求有效天然防蟲及除蟲的方法~

作者: special212bebe 發表于 2009-6-14 18:19:44
4282 5

我種左青椒,士多啤莉,蕃茄同辣椒,但近日我成盤蕃茄謝左,而隔離盤青椒0既葉亦發現有蟲咬過,我好擔心我所有植物都會死晒,想請教下大家,
有咩方法除蟲及防蟲後,我可以安全及健康食番自己種0既食物~唔該晒~
三寶 發表於 2009-6-17 09:10:16 |顯示全部樓層
如果有時間, 就用手殺蟲. 無毒又環保!!!@
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-6-17 15:13:23 |顯示全部樓層
天然防蟲法:辣椒、蒜頭、胡椒、洋蔥、薑混合物

將以上其中一樣或多樣物料搗碎或剁成茸或用攪拌器攪碎,加水(加肥皂水效果更佳)稀釋後噴灑在葉片上,下雨或淋水後,須再施用。 須在葉片上先試清楚分量始行使用。 多數昆蟲,如蟻,都不喜歡這些特殊氣味而被驅趕。但應留意製作此混合物時,由於大多是刺激性物質,故可能引致皮膚或眼部不適或敏應,最好能戴上手套及眼罩。
ps : copy from internet
回復

special212bebe 發表於 2009-6-18 13:59:17 |顯示全部樓層
唔該晒~我會試下
回復

GarfieldHK 發表於 2009-6-23 14:29:41 |顯示全部樓層
天然防蟲法:辣椒、蒜頭、胡椒、洋蔥、薑混合物

將以上其中一樣或多樣物料搗碎或剁成茸或用攪拌器攪碎,加水(加肥皂水效果更佳)稀釋後噴灑在葉片上,下雨或淋水後,須再施用。 須在葉片上先試清楚分量始行使用。  ...
wendy_choy_hk 發表於 2009-6-17 15:13

唔用肥皂,用洗潔精得唔得㗎?
回復

igscip 發表於 2009-6-30 13:51:46 |顯示全部樓層
5# GarfieldHK
如果加肥皂, 應該係要用勞工梘...
回復