返回列表 發新帖

上當了... (搬新屋)

關閉 [複製鏈接]
作者: echowong 發表于 2009-5-31 00:08:00
2569 31
花草之家 發表於 2009-6-7 11:39:42 |顯示全部樓層
朵花好靚add6icon尼d品種好粗生,插枝3-4日就出根。
回復

echowong 發表於 2009-6-7 15:41:36 |顯示全部樓層
20# bonbon1
無錯 睇在呢樣野份上 就唔同佢計較啦

21# 花草之家
唔知係咪唔夠力開盡 咁樣皺皺地好似仲靚 add4icon
回復

jonathanku 發表於 2009-6-7 16:05:00 |顯示全部樓層
唔洗擔心喎,這品種夠陽光就好易生的了,佢買番黎冇根都冇所謂,好快生到~
回復

bonbon1 發表於 2009-6-7 16:51:59 |顯示全部樓層

無錯 睇在呢樣野份上 就唔同佢計較啦

d 色咁靚, 我都想上當. 不過無乜時間行花墟, 下次經過真係要找下有沒有咁靚的太陽花.add7icon
回復

sam 發表於 2009-6-7 21:37:14 |顯示全部樓層
$10....ok喎!都唔算上當!
我今朝都去買左!咁多小苗......覺得幾抵買!
換盆見到已經有根......抵玩!
回復

bonbon1 發表於 2009-6-21 09:01:48 |顯示全部樓層
呢間係旺角警署&花墟之間,好多食店個條街,但我亦見到花墟內有另一間買一樣樣既
總之認住呢盆既樣(咁假,各位友花友咁金睛火眼一定唔會認錯)啦

哇~~~~ 係呀係呀! 好靚好大朵呀! 多謝你先~
不過今朝我發現我盆十蚊 ...
echowong 發表於 2009-6-2 10:31

唔怪知我行左2次都找唔到啦. 原來係"旺角警署&花墟之間,好多食店個條街," 我次次太趕時間. 我只有20分行便要走. 所以留意唔到. 我只係見大花粉白花那隻. 不過大花粉白那隻太大.見到唔係咁鍾意. 其他只是黃,紅,白. 我鍾意呢隻. 下次去希望重有得賣.

我見到花墟有隻好細葉的寶石紅的花, 好似太陽花. 唔知係唔係太陽花. 細細盆好cutie. 不過只有桃紅. 我想買來和我的太陽花配種, 不過我d苗只有1寸. 唔知係什麼色. 因時什色種子種起. 有一棵大d只係桃紅, 期待佢地快d大.
回復

echowong 發表於 2009-6-21 14:59:56 |顯示全部樓層
報告咁多位
松葉牡丹果然生命力夠旺盛
o個一大盆到依家仲係生機盎然
佩服!

係時候分D俾我媽咪種啦
回復

echowong 發表於 2009-6-21 23:00:07 |顯示全部樓層
頭先行過o個間鋪頭
已經無晒呢D貨賣啦
回復

bonbon1 發表於 2009-6-22 07:11:49 |顯示全部樓層
唔該哂你報料. 唔駛我白行. 我唯有遲d再看. 睇下幾時有.
回復

momoko1128 發表於 2009-6-22 14:43:55 |顯示全部樓層
1# echowong

原來係叫 松葉牡丹, 我都買左盆, 個老闆話叫太陽花..唔怪得我搵緊都搵唔到啦..依家我個顆開左花啦..遲D影埋張相上來..俾大家睇下..
回復

momoko1128 發表於 2009-6-22 15:17:32 |顯示全部樓層

唔知睇唔睇到..我都係第1次試整圖上來咋 add12icon
回復

花草之家 發表於 2009-6-22 16:29:59 |顯示全部樓層
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/BNCPrNWTGBrvikjh2LzE4SmW9TQ-_1/blog/20090622031559512.jpg.jpg?ib_____D2nj5lbxI

唔知睇唔睇到..我都係第1次試整圖上來咋 add12icon
momoko1128 發表於 2009-6-22 15:17

睇到靚花花喇!不過幅圖可以再大d。
回復