大家會用咩做肥料?

作者: sky210m 發表于 2009-6-16 23:44:04
4009 22
要食落口所e問下睇下大家用咩做肥料
farfeifar 發表於 2009-6-17 16:55:29 |顯示全部樓層
有機肥law!
回復

gtrnismo 發表於 2009-6-17 22:26:47 |顯示全部樓層
要食落口所e問下睇下大家用咩做肥料
sky210m 發表於 2009-6-16 23:44

室內定室外

差好遠
回復

蠍子仔 發表於 2009-6-19 12:05:56 |顯示全部樓層
我用diy堆肥
菜葉飯尾儲夠一桶放半年
加舊泥又可玩成年
室內都得,主要有地方放2個桶輪流用
腐熟時間夠味道不濃
想方便買現成脫水有機肥會方便好多
回復

katherine2009 發表於 2009-7-1 18:02:51 |顯示全部樓層
我都想自己整腐葉土...但個過程會唔會好有大陣味~? @..@
我見到網上d人係用膠袋, 係兩邊同底部扎窿......做好似好簡直...
回復

CCCLLL 發表於 2009-7-2 12:51:53 |顯示全部樓層
有機魚肥 add5icon 係會臭的
add4icon 聽人成日講用鷄旦殼 (除"依"洗淨打碎)
同埋 洗米水 效果很好.
(無飯懶人 add13icon SO未有親身試過)
回復

蠍子仔 發表於 2009-7-15 11:45:22 |顯示全部樓層
再簡單真系用洗米水就ok
我會先裝起等,發左酵先用
淋香草
洗牛奶樽d水都系寶
稀釋的奶水殺蟲兼施肥,極力推薦使用
回復

juju0268 發表於 2009-7-15 12:29:33 |顯示全部樓層
係咪如果將d菜頭果皮low落d泥度之後晒吓佢就無蟲無臭架?
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-15 12:39:48 |顯示全部樓層
我係煮飯婆, 所以主力係洗米水 & 蛋縠, 效果好又方便又環保!
試過用花生"夫" + 骨粉 + 水 稀釋混入泥, 唔係隻隻草可行, 攪到有時肥得滯無厘醒神.
堆肥好似好好用, 但係家中一主一少(老公與貓)極力反對而不能成事......似乎都係還原基本步穩陣d.
回復

katherine2009 發表於 2009-7-15 22:04:04 |顯示全部樓層
我屋企有過期忌廉, 唔知可唔可以混水當肥? 忌廉(已經變酸)好似有好多油bor...@ @
回復

momoko1128 發表於 2009-7-20 22:58:29 |顯示全部樓層
有機魚肥 add5icon 係會臭的
add4icon 聽人成日講用鷄旦殼 (除"依"洗淨打碎)
同埋 洗米水 效果很好.
(無飯懶人 add13icon SO未有親身試過)
CCCLLL 發表於 2009-7-2 12:51

d有機魚肥真係會臭架..因為我上星期岩岩買左..星期5落肥..星期一返工..引左勁多1隻隻既蚊芝來..搞到我老細間房勁臭..仲走埋虫虫出來..嚇到我同d同事大叫..add5icon
回復

momoko1128 發表於 2009-7-20 23:02:34 |顯示全部樓層
我係煮飯婆, 所以主力係洗米水 & 蛋縠, 效果好又方便又環保!
試過用花生"夫" + 骨粉 + 水 稀釋混入泥, 唔係隻隻草可行, 攪到有時肥得滯無厘醒神.
堆肥好似好好用, 但係家中一主一少(老公與貓)極力反對而不能成事... ...
Pinkcat 發表於 2009-7-15 12:39

pinkcat add2icon 我對你唔住..唔知點解上星期5收工盆檸檬香草仲好生猛..今朝返工..佢d葉黑晒..點算丫add12icon
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-21 13:58:33 |顯示全部樓層
pinkcat add2icon 我對你唔住..唔知點解上星期5收工盆檸檬香草仲好生猛..今朝返工..佢d葉黑晒..點算丫add12icon
momoko1128 發表於 2009-7-20 23:02

唔...你放咗响公司? 有冇放响通風位(自然風不是冷氣)吹吹? 呢個情況似d葉淋水濕得滯冇吹到風咁噃! 係咪成棵都係咁?
回復

蠍子仔 發表於 2009-7-21 18:36:10 |顯示全部樓層
係咪如果將d菜頭果皮low落d泥度之後晒吓佢就無蟲無臭架?
密封擺半年
回復

momoko1128 發表於 2009-7-22 23:30:31 |顯示全部樓層
唔...你放咗响公司? 有冇放响通風位(自然風不是冷氣)吹吹? 呢個情況似d葉淋水濕得滯冇吹到風咁噃! 係咪成棵都係咁?
Pinkcat 發表於 2009-7-21 13:58

係丫..我帶左佢返公司..因為公司陽光好D...我放左佢係窗口仲開左窗俾佢..之前一直都好地地..上次落完雨之後, 8號風球之後就變成咁啦..我今日試將佢地葉剪左..再插返..唔知佢會變成點..好擔心add2icon
回復

CCCLLL 發表於 2009-7-23 00:05:03 |顯示全部樓層
11# momoko1128
對"懶人"黎講, 都係會買 懶得Home-make.
我估有機"液態"既肥 好多都臭, SO 試下用有機粒肥.
PS: "臭"魚肥要加水 落完再吹自然風數小時 咁都應該未至於咁大"味"既.
回復

SMALLYU0218 發表於 2009-7-23 11:07:18 |顯示全部樓層
嗯...咁我想問幾耐要落一次肥呀??
洗米水可唔可以日日淋呀?
回復

momoko1128 發表於 2009-7-23 11:21:30 |顯示全部樓層
11# momoko1128
對"懶人"黎講, 都係會買 懶得Home-make.
我估有機"液態"既肥 好多都臭, SO 試下用有機粒肥.
PS: "臭"魚肥要加水 落完再吹自然風數小時 咁都應該未至於咁大"味"既. ...
CCCLLL 發表於 2009-7-23 00:05

add7icon 俾你講中..不過我以後都唔會再買既啦..今次試完之後真陰影..真係成塊"臭"魚肥都係白色虫虫..我個陣真係驚到唔敢郁..有機會再見到我影相俾你地睇..希望無機會再見佢地啦..真係勁嘔心..依家諗返都毛骨悚然
回復

DEEL 發表於 2009-8-8 20:19:30 |顯示全部樓層
多油比較難發酵,蛋白質比較易臭,甜味較易招蟲子
回復

ILoveFlower 發表於 2009-8-9 13:13:12 |顯示全部樓層
我都係用有機肥
回復

12下一頁