鹽水鹵雞肫 ~ 清淡口味

作者: 八王爺 發表于 2009-6-5 10:32:00
3071 16
一般鹵水又黑又鹹,做出來的成品雖然好食,但視覺和口感略差。

自制鹽水鹵,有淡淡的香料味,色澤自然,大家都可以在家中試試,
不用買一大支鹵水汁,用完又唔知留唔留好。

材料:火雞肫6個(要大,因為鹵完勁縮水),粗鹽2湯匙(海鹽,不要用精鹽或幼鹽),水500ml,
           花椒八角桂皮(雜貨店賣2元一小包,不會用全包)。

做法:  火雞肫用沸水烚3分鐘出水。另備小鍋放500ml水,2湯匙鹽,
             從香料中揀花椒10棵,八角一朵(星型),桂皮一枝(若無桂皮,可用玉桂粉半茶匙)。
             把鹽水鹵烋滾,放入雞肫,大火煲10分鐘,轉細火煲20分鐘,熄火蓋著醃一晚。
             隨時切開取食。
             淡淡香料味,又不會大咸大黑!

評分

查看全部評分

孖吉 發表於 2009-6-5 10:34:01 |顯示全部樓層
第一
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-5 10:59:32 |顯示全部樓層
第2~
回復

八王爺 發表於 2009-6-5 11:17:40 |顯示全部樓層
暴汗..... 你們來吃東西,還是搶位?
回復

孖吉 發表於 2009-6-5 11:44:07 |顯示全部樓層
鹵雞肫一向係我至愛的小食,我連去 xx良品 都係淨係揀 "雞手鴨腳" 黎食,見到王爺的 鹵雞肫 當然喜不自勝啦
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-5 11:45:19 |顯示全部樓層
我2樣都係~
回復

八王爺 發表於 2009-6-5 12:35:15 |顯示全部樓層
我2樣都係~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(102).gif
BanbieChan 發表於 2009-6-5 04:45

邊兩樣? 哩個食譜得一樣嘢咋!
都可以做 雞翼嘅,不過要加啲鹽。
因為哩個係鹽水滷,用得多幾次就無咁咸....
回復

茉莉花 發表於 2009-6-5 12:42:29 |顯示全部樓層
我鐘意鳳爪, 白雲除外.
回復

孖吉 發表於 2009-6-5 13:31:32 |顯示全部樓層
邊兩樣? 哩個食譜得一樣嘢咋!
都可以做 雞翼嘅,不過要加啲鹽。
因為哩個係鹽水滷,用得多幾次就無咁咸....
八王爺 發表於 2009-6-5 12:35

諗起好好味的 鹽水雞翼,同 醉雞翼 添

加多碗白飯丫唔該~
回復

sukyee0227 發表於 2009-6-5 14:33:53 |顯示全部樓層
話時話我查過,無人教做"醉雞翼" , 好想学 , 因失敗過
回復

八王爺 發表於 2009-6-5 14:41:34 |顯示全部樓層
話時話我查過,無人教做"醉雞翼" , 好想学 , 因失敗過
sukyee0227 發表於 2009-6-5 07:33

咦?乜我無教咩?
我以为自己係哩度教过大家整醉雞添?!
回復

lillian02 發表於 2009-6-5 16:04:39 |顯示全部樓層
11# 八王爺
得閒出POST教我地啦add4icon
回復

sukyee0227 發表於 2009-6-5 16:10:56 |顯示全部樓層
咦?乜我無教咩?
我以为自己係哩度教过大家整醉雞添?!
八王爺 發表於 2009-6-5 14:41

查唔到呀! , 醉雞同醉雞翼是否不同處理,應有分別的,我看TV跟住他做一次,但失敗左,成一斤雞翼倒晒
回復

八王爺 發表於 2009-6-5 16:57:31 |顯示全部樓層
查唔到呀! , 醉雞同醉雞翼是否不同處理,應有分別的,我看TV跟住他做一次,但失敗左,成一斤雞翼倒晒
sukyee0227 發表於 2009-6-5 09:10

唔係掛?成斤倒晒?

依家好少人買成只鮮鳮做醉鳮,因為貴呀!
所以一般用 冰鮮鳮做。
而一家人又好不容易才能吃完一只鳮,所以一般做2只鳮脾,或4只全翼;咁樣当然無咁好味。

我的配方好簡單。
蒸鳮留汁,汁加紹興酒煮開,放入蒸鳮,或脾翼,熄火,浸24小時。
夏天最好滩凍放入雪柜。隨時攞出黎食得。

如果係成只鳮,放入汁酒液之前要肢解,切开脾和翼,鳮胸也可以对开。
咁样浸先入味。
秘技1:喜欢酒味浓,可以加20ml 白兰地。
回復

sukyee0227 發表於 2009-6-5 19:26:39 |顯示全部樓層
多謝指教,等我試試先
回復

lillian02 發表於 2009-6-6 00:09:53 |顯示全部樓層
煮之前要唔要醃下味先?
回復

八王爺 發表於 2009-6-6 08:25:48 |顯示全部樓層
係喎,唔記得寫,蒸鳮之前要全身裏外抹鹽,不然成只鳮無咸味添......
鳮肚裏放2大片薑一齊蒸。
回復