Episcia ~ Cleopatra

作者: kelly 發表于 2009-6-14 12:47:55
3107 21
夏天到, 粉紅喜蔭醒神番~

朵花都喺一般

朵花都喺一般

葉嘅觀賞價值高d

葉嘅觀賞價值高d
Evalam 發表於 2009-6-14 14:18:21 |顯示全部樓層
粉紅邊葉好靚呀add6icon
回復

Mr.Best 發表於 2009-6-14 20:04:32 |顯示全部樓層
好Sharp啊。add6icon
回復

irishuen 發表於 2009-6-14 22:26:42 |顯示全部樓層
十個得呀!!!
回復

keung 發表於 2009-6-14 22:58:34 |顯示全部樓層
啲葉生得好靚
回復

David 發表於 2009-6-20 01:06:54 |顯示全部樓層
Wow! Amazing!
So Big!!!
What kind of pots are you using?
回復

kelly 發表於 2009-6-20 21:37:49 |顯示全部樓層
Thank you David !
我用玻璃瓶&水苔種的, 因為水苔乾淨啲, 用泥癡住玻璃瓶唔好睇~
回復

Fleur 發表於 2009-6-21 00:39:49 |顯示全部樓層
真喺種得好好,想問呢隻喺咪唔使太多光架?
回復

David 發表於 2009-6-21 00:55:35 |顯示全部樓層
Thank you David !
我用玻璃瓶&水苔種的, 因為水苔乾淨啲, 用泥癡住玻璃瓶唔好睇~
kelly 發表於 2009-6-20 21:37

There is something I'd like to ask too:  Is pure 水苔 enough to provide the plant will all the neutirants?  or do you have to add some other planting mediums?
I have a Cleopatra at home too, but its a lot smaller than yours.  (Will show you the photos tomorrow )
回復

Tony 發表於 2009-6-21 00:58:25 |顯示全部樓層
其實佢地係咪好難出走莖架?
回復

David 發表於 2009-6-21 01:00:14 |顯示全部樓層
其實佢地係咪好難出走莖架?
Tony 發表於 2009-6-21 00:58

Let me answer for Kelly la
The answer is: No ar, my one at home has 3 走莖s already
回復

connie925 發表於 2009-6-21 01:34:59 |顯示全部樓層

Kelly, 呢隻喜陰好嬌,同特別.... 要向你學習...
回復

lameric 發表於 2009-6-21 02:54:16 |顯示全部樓層
Kelly! 用玻璃樽種係咪生得快好多架? 我隻嘢成日都唔長進...!!越種越細...
回復

David 發表於 2009-6-21 10:07:47 |顯示全部樓層
Borrowing Kelly's post to post some of mine Cleopatra
Cleopatra (1)_resize.jpg
Cleopatra (2)_resize.jpg
Cleopatra (4)_resize.jpg
回復

kelly 發表於 2009-6-21 14:01:14 |顯示全部樓層
Fleur : 呢隻要多光的, 早上午後較柔的太陽直射光很適合, 前排天暗唔夠陽光, 夜晚放在光管下補光三小時, 效果很好~
Lameric :放在玻璃瓶比較好看, 最重要的是保濕, 葉片上有啲臘質, 有別於一般喜蔭, 我試過向葉片噴水, 快溜走、快乾~
David : 用水笞種同泥一樣, 長根後照下肥, 過會有青笞, 可考慮用錫紙圍住玻璃pot水苔位置, 但好似打邊爐咁唔好睇, 我的都長滿青苔, so far未有問題~
回復

kelly 發表於 2009-6-21 14:17:17 |顯示全部樓層

呢隻妖后種咗一年, 最初得一株(無根), 用av泥, 膠盤+美能安A種, 放在花宝的圓形温室, 約一個月時間出根(舊年5月-6月), 出根後開始長葉, 當有三四支走莖長出時, 母株的葉片開始唔夠肥大~於是改用玻璃pot, 最底放7號珠石, 上放av泥, 後來覺得啲泥唔夠美觀, 改用水苔, 底鋪珠石~順手剪晒d走莖及除去唔多健康嘅葉, 因為由泥轉水苔, 不得不cut晒d根,~(沒根時不要下肥)
咁就由一变六, 現在的模樣了~
- 愛光(柔和直射光), 可能冇乜葉綠素, 氣温高(30度)不宜直射, 涼快(23度)時正午太陽都ok,
  高濕, 多數時間我都用保鮮紙密封瓶口(如圖), 尤其開冷氣時~ 每日換氣, 見到冇乜倒汗水就封番~
- 7-8成乾淋水, 比av重肥~
- 走莖會令母株虛弱, 夠大時cut重植比依付在母株好
- 覺得喜蔭鐘意群居, 幾棵一起會長得令啲
- 用淺盤, 若用glass pot種, 控制水苔或泥分量就可以有淺盤效果~
- 當不太壯時, 別讓她開花~

希望各位嘅粉紅喜蔭都開枝散葉, 肥肥白白~
回復

lameric 發表於 2009-6-21 14:59:44 |顯示全部樓層
Thank you Kelly! 等我試吓先.
回復

Fleur 發表於 2009-6-22 13:32:53 |顯示全部樓層
16# kelly

請問你個玻璃瓶直徑幾多呢?
回復

kelly 發表於 2009-6-22 21:08:45 |顯示全部樓層
16# kelly

請問你個玻璃瓶直徑幾多呢?
Fleur 發表於 2009-6-22 13:32

瓶口直徑7吋, 腰圍37吋
回復

Evalam 發表於 2009-6-22 22:03:46 |顯示全部樓層
37吋,肥過一個人囉....嘩....
回復

12下一頁