發生咩事?

作者: aj~kiss 發表于 2009-6-23 20:09:15
2202 13

巳換植料,重新上版

黑仔天 發表於 2009-6-23 20:16:47 |顯示全部樓層
睇個樣似病毒..
可能係環境太焗太濕所引起...
個人建議會cut左d病位..之後放返係通風位,,,同d水苟乾晒先淋花
但係你植株咁弱..
病葉位置又太多...可能有排先會好返~~

以上係我個人做法~
你睇下仲有冇人比d更好既建議比你~
回復

sammy 發表於 2009-6-23 20:21:50 |顯示全部樓層
可能是齒舌蘭輪斑病毒(ORSV)
回復

aj~kiss 發表於 2009-6-23 20:24:16 |顯示全部樓層
睇個樣似病毒..
可能係環境太焗太濕所引起...
個人建議會cut左d病位..之後放返係通風位,,,同d水苟乾晒先淋花
但係你植株咁弱..
病葉位置又太多...可能有排先會好返~~

以上係我個人做法~
你睇下仲有冇人比d更好既建 ...
黑仔天 發表於 2009-6-23 20:16

唔該哂~
但若cut左d病位..之後咪冇葉lor
噴藥有冇用?會唔會傳染?要唔要隔籬佢?
回復

aj~kiss 發表於 2009-6-23 20:25:23 |顯示全部樓層
可能是齒舌蘭輪斑病毒(ORSV)
sammy 發表於 2009-6-23 20:21

有冇得救?
回復

黑仔天 發表於 2009-6-23 20:31:15 |顯示全部樓層
唔該哂~
但若cut左d病位..之後咪冇葉lor
噴藥有冇用?會唔會傳染?要唔要隔籬佢?
aj~kiss 發表於 2009-6-23 20:24

個人經驗
噴藥係用黎預防...中左招先噴係冇咩用...
你唔理佢..佢會慢慢咁成塊葉黃晒...如果環境唔改..太濕太焗..
會出埋黑斑...到時想唔cut都唔得...
隔離係好做法~~不過我自己始果d蝴蝶有呢個問題..都唔會隔..係會轉個
通風同涼d既位比佢就算...

你而家..葉芽都未出先病真係頭痛..
左邊我建議你成塊cut晒..右邊...你cut走3份2先....之後再睇睇有冇位有呢個問題...
有既話都要cut~右邊情況冇咁壞..cut完真係枯得好快...咁都要忍心cut晒成塊ga啦~
只要個頭冇事..同而家唔好比葉心位積水..新葉出左冇事就會ok ga啦...

以前上為個人做法~

紫色線位都cut晒吧..同埋可唔可以影清d紅圈個位比我睇下~
想知係花芽定葉芽...如果花芽就建議你cut埋佢..唔好比佢開花
黑色線係佢葉既接點..cut時小心~唔好cut到黑色線之後個位...
回復

sammy 發表於 2009-6-23 20:38:10 |顯示全部樓層
有冇得救?
aj~kiss 發表於 2009-6-23 20:25

有病毒沒得救了, 要掉, 因為會傳染. 不過ORSV的傳播途徑是物理傷口, 小心處理, 例如剪刀要消毒, 就可以了

有人發現板藍根有效, 不知是真是假?
http://hi.baidu.com/%C9%D8%B9%D8 ... ff364a510ffe8f.html
回復

sammy 發表於 2009-6-23 20:41:40 |顯示全部樓層
但cut 到幾乎冇葉, 一樣係死路一條喎
回復

黑仔天 發表於 2009-6-23 20:42:40 |顯示全部樓層
有病毒沒得救了, 要掉, 因為會傳染. 不過ORSV的傳播途徑是物理傷口, 小心處理, 例如剪刀要消毒, 就可以了

http://hi.baidu.com/%C9%D8%B9%D8%C0%BC%BB%A8/blog/item/32eea8445 ...
sammy 發表於 2009-6-23 20:38

我諗又未必要掉..小心d都醫到既^^
係要晒時間小小照顧返好佢o者~

板藍根飲就飲得多@.@花都岩用@.@"好神奇
回復

黑仔天 發表於 2009-6-23 20:44:50 |顯示全部樓層
但cut 到幾乎冇葉, 一樣係死路一條喎
sammy 發表於 2009-6-23 20:41

唔一定既~蘭花都有好多生命力..以前有盆市花蝴蝶.起黑徽痛..成葉塊cut..cut淨頭..
初初都以為佢會死...掉埋一二邊冇理..幾個星期後d根仲未死...我就keep全淋水同通風..睇下生唔生返
件幾後真係出返葉芽...不過出返葉時...d速度真係會好慢好慢...
而家棵蝴蝶係好返...不過就未出過花...

佢左邊要全cut..右邊可能留到3份1 或4份1葉..
最主要我係想知係唔係出緊葉芽...出葉芽就冇咁驚..好快會有轉機..
出花芽..會拖弱棵花...一定要cut..而且即使唔死..都真係要比d時間佢慢慢好...

順帶一提..睇佢個樣似山採...
下次唔好買山採花啦^^一黎破壞生態..
二黎..佢地落左山後..好多時都因為環境/運輸等問題...好易病..
回復

aj~kiss 發表於 2009-6-23 20:53:10 |顯示全部樓層
個人經驗
噴藥係用黎預防...中左招先噴係冇咩用...
你唔理佢..佢會慢慢咁成塊葉黃晒...如果環境唔改..太濕太焗..
會出埋黑斑...到時想唔cut都唔得...
隔離係好做法~~不過我自己始果d蝴蝶有呢個問題..都唔會隔..係會 ...
黑仔天 發表於 2009-6-23 20:31

唔該哂兩位
紅圈個位係花芽
回復

Exodus 發表於 2009-6-23 20:55:13 |顯示全部樓層

http://hi.baidu.com/%C9%D8%B9%D8%C0%BC%BB%A8/blog/item/32eea8445 ...
sammy 發表於 2009-6-23 20:38

呢種咁既環狀病毒, 惹其他花之餘仲唔會好返, 醫返都晒藥費
N年前有棵我大愛既P. sumatrana中過
爛心死埋出多兩隻仔一樣有病, 所以唔該掉左佢
回復

Exodus 發表於 2009-6-23 21:00:30 |顯示全部樓層
唔一定既~蘭花都有好多生命力..以前有盆市花蝴蝶.起黑徽痛..成葉塊cut..cut淨頭..
初初都以為佢會死...掉埋一二邊冇理..幾個星期後d根仲未死...我就keep全淋水同通風..睇下生唔生返
件幾後真係出返葉芽...不過出返 ...
黑仔天 發表於 2009-6-23 20:44

我想問你中過未, 仲cut黎做乜?
製造傷口傳播病毒??

山採既問題
唔到你同有資格去阻止
有幾多人打住保育的旗號去mung花
又有幾多人網上叫人唔好買, 之後去旅行買到D野採可以擺滿房, 呢? hahaha, 晒氣
回復

semi-alba 發表於 2009-6-23 21:05:39 |顯示全部樓層
virus infection無得救ga wor
人同植物都係

題外話,我覺得對蝴蝶蘭le d生長點咁少嘅植物剪花梗係一個好奇怪的動作
回復