新手..請問哪到可以買到vanilla的種子呢

作者: 通仔 發表于 2009-6-14 15:40:25
14826 102
小寶 發表於 2009-6-19 23:38:08 |顯示全部樓層
黑仔天, 天台 / 頂樓都唔一定好架 ~ 地同天台 , 各有各好喇 ~
我有天台 , 但我就中意種地 ........
JicJicmom 發表於 2009-6-19 11:03 PM

種地d蟲多到你.................................................
回復

黑仔天 發表於 2009-6-19 23:40:08 |顯示全部樓層
嘿嘿 ~~~你真係咁天真 , 以為天台無咁多虫呀 ?????
http://www.hkplants.com/thread-34837-1-2.html
我數過, 我幾日內捉左過百條虫呀 ~ 唔好以為天台咁好呀 ~~ XD
JicJicmom 發表於 2009-6-19 23:34

天台落藥..唔駛驚比隔離嘈..
種地好多人都要求要天然有機.....
我就唔會理...好多爭吵的..
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-19 23:55:31 |顯示全部樓層
天台落藥..唔駛驚比隔離嘈..
種地好多人都要求要天然有機.....
我就唔會理...好多爭吵的..
黑仔天 發表於 2009-6-19 23:40

咁你又講得無錯呀 ~ 我種野食 > 所以中意種地 > 又想有機
回復

草民 發表於 2009-6-19 23:57:59 |顯示全部樓層
種地好得多,而家天台真係好熱,擺桶水都變熱水!
回復

黑仔天 發表於 2009-6-20 00:25:13 |顯示全部樓層
咁你又講得無錯呀 ~ 我種野食 > 所以中意種地 > 又想有機
JicJicmom 發表於 2009-6-19 23:55

我唔想種野食 又唔想有機...我想睇花咋
回復

黑仔天 發表於 2009-6-20 00:26:39 |顯示全部樓層
種地好得多,而家天台真係好熱,擺桶水都變熱水!
草民 發表於 2009-6-19 23:57

天台小好多蟲蟲我已經好開心......
熱的話...我會狂種嘉多利...文心.....萬代....
想起都爽爽....
回復

farfeifar 發表於 2009-6-20 10:05:14 |顯示全部樓層
73# JicJicmom
呢個位響早上8-12 , 係狂晒位 , 12點後, 日當頭時 , 棚頂0既遮光網就會產生作用 ~~ 西斜時, 陽光就會響云呢拿範圍消失.
我種響天台 , 大部份植物都敵不過西斜陽光, 舊年剛搬入黎時 , 八至九月份一日死起碼2盤植物. 所以 , 有一d位我係用黎放花盤 , 唔可以放植物.

************************************************************************************************
唔好意思,打搞一下...云呢拿係邊??
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-20 10:09:17 |顯示全部樓層
73# JicJicmom
呢個位響早上8-12 , 係狂晒位 , 12點後, 日當頭時 , 棚頂0既遮光網就會產生作用 ~~ 西斜時, 陽光就會響云呢拿範圍消失.
我種響天台 , 大部份植物都敵不過西斜陽光, 舊年剛搬入黎時 , 八至九月份一日 ...
farfeifar 發表於 2009-6-20 10:05

搶答~ 紅色箭咀指住~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-20 10:10:57 |顯示全部樓層
種天台種地我都中意, 天台就可以私人d;
種地我就想好似老師咁要有圍牆or鐵絲網圍住o既花園仔~
每次淋花, 每次訓覺都會發住同一個白日夢...
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-20 10:15:37 |顯示全部樓層
比張清楚d0既你地睇 ~~
今早影架 ~~
P1160408 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-20 11:10:24 |顯示全部樓層
云呢拿其實好重身, 咁垂落黎其實唔係太適合 ( 所以我一直都唔多理佢 .....)
得高人指點 , 今日會開工整靚佢 ~~
回復

carlo 發表於 2009-6-20 11:28:07 |顯示全部樓層
整個梵尼蘭植物的種植需要三年後才會開花結果。在蘭花的開花期,花朵只有短短的6小時時間可以授粉,而且必須只能靠人工才能成功授粉。完成授粉後所孕育出的豆莢還必須停留在藤蔓上長達九個月才能採收。採收生鮮豆莢必須得經過生香技術與處理的時間, 其過程長達幾個月。正因為是如此長時間與費人工的等待及處理,如此得之不易所以價格昂貴!

http://vanilla-tw.diytrade.com/
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-20 11:35:58 |顯示全部樓層
整個梵尼蘭植物的種植需要三年後才會開花結果。在蘭花的開花期,花朵只有短短的6小時時間可以授粉,而且必須只能靠人工才能成功授粉。完成授粉後所孕育出的豆莢還必須停留在藤蔓上長達九個月才能採收。採收生鮮豆莢 ...
carlo 發表於 2009-6-20 11:28

多謝 carlo 0既資料呀 ~ 其實佢結唔結到花果係其次喇 ~~~ 我呢2日 , 對我呢盤打左入冷宮0既植物多左認識 , 而家要帶番佢出來見人喇 ~ ^^
回復

may.sun 發表於 2009-6-20 21:43:54 |顯示全部樓層
一個小問題就帶出vanilla更多資訊,值得一看
回復

ht333147 發表於 2009-6-20 21:51:38 |顯示全部樓層
據我所知, 適合在香港種的兩個品種, 在香港受不到粉( 要有適當的昆蟲在適當的時候咬破花粉囊傳粉給雌蕊), 不會結果的, 故無幾多人種.
今天所得資料, 請高明指正.
回復

sammy 發表於 2009-6-21 00:26:37 |顯示全部樓層
今日見到繽仔有賣
回復

chutou 發表於 2009-6-22 14:47:18 |顯示全部樓層
乜真係可以食得架?
回復

ht333147 發表於 2009-6-22 15:23:36 |顯示全部樓層
不是吃這種植物, 只是用它的香味, 在果筴提煉出來.
回復

katherine2009 發表於 2009-7-1 17:59:47 |顯示全部樓層

vanilla 好似又叫香子蘭...殘念 今日o岩o岩去完花墟...下次再去時睇下先~
回復

chayote 發表於 2009-7-2 20:43:34 |顯示全部樓層
Vanilla planifolia
間唔中賣蘭花既會有得賣.....
冇人會賣種子......而且d雲呢嗱平到當黃金葛咁賣....
wong 發表於 2009-6-14 16:51

種子要在lab用培養基才發芽!
回復