這是什麽花?

作者: Purple 發表于 2007-11-19 12:05:45
2107 18
大家好!最近在綠景藝買了這小苗,以為是紫羅蘭,睇真又不似啊!請問有人知道是什麼花嗎?

C:\Documents and Settings\cejiks\My Documents\My Pictures\African Violets\PB140019
Purple 發表於 2007-11-19 12:14:35 |顯示全部樓層
Sorry,剛才post唔到,再來一次!

不知名小苗

不知名小苗
回復

heiheimama 發表於 2007-11-19 12:30:14 |顯示全部樓層
這棵應該是Chirita Sinensis "Hisako". 開淡紫色花.
回復

heiheimama 發表於 2007-11-19 12:36:06 |顯示全部樓層
我自己也有一棵,也是在蘭姐處買的(由四片葉種起的$15小苗呀),我覺得她是Chirita Moonlight,但同事說是Hisako,所以我就信了.基本上兩個品種很相像,同樣是開淡紫色花.不過Hisako的喉好像比較黃,所以到開花就知曉了!
回復

Purple 發表於 2007-11-19 14:47:22 |顯示全部樓層
噢,原來是Chirita,到開花時我再post上來就知係Hisako定係Moonlight了!
回復

heiheimama 發表於 2007-11-19 14:57:15 |顯示全部樓層
但你那棵看來好像有點軟垂呀,是否被風吹呢?我的那棵原本放在露台種,但一吹風就軟哂(泥是濕的),所以我把她移到辦公室,放在窗邊加燈她就長得十分健康了.
回復

vkzone2002 發表於 2007-11-19 15:07:12 |顯示全部樓層
嘩, 你地好勁呀, 一看葉就知是什麼花!
有特異功能? 是資優?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-19 15:13:46 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2007-11-19 15:07 發表
嘩, 你地好勁呀, 一看葉就知是什麼花!
有特異功能? 是資優?

V,我種苦苣苔都係新仔,但我係顛左咁去看花和上網找資料,看書,仲勤力過讀書個陣,我老公都怕左我.最近團購本書真係幾好睇,從中都學到d野呀(賣廣告)
回復

Purple 發表於 2007-11-19 20:58:22 |顯示全部樓層
不是放在窗边的,買回來後一直放在花架,用普通光管每日照十二小時。不過佢都唔算軟啦,因為每片葉都好有彈性,這幾天仲長出兩片新葉,看來應該頗健康啦?!
回復

Purple 發表於 2007-11-19 21:06:33 |顯示全部樓層
希希媽媽,你那盆是怎樣的呢?方便的話,可否post上來一看?
回復

花花公子 發表於 2007-11-19 21:55:03 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-19 15:13 發表

V,我種苦苣苔都係新仔,但我係顛左咁去看花和上網找資料,看書,仲勤力過讀書個陣,我老公都怕左我.最近團購本書真係幾好睇,從中都學到d野呀(賣廣告) ! ...

希希媽媽真勤力,抵讚!幾時有時間拎留左比妳既花花?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-19 23:43:35 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-19 21:55 發表

希希媽媽真勤力,抵讚!幾時有時間拎留左比妳既花花?

哎呀,我都忘記了!明天pm你~去睡了!
回復

heiheimama 發表於 2007-11-20 09:33:43 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2007-11-19 21:06 發表
希希媽媽,你那盆是怎樣的呢?方便的話,可否post上來一看?

這是我的皮草,好像和你的不太一樣,我的葉比較圓,葉緣的(據)齒也沒有那麼明顯,葉面比較少毛,所以我覺得我的是Moonlight,而你的是Hisako.不過我只是憑葉形猜,不可作準!
回復

Purple 發表於 2007-11-20 10:13:29 |顯示全部樓層
啊,你那棵很美啊!我那棵葉柄長長的,看來又不很似呢!我就是在目錄中找不到才貼上來問問看。無論是moonlight or hisako or 甚麼都好,相信都是靚花一株吧!希希媽媽開花時再貼上來看好吧?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-20 11:03:58 |顯示全部樓層
大家努力 !有沒有花友種到有花可以解答我們的問題呢?
回復

drming 發表於 2007-11-20 14:13:41 |顯示全部樓層
讀書時讀Bio.都沒有現在咁勤力!
回復

charles604498 發表於 2007-11-20 17:14:09 |顯示全部樓層
我都有一盆,都係蘭姐處買!這棵是Chirita Sinensis "Hisako?
這棵是Chirita Sinensis Hisako?.JPG
回復

Purple 發表於 2007-11-20 22:20:52 |顯示全部樓層
啊,一模一樣!不過,是甚麼都好,開到花就得啦!哈哈!
回復

noel 發表於 2007-11-21 14:58:59 |顯示全部樓層
我都有一盆,養咗好耐(年多),次次都比我撞親而修剪,
長時間維持兩圈葉...    葉同樓主嘅好接近,但名就好似唔同
回復