不知名嘅毬蘭

作者: megsnoopy 發表于 2009-6-13 20:57:23
6657 7
今日買咗兩盆毬蘭,有師兄師姐知道係咩品種嗎?

第一盆...

第二盆...

有小白花...
屠子步 發表於 2009-6-13 23:48:25 |顯示全部樓層
第一盆是Hoya cumingiana
回復

megsnoopy 發表於 2009-6-13 23:52:26 |顯示全部樓層
第一盆是Hoya cumingiana
屠子步 發表於 2009-6-13 23:48

thanks!add6icon
回復

wong 發表於 2009-6-18 17:23:27 |顯示全部樓層
第二款係Dischidia ruscifolia
唔係毬蘭
回復

金剛 發表於 2009-6-18 18:30:11 |顯示全部樓層
請問你係邊到買架~
回復

megsnoopy 發表於 2009-6-18 21:54:42 |顯示全部樓層
4# wong

我今日問過人終於知道佢唔係毬蘭...add8icon
買嘅時候花舖老闆同我講係毬蘭,我都覺得奇怪,啲花都唔係一球球嘅...
不過,見佢幾得意,咪買咗佢囉...add12icon
回復

megsnoopy 發表於 2009-6-18 21:57:28 |顯示全部樓層
5# 金剛

我嗰棵喺元朗買...過今日喺返香島中學附近一間花舖見到...
回復

megsnoopy 發表於 2009-6-18 22:40:22 |顯示全部樓層
百萬心

學名:Dischidia ruscifolia

英名:Million Hearts

日名:ミリオンハート、ディスキディア・ルスキフォリア

簡介:原產菲律賓,為蘿藦科瓜子金屬(風不動屬)的常綠蔓狀草本。枝條初生時較挺直,隨生長發育枝條為之四散下垂,長度可達1m以上。心型葉片對生,長度約1㎝,質地厚實略為多肉化。囊型白色花朵開於葉腋,花徑約0.3~0.5㎝。適合半日照環境生長,全日照下葉片呈黃綠色較不美觀。略具耐旱性,充足供水與噴霧於枝葉上能促進生長。繁殖採用扦插法,於暖季時進行。
回復