想由零開始種一盆大岩桐

作者: trouble203 發表于 2009-6-9 15:05:21
893 7
各位好....小弟想由零開始種一盆大岩桐當作禮物,請問係買種子還是有其它方法呢?請各位幫下手
polaris 發表於 2009-6-9 15:14:21 |顯示全部樓層
可以用種子開始種,又可以用插葉方法開始種....
不過,種子方法應該會需要長d時間....
回復

trouble203 發表於 2009-6-9 15:17:06 |顯示全部樓層
多謝回覆呀,咁請問插葉方法係點做架?有冇果d葉賣架?
回復

cotychan 發表於 2009-6-9 16:24:29 |顯示全部樓層
多謝回覆呀,咁請問插葉方法係點做架?有冇果d葉賣架?
trouble203 發表於 2009-6-9 15:17

葉無得賣,我有白色大岩桐葉,你想唔想要?不過最好嚟我附近拎,因為大岩桐葉比較易缺水,又易焗爛.插葉方法同AV一樣,只要放入水或者植料等佢出根長球就得.
回復

trouble203 發表於 2009-6-9 17:27:28 |顯示全部樓層
多謝你呀....要麻煩你我唔好意思呀,其實可以教我方法就得架啦,葉我自己去買一盤比自己種,之後再

由零開始種一盆,但好感激你呀......咁請問大岩同係邊度買到同幾多錢度架??
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-6-9 17:30:06 |顯示全部樓層
我都有葉,如果要在中環比你
回復

cotychan 發表於 2009-6-9 18:00:07 |顯示全部樓層
多謝你呀....要麻煩你我唔好意思呀,其實可以教我方法就得架啦,葉我自己去買一盤比自己種,之後再

由零開始種一盆,但好感激你呀......咁請問大岩同係邊度買到同幾多錢度架?? ...
trouble203 發表於 2009-6-9 17:27

大岩桐喺花墟有得賣,20蚊左右有得交易.你要我既葉,唔會麻煩我,只會麻煩你呢!反正我都幫幾位花友浸梗葉,有多一塊.
回復

trouble203 發表於 2009-6-9 19:20:00 |顯示全部樓層
好感動有咁多花友咁好人..........
回復