返回列表 發新帖

插葉問題 (開花啦)

作者: Chinese 發表于 2009-6-16 22:10:26
3129 31
momoko1128 發表於 2009-8-15 14:41:47 |顯示全部樓層
郵費貴嗎? 有無網址睇呢 ?
回復

Chinese 發表於 2009-8-15 14:53:24 |顯示全部樓層
睇您寄几多嘢,二十公斤約一千台幣,珪藻石 20Kg 約二千台幣。我有種國蘭,所以一次都買一大包。
呢度好似吾可以俾連結。不過果個網有係呢度賣广告,您揾吓。
回復

momoko1128 發表於 2009-8-15 16:39:18 |顯示全部樓層
唔該晒...
回復

Chinese 發表於 2009-8-15 21:22:26 |顯示全部樓層
23# momoko1128

如果您吾需要太多,我可以俾D您。
回復

momoko1128 發表於 2009-8-17 16:07:28 |顯示全部樓層
多謝 chinese!! 我已經PM你啦 add6icon
回復

elsa 發表於 2009-8-18 15:35:36 |顯示全部樓層
我想請教下,為何我通常浸的AV葉,唔好話開花,就算浸成功有新苗我已經好開心,因為好多時浸浸下會軟晒,之後就...c了!!請問您是怎樣浸出新苗的呢?!
回復

Chinese 發表於 2009-8-18 16:22:34 |顯示全部樓層
我通常都係插稙料(發叔泥),然後放在較陰涼的地方,我最近連生根粉都懶得搽。一般來講三至四星期就有新芽出,我諗您會吾會係葉幹留得太長? 插葉來講我一般只留吋半左右,試過有塊葉斷咗,只有半吋葉幹,我切咗口后照插,三星期吾夠就出芽,比平時仲快。
回復

elsa 發表於 2009-8-18 17:10:23 |顯示全部樓層
我通常都係插稙料(發叔泥),然後放在較陰涼的地方,我最近連生根粉都懶得搽。一般來講三至四星期就有新芽出,我諗您會吾會係葉幹留得太長? 插葉來講我一般只留吋半左右,試過有塊葉斷咗,只有半吋葉幹,我切咗口后照 ...
Chinese 發表於 2009-8-18 16:22

咁您是否直接插入泥,唔會先用水浸根後才入泥??我剛才收到同事的av葉,這塊葉幹有成2寸長,過往我通常又是這樣長就放在水中浸出根的!等我今次學習下的方法先!!陰涼的地方有無太陽晒架?我過往是放在窗邊有中午太陽狂晒的!!
回復

Chinese 發表於 2009-8-18 17:44:06 |顯示全部樓層
難怪會C啦,冇根您仲走去狂晒佢! l (345).gif
我通常放在Office的枱面,最多移近光管位。星期六、日就放係窗口付近通風處,不過一定冇太陽晒。其實浸水可能仲快D出根,不過出的芽會弱D(個人見解)。您有種開AV其實就咁用您種AV的稙料就得,再吾係試吓用珍珠石。
回復

elsa 發表於 2009-8-19 10:47:36 |顯示全部樓層
難怪會C啦,冇根您仲走去狂晒佢!143184
我通常放在Office的枱面,最多移近光管位。星期六、日就放係窗口付近通風處,不過一定冇太陽晒。其實浸水可能仲快D出根,不過出的芽會弱D(個人見解)。您有種開AV其實就咁用 ...
Chinese 發表於 2009-8-18 17:44

多謝指教!!我今次就放在無太陽晒的地方先!!!
回復

Chinese 發表於 2009-8-19 11:49:32 |顯示全部樓層
吾好講指教,大家分享吓心得啫。雖然我種AV都種咗十几年,但一直都係種一D普通品種,及兩、三盆咁種,都係最近一年先開始瘋狂,依家種咗三、四十盆啊。 0906120024791b53424dbfe2d4.gif
回復

elsa 發表於 2009-8-19 13:12:39 |顯示全部樓層
吾好講指教,大家分享吓心得啫。雖然我種AV都種咗十几年,但一直都係種一D普通品種,及兩、三盆咁種,都係最近一年先開始瘋狂,依家種咗三、四十盆啊。143306 ...
Chinese 發表於 2009-8-19 11:49

嘩...,3-40盆,簡直勁啦,我只係3-4盆咋,已經覺得有d麻煩啦,可能因為我放在公司,自己就盡量唔想影響到一d唔鐘意種盆栽的同事,所以都有d限制架!
回復