桑葉桑枝的用處

作者: ht333147 發表于 2009-6-15 15:18:34
9025 40
ht333147 發表於 2009-7-3 12:48:26 |顯示全部樓層
可以, 請等它穩定後交收
回復

peggykyw 發表於 2009-7-3 13:27:58 |顯示全部樓層
可以, 請等它穩定後交收

多謝, 多謝..... 多謝你呀! 等你好消息, thanks again!
回復

小囧 發表於 2009-7-4 10:08:48 |顯示全部樓層
屋企附近路邊有很多實生苗,
剛出土只有幾寸高, 如果你想要, 我拿回來上盆後給你.
ht333147 發表於 2009-7-1 21:13

我都想要呀...可以嗎?
回復

ht333147 發表於 2009-7-4 23:28:33 |顯示全部樓層
可以.
請你告知我, 為何要種桑樹?
回復

小囧 發表於 2009-7-5 20:25:48 |顯示全部樓層
可以.
請你告知我, 為何要種桑樹?
ht333147 發表於 2009-7-4 23:28

因為我想親自種啲桑葉俾我隻龜仔食...但去過花墟揾唔到桑樹...桑葉好適合佢食...對佢有益.
回復

ht333147 發表於 2009-7-5 22:38:23 |顯示全部樓層
已採回來上盆, 很細小, 只有 10cm 高, 約2星期穩定些便可以交收, 在地鐵站沿線.
又, 你的龜只吃桑葉嗎? 我養的龜用水蝴蝶飼養, 它們都很喜歡食.
水蝴蝶較易種, 產量大.
回復

小囧 發表於 2009-7-5 22:41:28 |顯示全部樓層

26# ht333147

其實養龜我都係新手 ...我爬過好多文話桑葉對佢有益...所以想揾俾佢食...致於你講嗰種植物...唔好意思...因為種植物係新手...所以唔知係咩嚟

我嗰隻係陸龜bb(盾b)...啱食嘛?花墟有無得賣呢?

另...佢唔只食桑葉...佢啱食啲水份低...但又要高鈣磷比...仲要高纖嘅植物...所以試緊自己種俾佢食...
回復

ht333147 發表於 2009-7-5 22:47:45 |顯示全部樓層
不知道是否合適它, 在交收桑樹時可以給你試試
回復

小囧 發表於 2009-7-5 22:49:38 |顯示全部樓層
28# ht333147

真係唔該哂...bb有口福嘞!
回復

buzzbuzz 發表於 2009-7-11 18:24:22 |顯示全部樓層
26# ht333147

其實養龜我都係新手 ...我爬過好多文話桑葉對佢有益...所以想揾俾佢食...致於你講嗰種植物...唔好意思...因為種植物係新手...所以唔知係咩嚟

我嗰隻係陸龜bb(盾b)...啱食嘛?花墟有無得賣呢?:love ...
小囧 發表於 2009-7-5 22:41

你又係要黎俾龜食,我都係喎^^ 我而家學人種仙人掌,蛇舌草,金錢草,紅色外國蘿蔔,蕃薯葉......  你都試下種^^
回復

ht333147 發表於 2009-7-11 22:30:07 |顯示全部樓層
請各位耐心等候, 因天氣太熱, 採回上盆後落葉, 要等它出芽後才好交收, 請看香草版的''酷熱天氣警告下的香草苗''
回復

小囧 發表於 2009-7-13 19:35:15 |顯示全部樓層
你又係要黎俾龜食,我都係喎^^ 我而家學人種仙人掌,蛇舌草,金錢草,紅色外國蘿蔔,蕃薯葉......  你都試下種^^
buzzbuzz 發表於 2009-7-11 18:24

有呀...我種緊生菜...粟米...紅莧菜...小麥草...蕃薯...我都有喺香港爬網睇過你啲帖...hehe...nice to meet u!
回復

小囧 發表於 2009-7-13 19:35:55 |顯示全部樓層
請各位耐心等候, 因天氣太熱, 採回上盆後落葉, 要等它出芽後才好交收, 請看香草版的''酷熱天氣警告下的香草苗''
ht333147 發表於 2009-7-11 22:30

唔該哂...唔好心急...最緊要佢長得大
回復

ht333147 發表於 2009-7-13 22:11:35 |顯示全部樓層
因為我想親自種啲桑葉俾我隻龜仔食...但去過花墟揾唔到桑樹...桑葉好適合佢食...對佢有益.
小囧 發表於 2009-7-5 20:25

龜食過桑葉會不會吐絲?
回復

peggykyw 發表於 2009-7-14 14:43:50 |顯示全部樓層
有勞啦!
回復

ht333147 發表於 2009-7-14 17:06:50 |顯示全部樓層
只是勤力些幫政府清理花槽的一種雜草
回復

buzzbuzz 發表於 2009-7-21 17:36:09 |顯示全部樓層
有呀...我種緊生菜...粟米...紅莧菜...小麥草...蕃薯...我都有喺香港爬網睇過你啲帖...hehe...nice to meet u!
小囧 發表於 2009-7-13 19:35

nice to meet u too! ^^小囧小囧唔好俾粟米俾龜食,因為栗米好難消化,生菜就最好都唔好唐生菜會比較好DD紅莧菜好高蛋白質(不過個兩個月一餐我覺得ok)
回復

小囧 發表於 2009-7-21 22:49:39 |顯示全部樓層
nice to meet u too! ^^小囧小囧唔好俾粟米俾龜食,因為栗米好難消化,生菜就最好都唔好唐生菜會比較好DD紅莧菜好高蛋白質(不過個兩個月一餐我覺得ok) ...
buzzbuzz 發表於 2009-7-21 17:36

你放心啦...粟米唔係俾佢食架...係我食...因為爬文話粟米葉對佢有益...所以佢食葉...我食粟米...嘻嘻
生菜都係1個月1次到...每次1塊仔...當幫佢清吓腸胃...至於紅莧菜因為見有師兄整沙律時候加咗...同埋花鋪老細話易種所以試吓...因為唔知道高蛋白質...我都會少啲俾佢食.

anyway...唔該哂...
回復

buzzbuzz 發表於 2009-7-22 01:35:02 |顯示全部樓層
你放心啦...粟米唔係俾佢食架...係我食...因為爬文話粟米葉對佢有益...所以佢食葉...我食粟米...嘻嘻
生菜都係1個月1次到...每次1塊仔...當幫佢清吓腸胃...至於紅莧菜因為見有師兄整沙律時候加咗...同埋花鋪老細話 ...
小囧 發表於 2009-7-21 22:49

嘩....你就好啦有地方種栗米^^你養左幾耐同幾多隻龜呀?
回復

小囧 發表於 2009-7-25 13:05:58 |顯示全部樓層
嘩....你就好啦有地方種栗米^^你養左幾耐同幾多隻龜呀?
buzzbuzz 發表於 2009-7-22 01:35

養左1隻盾bb...我係啱啱養龜咋,養咗2個月...希望可以同佢一齊成長...yeah
所以要俾好嘢佢食...食自家飯...嘻嘻
回復