薄荷葉

作者: bong 發表于 2009-6-12 14:17:40
2400 7
我唔知點解啲薄荷種籽一直都發唔到芽,可唔可以下我呢?
chichi 發表於 2009-7-7 15:39:59 |顯示全部樓層
我都想知點解唔發芽,我上星期六係旺角買"農益"牌薄荷,種子好細粒,落咗十粒,但今日都未見發芽,大約都有8-9日。請問薄荷種子係咪 好難發芽,請問有無方法快d出長出小苗。 我係把種子直接放入泥,大約0.5cm深。種子未過期架,有效期到2011。
回復

大bear 發表於 2009-7-7 18:21:49 |顯示全部樓層
hi chichi! 薄荷種子喜光不須覆土,我六月尾種了兩盆,種子灑在泥面,保持泥土濕潤,約一星期左右
發芽,我之前買過七八包薄荷種子來種,大部份都發到,間中有一兩包唔得.圖中小苗約半個月大.

回復

bong 發表於 2009-7-7 18:39:57 |顯示全部樓層
我用包種子發到2棵, 到而家個幾月都係軟淋淋, 係咪應該係咁呢?
回復

大bear 發表於 2009-7-7 19:01:08 |顯示全部樓層
hi bong, 請問你種植的地方陽光足夠嗎?我以前放在半日照的露台長出來的樣子和你差不多,但放
在全日照的天台便長得很直了.
回復

chichi 發表於 2009-7-7 19:15:17 |顯示全部樓層
明白哂,謝謝大bear 的意見。 我會再把種子灑在泥面 ,慢慢待小苗出世。 thanks !
回復

katherine2009 發表於 2009-7-7 22:03:52 |顯示全部樓層
我撒了鼠尾草, 洋甘菊, 馬郁蘭d種都有5日了,,,仲未有芽...orz
慘啦....洋甘菊仲錯手倒o左好多...orz
回復

bong 發表於 2009-7-8 01:33:52 |顯示全部樓層
係啊!在窗台邊, 那我要把它們放出一些, 謝謝!
回復