多謝各位的牽牛花 - 獻醜了

關閉 [複製鏈接]
作者: gtrnismo 發表于 2009-6-16 14:39:36
1185 7
本來post左一個msg話"我媽媽好鐘意花", 之後話威尼斯牛好靚

跟住jic媽媽就寄左7包野過尼, 嘩! 感動 X 101

我都無乜位, 但我決定....種生佢地

好開心呀, 落泥兩日就出左3盆, 而家係唯獨欠jasmine未出

以我所知D種子來源係來自幾個人, 我一次過多謝晒各位:

我因為第1次種花, 所以真係唔知應該點做, 但jic媽提過我佢地會爬, 所以........

gtrnismo 發表於 2009-6-16 14:42:29 |顯示全部樓層
jic媽好有心機寫晒所有名比我, 重有彩色打印添!!!!!!!!!!!

但我D盆就無插名....搞到唔知邊個打邊個, 唯有等花出

兩天的BB仔

回復

gtrnismo 發表於 2009-6-16 14:46:05 |顯示全部樓層
睇下邊位高手可以認得出邊個打邊個....

待更新

有請各位前輩指教種植方法
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-16 16:11:03 |顯示全部樓層
咁細乜都睇唔到住架 ~ 比佢晒多d太陽喇~ 我就覺得無乜技巧 , 係到時到候比d開花肥佢 , 因為牽牛都好粗生下架 ~
回復

vincentma 發表於 2009-6-16 20:46:05 |顯示全部樓層
GTR,可能間下苗好 D 喎!我一盆 3 苗,而家變左擠迫戶,D芽周圍亂"鼠",成日要幫佢固定係自已既地頭!我見你一盆有 5 苗,到時會發到不可收拾喎!
回復

gtrnismo 發表於 2009-6-16 22:00:49 |顯示全部樓層
GTR,可能間下苗好 D 喎!我一盆 3 苗,而家變左擠迫戶,D芽周圍亂"鼠",成日要幫佢固定係自已既地頭!我見你一盆有 5 苗,到時會發到不可收拾喎! ...
vincentma 發表於 2009-6-16 20:46

嘩! , 好靚!~

西利

唔該晒你提提我, 因為我係0經驗

好彩唔驚因為可以移植到後花園

我想問....最高會爬到幾高架?
回復

Dennis 發表於 2009-6-16 22:25:05 |顯示全部樓層
jic媽好有心機寫晒所有名比我, 重有彩色打印添!!!!!!!!!!!

但我D盆就無插名....搞到唔知邊個打邊個, 唯有等花出

兩天的BB仔
?t=1 ...
gtrnismo 發表於 2009-6-16 14:42

add2icon 點解積媽比我嗰d冇彩色打印add2icon
回復

vincentma 發表於 2009-6-17 08:46:45 |顯示全部樓層
嘩! , 好靚!~

西利

唔該晒你提提我, 因為我係0經驗

好彩唔驚因為可以移植到後花園

我想問....最高會爬到幾高架?
gtrnismo 發表於 2009-6-16 22:00
GTR, 我果 D 經驗都係 0.1 咋!我無俾機會佢地亂剩係爬,所以唔知佢地潛力有幾多,不過我見佢地成日想向上爬,我諗由佢既話會好高都得!我睇書話唔適合移植既! Only for your information !
回復