青藏鐵路

作者: orchids 發表于 2007-11-18 18:17:45
5640 20
七月尾時去了西藏,在青藏列車上拍攝了沿途風光,我唔多識影相但天氣同時間都好好,D風景本身都好靚.

D野驢見到火車都唔會嚇走

D野驢見到火車都唔會嚇走

沱沱河遠景

沱沱河遠景
EddieOR 發表於 2007-11-18 21:25:16 |顯示全部樓層
影得好靚呀,玩得開唔開心?
回復

八王爺 發表於 2007-11-19 13:25:17 |顯示全部樓層
哎吔 ... 这就是我想去死的地方。

1989年去过一次,果时冇鉄路 ...
回復

比得大帝 發表於 2007-11-19 17:00:04 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-18 18:17 發表
七月尾時去了西藏,在青藏列車上拍攝了沿途風光,我唔多識影相但天氣同時間都好好,D風景本身都好靚.

風景好靚, 又拍得靚, 特別係條彩虹, 好正
回復

orchids 發表於 2007-11-19 18:31:36 |顯示全部樓層
其實我唔識攝影D相靚係因為D景靚,我係跟團由青藏公路入藏乘青藏鐵路出,所以新舊路徑都試過,我覺得行程主要係見識,見識下高山反應,不過高山反應一D都唔好玩,我嘅同事已約我明年再跟團經另一途徑入藏去珠峄基地營.不過今次行程在青海的景點就不太好,我在91年到過青海,感覺很好,現在青海的景點都是人山海及被加建或改建得不知所謂,所以去大陸真是早去早着.
回復

八王爺 發表於 2007-11-19 21:16:59 |顯示全部樓層
沒錯。早去好。

天真的很藍。 我也在青藏高原上見过彩虹。
那时 天色有奌灰,特別顯出虹的 瑰麗。

是畢生難忘的經驗。

我去的時候是七月底,已經有點寒意,遊人極少。
我不是跟团的,自己坐巴士,或順风車。
大陸的順风車要收錢的,按哩數付,是公价。
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-29 00:26:59 |顯示全部樓層
嘩~~風景好靚呀! 影得又靚 ,玩得一定好開心下...
回復

Monse 發表於 2007-11-29 09:37:22 |顯示全部樓層
真羨慕你啊!西藏這個地方相信是我一個不能實現的夢想,我的呼吸係統承受不了高山反應,後悔當年剛放下書包身體好時沒有去,所以話有D地方唔係你話有時間或者有錢就可以去到架,人要及時行樂啊。
回復

orchids 發表於 2007-11-29 14:54:46 |顯示全部樓層
我覺得去西藏,年齡不是大問題,我這次跟團有半團都是50歲以上的,我估計全團由18歲至60多歲都有或多或少的高山反應,但各人都不需入院,我聽領隊說有一團遲我們幾天到拉薩的,有兩人剛到就要安排飛機離開.強壯的年輕人每事都要請強不肯把動作放慢高山反應就越烈,因嚴重高山反應至死的,似乎多是壯年.只要沒有高血壓,哮喘,心血管毛病,癲癇症及心跳不太快都可以去西藏旅遊,唯一要考慮的是你願不願意捱高山反應.
回復

Monse 發表於 2007-11-29 16:18:08 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-11-29 14:54 發表
我覺得去西藏,年齡不是大問題,我這次跟團有半團都是50歲以上的,我估計全團由18歲至60多歲都有或多或少的高山反應,但各人都不需入院,我聽領隊說有一團遲我們幾天到拉薩的,有兩人剛到就要安排飛機離開.強壯的年輕人每 ...

絕對唔係年紀既問題而是健康狀況容唔容許囉。
回復

orchids 發表於 2007-12-3 19:04:22 |顯示全部樓層
唔好意思!會錯意tim!sorry!
回復

dryfish 發表於 2007-12-3 21:30:56 |顯示全部樓層
嘩!!!!!!!!!果到好似到到都咁靚咁,真係勁想去呀!!!!!!!
回復

Simplyone 發表於 2008-3-14 13:17:31 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2007-12-3 21:30 發表
嘩!!!!!!!!!果到好似到到都咁靚咁,真係勁想去呀!!!!!!!

真係到到都好靚, 去要趁早 ~
回復

Monse 發表於 2008-3-25 20:24:18 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-11-19 13:25 發表
哎吔 ... 这就是我想去死的地方。

1989年去过一次,果时冇鉄路 ...

八王爺
上次走漏眼,想問吓(这就是我想去死的地方)這句,是貪佢風光明媚定係有天葬呀............
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-1 23:27:30 |顯示全部樓層

好專業

簡直係官方既wallpaper

個彩虹...簡直以為photoshop
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-2 12:58:17 |顯示全部樓層
水母去那兒都已經係十年前的事了.現在有鐵路,坐著火車欣賞風景又是另一番享受~
回復

chuping 發表於 2008-4-2 13:51:14 |顯示全部樓層
好羨慕啊! 如果老公和我都可以係五一放七日假期, 係咪應該去呢....?
回復

orchids 發表於 2008-4-2 19:35:40 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-1 23:27 發表
簡直係官方既wallpaper

個彩虹...簡直以為photoshop

謝謝讚賞!但絕對唔關photoshop事,我的photoshop冇咁叻.
回復

orchids 發表於 2008-4-2 19:38:54 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-4-2 13:51 發表
好羨慕啊! 如果老公和我都可以係五一放七日假期, 係咪應該去呢....?

依家去唔過,我覺得如果想去,最好奧運完結後先去,會安全D.
回復

orchids 發表於 2008-4-2 19:58:15 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-2 12:58 發表
水母去那兒都已經係十年前的事了.現在有鐵路,坐著火車欣賞風景又是另一番享受~

我係汽車上火車落,但汽車多數只會在團友去廁所時才停車,在青海沙漠上見到海市蜃樓,車太郁都影唔到.
因火車較定,先影到相.仲有一樣經歷都幾得意,我係坐火車由西藏去青海,因為係高去低有壓力轉變,我在火車整晚耳仔痛瞓唔著
回復

12下一頁