那日好似死左既AV, 今日終於回復了生氣. 哈哈!

作者: kuroboo 發表于 2007-11-18 22:32:07
2081 13
尋日買既兩盆AV, 唔知點解今日變左咁,好唔開心呀.

尋日影既

尋日影既

尋日影既

尋日影既

今日影既

今日影既

今日影既

今日影既
花花公子 發表於 2007-11-18 22:49:57 |顯示全部樓層
原帖由 kuroboo 於 2007-11-18 22:32 發表
尋日買既兩盆AV, 唔知點解今日變左咁,好唔開心呀.

除了看到凋謝了的花朵外,看不出其他問題,請你再拍一些「全身」照,要看清楚葉片情況,特別是生長點部份,才能診斷。
回復

kuroboo 發表於 2007-11-18 22:57:34 |顯示全部樓層
花花公子, 這兩張可以嗎? 我摸過啲葉覺得佢地軟而無力, 其實我買番之後有同佢地換泥, 不過就加左啲AV用既竹炭植料,個老細話加1/4向泥會好, 咁我米試下羅, 但係第日就咁樣啦.
回復

kuroboo 發表於 2007-11-18 23:08:41 |顯示全部樓層
花花公子, 剛剛影左幾張, 你睇下. thanks
回復

David 發表於 2007-11-18 23:47:30 |顯示全部樓層
I think you might have hurt its' root whilst changing soil
Usually this would lead to dehydration (which means that the flowers will die off), but the leafs will still have a chance of suviving
Good luck with it
回復

花花公子 發表於 2007-11-18 23:52:56 |顯示全部樓層
幾張照片仍然看得不太清楚,隱約看來像是由生長點向下腐爛,根部未見腐爛出現,不像病變所引起。生長點急速腐爛、葉片垂軟而根部仍健康,照情況看來是受了外來的傷害,例如:生長點被淋了些熱水,腐蝕液等(這是個人估計),(碳不會有問題的,我也常將碳加到植料中)。如果是這兩株很難保得住,很可能一兩天就死亡,如今之計儘快cut當中最健康的葉浸葉(不可插泥)看看可否保留品種。希望我看己估計錯誤吧!
回復

花花公子 發表於 2007-11-18 23:55:12 |顯示全部樓層
你再拍一些清晰點有關生長點部份的照片看看吧!
回復

kuroboo 發表於 2007-11-19 00:11:35 |顯示全部樓層
原帖由 David 於 2007-11-18 23:47 發表
I think you might have hurt its' root whilst changing soil
Usually this would lead to dehydration (which means that the flowers will die off), but the leafs will still have a chance of suvivi ...

我都懷疑過弄傷啲莖, 希望只係傷花未令其死亡啦.
回復

kuroboo 發表於 2007-11-19 00:17:26 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-18 23:55 發表
你再拍一些清晰點有關生長點部份的照片看看吧!

我影左兩張, 盡咗力了, 但都好似唔係好清楚. 我唔想佢地死, 現在用水泡根中, 希望救到, 我剛剛cut佢地既葉, 試下再浸下根.
攪到而加咁, 可唔可以用你之前post既方法, 用洗潔精溝水浸?
回復

花花公子 發表於 2007-11-19 00:41:35 |顯示全部樓層
不是害蟲病,毋須要洗潔精/漂白水浸洗,你可以用水清洗一下(不要浸),用水養著,再作觀察,最好先cut葉留種。
回復

kuroboo 發表於 2007-11-19 19:20:50 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-19 00:41 發表
不是害蟲病,毋須要洗潔精/漂白水浸洗,你可以用水清洗一下(不要浸),用水養著,再作觀察,最好先cut葉留種。

我已經跟左你既方法, 用水養, 希望有機啦. thanks for your advice.
回復

kuroboo 發表於 2007-11-24 11:50:02 |顯示全部樓層
先感謝花花公子的意見.
用水泡了一個星期, 已經靚仔左好多, 今早仲埋盆. 好開心呀.
回復

drming 發表於 2007-11-24 12:52:16 |顯示全部樓層
佢地真係靚仔好多了,正。
回復

heiheimama 發表於 2007-11-24 14:08:37 |顯示全部樓層
翻生!咁又上左一課!~
回復