觀葉海棠 - 印加之火,糖霜

關閉 [複製鏈接]
作者: 八王爺 發表于 2007-11-20 06:32:47
10960 40
八王爺 發表於 2007-11-24 19:55:14 |顯示全部樓層
哩個 靚过之前添!
IMG_2937 rex frost 30.JPG
IMG_2935 rex gre 30.JPG
回復

orchids 發表於 2007-11-24 20:06:38 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-11-24 19:50 發表
你咁都 買得落手,真係要 救救佢!

立刻換泥,泥要用 金泥+蛭石+泥炭。不过,因為它們的根多,很难換。伤太多根,葉就容易黃。
或者把发霉的 去掉,保持泥球不要过湿。換做沒有上釉的陶盆,去水快。
把 烂葉,除去。它們喜歡清涼,但沒 ...

唔該晒八王爺,泥係唔係要用金泥+珍珠岩+泥炭土(因為:金泥=蛭石),仲想請問其實呢D海棠都係睇葉,咁種呢嗰印加之火係唔係淨係落葉肥就夠呢?
回復

八王爺 發表於 2007-11-25 07:32:57 |顯示全部樓層
現在 唔好冧落肥的 問題。 救得番先慢慢黎。
回復

orchids 發表於 2007-11-25 15:18:00 |顯示全部樓層
謝謝指教!我會照做.
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-28 22:42:01 |顯示全部樓層
今日去花墟唔見有0既?
回復

orchids 發表於 2007-11-29 12:02:21 |顯示全部樓層
响BunFun呀,擺响苦苣苔苗仔樓上,大盆75元細盆60元,有幾種顏色,但唔見八王爺果盆綠色多毛的海棠,最後一盆就死嘅印加之火都比我買咗,我本來唔應該買佢,但見到佢又紅又銀的葉,在燈光下還會反映出閃爍銀光,都忍唔住買咗最後一盆inca fire.
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-29 13:50:05 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-29 12:02 PM 發表
响BunFun呀,擺响苦苣苔苗仔樓上,大盆75元細盆60元,有幾種顏色,但唔見八王爺果盆綠色多毛的海棠,最後一盆就死嘅印加之火都比我買咗,我本來唔應該買佢,但見到佢又紅又銀的葉,在燈光下還會反映出閃爍銀光,都忍唔住買咗 ...

唔該你話我知,過兩日去睇下先,謝
回復

四少 發表於 2007-11-29 17:46:43 |顯示全部樓層
查過精華帖, 無介紹...
王爺 ... 快發個精華帖介紹下點樣在 香港 種好佢地 ... 教下小弟我種啦 ... . .
特別係教點繁殖啦, 可以插葉麼
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-30 13:12:53 |顯示全部樓層
冇記錯係可以葉脈插同分球莖繁殖
回復

八王爺 發表於 2007-11-30 13:49:26 |顯示全部樓層

See there

原帖由 四少 於 2007-11-29 10:46 發表
查過精華帖, 無介紹...
王爺 ... 快發個精華帖介紹下點樣在 香港 種好佢地 ... 教下小弟我種啦 ... . .
特別係教點繁殖啦, 可以插葉麼

不是精華帖,看這個link: http://forums.gardenweb.com/foru ... g1022105325400.html
回復

orchids 發表於 2007-12-3 16:51:26 |顯示全部樓層
我的印加之火已換了種av的泥,在換泥時已去丟爛葉,不時用噴壺噴霧,但不知何故葉片從邊緣開始變褐色變乾,有的由近泥面的基部連葉柄脫落,這是自然的適應還是盆花正步向死亡呢?是否我換泥時傷根太多或是噴霧密?
還有,好像長出花芽,但現在植株這麼弱,要不要將花芽去除來保存養份呢?

近況

近況

花苞

花苞

爛了一部份的葉片

爛了一部份的葉片
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-5 00:19:51 |顯示全部樓層
之前我盆秋海棠都有咁情況,咩事呢?唔慣呀?
回復

orchids 發表於 2007-12-5 14:51:48 |顯示全部樓層
我都好想知佢係咩事!因冇人回覆,我當佢有菌,幫佢噴咗花保殺菌劑.八王爺可唔可以救吓我棵海棠呀!
回復

八王爺 發表於 2007-12-5 15:03:28 |顯示全部樓層
你可以做 都做晒,
哩家嘢,都冇乜可以講。

你放的位置是否大风?
回復

orchids 發表於 2007-12-5 18:54:37 |顯示全部樓層
感謝你的回覆,我棵海棠放的位置不會大風的,其實我想知道會不會我噴水太密,因為變啡的地方都好軟好似腐爛.
回復

orchids 發表於 2007-12-28 19:10:36 |顯示全部樓層
八王爺,我盆印加之火似乎救得番,有好多細片新葉從盆面長出,但全部都是淡粉紅色,想請教下點可以長出深紅或鮮紅色的葉.
其實我在網上搵過資料,但只搵到rex begonia係易有菌.
回復

八王爺 發表於 2007-12-30 07:05:33 |顯示全部樓層
慢慢來。
只要有新葉長出來,又沒有 枯死,等它適应了你种植的环境,它就能发出本色!
回復

orchids 發表於 2007-12-30 13:30:46 |顯示全部樓層
感謝指教!
回復

八王爺 發表於 2008-4-1 08:52:30 |顯示全部樓層
最美麗的 一帖!
回復

八王爺 發表於 2008-9-10 09:28:10 |顯示全部樓層
今年哩个时間又係去搜尋 秋海棠的日子。
回復