想問大白天餓 / 同迷你白天餓有咩分別 ???

作者: 粉葛 發表于 2007-11-22 14:13:53
1688 12
想問大白天餓 / 同迷你白天餓有咩分別 ???

我都種緊一盆 , 但係唔知大 / 迷你版 , 點樣分別 ???
大家可唔可以講來聽聽 ???
heiheimama 發表於 2007-11-22 14:18:25 |顯示全部樓層
大天鵝Alosbia San Migel小天鵝dianthiflora.小天鵝的苗好細就出走莖,大天鵝相對大d,post相上來,等花友幫你望下!
回復

tata 發表於 2007-11-22 14:21:43 |顯示全部樓層
點解你出售版問嘅? 小白天鵝Alsobia Dianthiflora啲葉細啲,係迷你啲嘅品種, 大白天鵝Alsobia San Miguel啲葉同花都大啲, 有粉點, 成棵相對都會大嘅~
回復

粉葛 發表於 2007-11-22 15:30:26 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

我開左幾個版來睇野 , 唔知自己走錯左位 ~
我是新手 : 想比相大家睇 , 但又唔識點弄 , 可唔可以教我 , 謝謝大家指導 !!!
回復

粉葛 發表於 2007-11-22 15:39:16 |顯示全部樓層
http://zone.hkplants.com/?uid-945-action-viewspace-itemid-122

可以係呢處睇到 ~~ 但當時掛住影花 , 無影全盆 ~
回復

ann 發表於 2007-11-22 15:46:24 |顯示全部樓層
你盆係大白黎加!   小白的葉細的圓的.

回復

粉葛 發表於 2007-11-22 16:11:13 |顯示全部樓層
原來是用葉這樣分別 ( 大 / 細 )

謝謝 !!!
回復

heiheimama 發表於 2007-11-22 16:19:14 |顯示全部樓層
大白,細白d花有似點點冇咁明顯.
回復

heiheimama 發表於 2007-11-22 16:20:01 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-22 16:19 發表
大白,細白d花有似點點冇咁明顯.

sorry手快打錯字!

大白,細白d花既點點冇咁明顯.
回復

drming 發表於 2007-11-24 16:37:20 |顯示全部樓層
請問大白和小白整株有多大?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-24 21:29:39 |顯示全部樓層
原帖由 drming 於 2007-11-24 16:37 發表
請問大白和小白整株有多大?

有大有細,我那棵得7,8cm高,十塊葉都谷花蕾.又見過街賣的大至超過10cm高,同埋好多走莖.
回復

vkzone2002 發表於 2007-11-29 00:38:00 |顯示全部樓層
我日前買了一盆小白天鵝, 唔知要等幾耐先開一次花呢? 好心急呀 ~ 不過佢仲係小苗,但都有一條走莖, 係咪唔洗理d走莖呀?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-29 11:28:31 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2007-11-29 00:38 發表
我日前買了一盆小白天鵝, 唔知要等幾耐先開一次花呢? 好心急呀 ~ 不過佢仲係小苗,但都有一條走莖, 係咪唔洗理d走莖呀?

如果母株健康的話,我建議你剪走走莖,會促進母株成長.
回復