我又去鹿頸

作者: sammy 發表于 2009-6-10 01:02:20
7281 23
風景

銀葉樹的板根

白花魚藤

沙頭角至深圳一帶

小梧桐山上的電視塔

沙頭角海

評分

查看全部評分

sammy 發表於 2009-6-10 01:02:50 |顯示全部樓層

植物

華鳳仙Impatiens chinensis

毛稔Malastoma sanguineum

估一估?

寬苞茅膏菜Drosera spathulata var. loureirii

節節草Commelina diffusa (還是鴨跖草?沒看清楚不太肯定)

紫玉盤Uvaria macrophylla

常綠莢蒾 Viburnum sempervirens

細軸蕘花 Wikstroemia nutans

假柿木薑子 Litsea monopetala

海芒果Cerbera manghas
為何花是綠色?花未開,綠色者乃萼片也。

又估估花名?葉是心形的。

......對了,是羊蹄甲屬,羊蹄甲藤 Bauhinia glauca
回復

sammy 發表於 2009-6-10 01:03:15 |顯示全部樓層

動物

角眼拜佛蟹 Tmethypocoelis ceratophora
有導遊叫”阿拉救我蟹”,因會不時”舉手”。

銀線灰蝶 Spindasis lohita
背面比正面好看,看到銀線嗎?由於少了三點,明顯不是豆粒銀線灰蝶。

網絲蛺蝶 Cyrestis thyodamas

藍鳳蝶 Papilio protenor

金星尺蛾 Abraxas illuminata (?)
回復

AppleYan 發表於 2009-6-10 20:40:46 |顯示全部樓層
好似好多野睇喎,風景也很美, 是否本地一天團?
回復

sammy 發表於 2009-6-10 20:53:44 |顯示全部樓層
好似好多野睇喎,風景也很美, 是否本地一天團?
AppleYan 發表於 2009-6-10 20:40

唔係, 媽媽成日跟團行山, 老馬識途, 佢帶我行架add6icon

自己人行先可以慢慢影咋, D乜團物團好興"不設保母式殿後"add1icon
回復

Exodus 發表於 2009-6-10 21:04:17 |顯示全部樓層
好懶~~~~
唔想搵名...呢隻識串就答下先

華鳳仙 Impatiens chinensis
回復

sammy 發表於 2009-6-10 21:13:02 |顯示全部樓層
唔該

好懶~~~~
唔想搵名...呢隻識串就答下先

我都係咁話, 逐個搵真係好辛苦 , 有線索o既就話啫, 世界咁多種植物識得幾多
回復

sammy 發表於 2009-6-10 21:18:56 |顯示全部樓層
原來華鳳仙又叫水邊指甲花, 冇錯, 我係一片濕地見到o既
回復

Exodus 發表於 2009-6-10 21:30:40 |顯示全部樓層
都估下係咩科囉...

唔開花就好似野牡丹科d 葉, 開左, 我估佢係茜草科

大戟科?
回復

Exodus 發表於 2009-6-10 21:31:04 |顯示全部樓層
原來華鳳仙又叫水邊指甲花, 冇錯, 我係一片濕地見到o既
sammy 發表於 2009-6-10 21:18

我知
係因為我有
回復

AppleYan 發表於 2009-6-10 21:40:44 |顯示全部樓層
唔係, 媽媽成日跟團行山, 老馬識途, 佢帶我行架add6icon

自己人行先可以慢慢影咋, D乜團物團好興"不設保母式殿後"add1icon
sammy 發表於 2009-6-10 20:53

如果自已去,可以乘什麼交通工具? 全程行幾耐? 點行法? 辛苦嗎?
回復

chiman 發表於 2009-6-10 22:08:34 |顯示全部樓層
好正呀
回復

sammy 發表於 2009-6-10 22:28:18 |顯示全部樓層
我知
係因為我有
Exodus 發表於 2009-6-10 21:31

知你係鳳仙迷啦
回復

jolin 發表於 2009-6-10 22:30:40 |顯示全部樓層
影得好靓呀,仲影到好多唔同品種的花,動物,同景呀
回復

sammy 發表於 2009-6-10 22:54:52 |顯示全部樓層
如果自已去,可以乘什麼交通工具? 全程行幾耐? 點行法? 辛苦嗎?
AppleYan 發表於 2009-6-10 21:40

果日我地係大埔站搭AMS小巴20C烏蛟騰線(好似係假日先係小巴呢個小巴站停):
http://www.amspt.com/db_display/?route_id=40
係總站落, 果度叫新屋下的小村. 最初有D茫無頭緒, 因為好幾條路, 又無乜人行, 後來沿住一條好多竹的小溪行, 跟住到上苗田, 下苗田, 三椏村, 荔枝窩, 呢段行左三個鐘, 幾乎係平地, 幾曬同冇乜遮陰.

荔枝窩 (有涼亭抖下, 又有豆腐花食)

跟住就上山, 由攀背頂直到分水坳,

山上回望印塘洲

跟住落山去谷埔, 就見到深圳啦.

山上前望深圳

沿海邊行到鳳坑, 又再上山行一小段, 到雞谷樹下, 走平路到鹿頸, 搭56K (http://www.i-busnet.com/minibus/nt/r56k.php) 番粉嶺站走人. 呢段行左2個鐘, 但上山有D吃力同曬

評分

查看全部評分

回復

sammy 發表於 2009-6-11 20:43:41 |顯示全部樓層

9# Exodus

既然你咁認真咁估, 我又唯有好認真咁查啦.

終於查(問)晒啦, 好攰

白花的原來係五福花科(以前係忍冬科), 莢蒾屬好多都好似, 仲要成百幾種, 仲有個接骨木屬混淆視聽, 查到我丫
回復

Exodus 發表於 2009-6-11 21:38:45 |顯示全部樓層
知你係鳳仙迷啦
sammy 發表於 2009-6-10 22:28

wahaha wahaha
hahahahaha
回復

Exodus 發表於 2009-6-11 21:41:14 |顯示全部樓層
9# Exodus

既然你咁認真咁估, 我又唯有好認真咁查啦.

終於查(問)晒啦, 好攰http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(15).gif

白花的原來係五福花科(以前係忍冬科), 莢蒾屬好多都好似, 仲要成百 ...
sammy 發表於 2009-6-11 20:43

咁莢蒾香港都係得4種姐

其實係hk____life開個post咪得囉哈哈
回復

sammy 發表於 2009-6-11 21:53:52 |顯示全部樓層
咁莢蒾香港都係得4種姐

其實係hk____life開個post咪得囉哈哈
Exodus 發表於 2009-6-11 21:41

冇你咁博學, 咪瞎子摸象咁囉

問左有時都唔係直接畀答案架
回復

Exodus 發表於 2009-6-12 00:52:50 |顯示全部樓層
冇你咁博學, 咪瞎子摸象咁囉

問左有時都唔係直接畀答案架
sammy 發表於 2009-6-11 21:53

我唔係博學呀
我都有la住本香港植物名錄check架!
回復

12下一頁