返回列表 發新帖

碰碰香種植方法

作者: Ice-Bat 發表于 2009-6-3 17:23:46
25623 26
chudaicheung 發表於 2009-6-5 21:31:11 |顯示全部樓層
咦, 碰碰香原來又叫"小葉到手香", 我還以為就咁叫到手香呢.
咁係咪會有隻係大葉到手香呢?
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 11:42:42 |顯示全部樓層
21# chudaicheung
咦, 碰碰香原來又叫"小葉到手香", 我還以為就咁叫到手香呢.
咁係咪會有隻係大葉到手香呢?
=====================================

到手香
學名:Coleus amboinicus Lour.
        = Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng.

科別:唇形花科Lamiaceae(Labiatae)

別名: 左手香, 印度薄荷....

盤種嘅<到手香>.

盤種嘅<到手香>.

盤種嘅<到手香>.

盤種嘅<到手香>.

開花囉!

開花囉!

花槽上種嘅.

花槽上種嘅.

花槽上種嘅.

花槽上種嘅.

夠唔夠大呢?

夠唔夠大呢?

今朝剪嘅.

今朝剪嘅.
回復

sandylam 發表於 2009-6-6 12:00:16 |顯示全部樓層
老師咁碰碰香可以食嗎?
回復

chudaicheung 發表於 2009-6-7 01:20:16 |顯示全部樓層
剪咁多葉落嚟, 真係有點肉痛.
回復

Poppylily 發表於 2009-6-9 21:44:36 |顯示全部樓層
哇!棵到手香好靚!好羨慕呀~~
回復

屠子步 發表於 2009-6-9 22:31:37 |顯示全部樓層
我已經揀左比較好的兩枝莖去試插枝
但係浸浸下水見佢地(D莖)底部好似越黎越黑咁>
Ice-Bat 發表於 5-6-2009 16:44

種慣紫羅蘭?

你唔好比咁多水佢就ok 架喇。

個人經驗是我初時放佢o係室外,加一隻碟。佢因太多水葉變黑。

後來收返佢入黎,唔比水佢幾日,佢又正常返。當然葉黑左救唔到,但其他葉已無事。

都是上堂時老師講的一句"大部份植物是因為太多水比人淋死。"
回復

Forumdata 發表於 2018-8-5 18:21:23 來自手機 |顯示全部樓層
等佢咁樣生根後,再泥種不知是否可行
回復