新手種蘭問題

作者: shanjoffre 發表于 2009-6-8 14:53:46
1895 10
在露台試種蝴蝶蘭,我已經係好多網上資料,如淋水,植料等,但結果都係強差人意,露台都幾大風,我都有加網,以減少水份流失,而且每晚到噴水,但發現根都好乾。各位能否給我一些戶外種植心得及要注意地方呢,我怕好快會一盆一盆失去D花!
屠子步 發表於 2009-6-8 16:06:47 |顯示全部樓層
想問你用什麼植料?

淋水的方法是什麼?
回復

obiwan 發表於 2009-6-8 16:44:21 |顯示全部樓層
我就你post啲相看, 應該是沒有用水苔種的, 加上你用的盆有吼, 好快乾. 如我係你就每天都淋水, 或在植料面加一水苔作保濕仿用.(這是我的個人意見, 只作參考用途)
回復

shanjoffre 發表於 2009-6-8 16:45:53 |顯示全部樓層
2# 屠子步
植料有樹皮,蘭石,骨混合,隔日晚上淋水。但都感到乾。
回復

lamolympia 發表於 2009-6-8 21:48:04 |顯示全部樓層
初學用蘭石及樹皮每天淋水,比較容易控制.
回復

小子 發表於 2009-6-9 00:10:46 |顯示全部樓層
加點水苔在盆面
回復

蕉間人 發表於 2009-6-9 00:19:47 |顯示全部樓層
個人意見,D樹皮好似大粒得濟,細1半比較好D,如我種就會用1包樹皮+3包蘭石撈埋嚟用
回復

Terry 發表於 2009-6-9 00:29:19 |顯示全部樓層
你的好似剛拆盆移殖到全新物料及新盆,又種到新環境,植株應未適應;加上樹皮、陶粒、瓦盆都是快乾物料,如果加上高樓層當風,或露台乾熱,植株水分便會流失太快,葉面起縐乾軟...試移到不受風位、增加空氣濕度及更換些保水物料....希望種翻靚啦。(個人意見)
回復

squarehead 發表於 2009-6-9 01:09:30 |顯示全部樓層
可能個環境濕度唔夠, 植料轉番用全水苔會有利生長.
回復

hontung 發表於 2009-6-11 22:40:21 |顯示全部樓層
同意!水苔保水保濕的確係比較好D!但shanjoffre你點淋水架?!
回復

屠子步 發表於 2009-6-11 23:35:57 |顯示全部樓層
可以映近照睇清楚葉面嗎?

如果你真係覺得乾,如好多位師兄講,你加水苔啦。

另外,就係浸水,我間中有時間就會成盆浸水。浸到佢冇泡泡,就拎出黎。咁可以一路唔比水,直到個盆乾晒,好似你相入面咁,再摸下植料。都乾就可以又浸水。當然依個方法好浪費時間,我唔係成日有時間浸,咁就會噴下水頂當。
回復