勁香口蒜蓉包 + 咖哩牛腩

作者: 亞實 發表于 2009-6-11 18:09:08
2638 12

勁香口GARLIC BREAD  + 咖哩牛腩

材料        

長法包 1 條
                蒜蓉 3 茶匙
                牛油 8 茶匙
                什香草適量(可按個人喜歡,而選用不同的香草)

做法        

1. 長法包切片,備用 ;

2.塗上牛油,蒜蓉,牛油 及最後加香草;

3.以 200 度焗 10 分鐘至表面呈現金黃色便可。

咖哩牛腩 (食譜來源 http://irenechanwai.mysinablog.c ... mp;articleId=887126 )

咖喱牛腩

材料 :
牛坑腩  1斤  或  加  牛筋1斤
薯仔  1-2個  /  洋蔥 1個  / 紅蘿蔔  1/2個
薑茸、蒜茸 及 乾蔥茸 各 1茶匙

調味料:
A) 咖喱粉 2茶匙 (或 咖喱醬 2湯匙) + 鹽 1茶匙 + 冰糖  2 小粒 + 雞粉 1茶匙
B) 椰漿 及 花奶  各4 湯匙

做法 :
1.先將牛腩汆水、洗淨, 然後連同6杯水一起放入鍋內將牛腩炆稔, 待涼切件及瀝乾水份備用.(牛腩水留起2杯備用)
2.洋蔥、薯仔及紅蘿蔔去皮切角形狀備用.
3.燒熱鑊, 用1湯匙油先將薯仔爆炒一會, 然後盛起.
4.另再用1湯匙油將薑茸、蒜茸、乾蔥茸、洋蔥及紅蘿蔔一起爆炒後, 將咖喱粉及其他調味料A)加入炒勻.
5.將牛腩及2杯牛腩水加入, 用慢火煮約30分鐘後熄火, 最後將調味料B)加入炒勻即可.

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2009-6-11 18:14:00 |顯示全部樓層
我淨食麵包得喇~
回復

草民 發表於 2009-6-11 18:14:21 |顯示全部樓層
肚餓添
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-11 18:15:47 |顯示全部樓層
肚餓添
草民 發表於 2009-6-11 18:14

草民哥哥

你食咖哩牛腩吖~
回復

孖吉 發表於 2009-6-11 19:50:37 |顯示全部樓層
我又食
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-6-11 21:08:27 |顯示全部樓層
嘩,我鐘意呀!
回復

tongtony 發表於 2009-6-11 21:38:24 |顯示全部樓層
全部都是我的至愛食物,一見到就
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-12 09:55:27 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(24).gif我淨食麵包得喇~
BanbieChan 發表於 2009-6-11 18:14

係啦~ 睇包包已經想一啖食晒佢~
回復

亞實 發表於 2009-6-12 09:56:45 |顯示全部樓層
好味又易整, 快D試下LA
回復

lillian02 發表於 2009-6-12 11:43:33 |顯示全部樓層
兩樣都好鐘意食add6icon
回復

winniepooh 發表於 2009-6-12 23:46:04 |顯示全部樓層
我整的蒜蓉包用生蒜蓉.. 焗了七分鐘.. 個底有點黑...蒜蓉還好辣..係未未熟???
回復

亞實 發表於 2009-6-12 23:48:20 |顯示全部樓層
我整的蒜蓉包用生蒜蓉.. 焗了七分鐘.. 個底有點黑...蒜蓉還好辣..係未未熟???
winniepooh 發表於 2009-6-12 23:46

我要將D蒜蓉CUT到好細,
我又怕生蒜好辣.., 我先用白鑊炒蒜蓉至轉色
整的時候要放在焗爐上層
回復

FrancesCheung 發表於 2009-6-26 14:38:42 |顯示全部樓層
請問什香草在那裡買~ 禁大樽 ? 幾多錢呀?
回復