前註冊的
- 登記後請 pm 我確認並留電話以便聯絡
- 請面交︰只限於上水或大埔區市中心附近 或 於港鐵上水至大埔站沿線, 地點不接受更改, 順路就過來拿吧。具體時間再傾, 但以遷就我為先, 因我輪班工作, 比較麻煩。
- 頂芽會於確認交收時間後才剪下, 花友需自己發根。
- 收到後,接受分享者必須在帖中回覆確認。
- 送出與否,本人有最終之決定權。
march 發表於 2009-6-26 08:51:28 |顯示全部樓層
請問何時剪頂芽的?我株 sellovii 生到好高也未有花開
回復

cherrylwy 發表於 2009-6-26 08:54:19 |顯示全部樓層
我的也未開花, 掟左佢出露台, 諗住摘心多d分枝, 大棵d。
回復

barbeemak 發表於 2009-6-26 09:03:26 |顯示全部樓層
我好想要, 但原來我唔夠資格, 唔知可唔可以格外分享比我呢
回復

scorpiodinner 發表於 2009-6-26 09:11:08 |顯示全部樓層
scorpiodinner (Thanks!)
回復

cherrylwy 發表於 2009-6-28 00:33:08 |顯示全部樓層
有花友取消, 現在還有側芽。
回復

Claraslm 發表於 2009-6-28 15:27:56 |顯示全部樓層
我想要 claraslm (thanks)
回復

Claraslm 發表於 2009-7-1 05:03:37 |顯示全部樓層
頂芽己平安返家, 謝謝!
回復

Claraslm 發表於 2009-7-7 12:03:19 |顯示全部樓層
前幾天, 因為頂芽新返屋企, 又無有根, 所以上盆後只放在陰的地方, 當時葉都好硬, 前晚見它依然好地地, 我便把它放在厠所窗邊(向西並有散射光),昨天都冇事, D葉都好硬, 不過有片葉變黑, 我把它除去, 今天就大件事, 今早發現頂芽主幹變黑, 葉有D軟, 請問我出咗什麼問題 是否太早把它放在光的地方? 還是那地方太熱? 是否頂芽已沒有得救add9icon
回復

cherrylwy 發表於 2009-7-7 20:58:21 |顯示全部樓層
你果度無直射陽光的話應該無問題架喎, 有無入温室或者常濆水?
回復

Claraslm 發表於 2009-7-7 23:25:51 |顯示全部樓層
我家向西, 連厠所窗都是向西, 太陽好強勁, 平常厠所磨沙窗是半開,有風而沒有直晒到太陽, 不過就好熱, 天氣太熱, 不感入温室, 不過今早見到有問題已立刻放回暗室.今晚情況沒有好轉.add8icon
回復

cherrylwy 發表於 2009-7-7 23:41:42 |顯示全部樓層
咁我都唔知點解, 有無d 完好的葉剪出來再插?
回復

Claraslm 發表於 2009-7-7 23:54:32 |顯示全部樓層
剛看過, 只有最頂那一個部份的3片小葉ok, 請問是否立即剪下, 插珠石ok嗎? 平常av我都是插珠石出根的
回復