新手問蝴蝶蘭花期.

作者: chuyat 發表于 2009-5-30 15:31:30
2054 15
農曆新年買返的蝴蝶蘭,開完花後出左二塊新葉,睇落好健康,唔知點先可以叫佢再開花呢?唔該裡度高手指敎下,不胜感激.以前從沒種過植物,沒想到第一次種左裡種花就幾有興趣喎.
Lemon 發表於 2009-5-30 16:34:00 |顯示全部樓層
你都好啦, 有新葉長出,我都係農曆新年買,不過無葉出,係咪一定會長新葉呢...我都係農曆新年買左至開始種蘭花
回復

leoex2 發表於 2009-5-30 17:33:23 |顯示全部樓層
我覺得要夠通風同夠光
我上年買既蝴蝶蘭都冇落過肥
今年又開
只要佢適應左你個環境就得
落d粒肥都幾好架
回復

chuyat 發表於 2009-5-30 17:46:51 |顯示全部樓層
頭先揾到少少資料,好似話一年開一次,因為係花街一年四季都睇到有花開,所以想問下人.
回復

tlyuen 發表於 2009-5-30 20:43:42 |顯示全部樓層
天氣突然轉冷數天先至刺激到花芽,你見到個d係花農特製ge。
回復

chuyat 發表於 2009-5-30 21:25:40 |顯示全部樓層
天氣突然轉冷數天先至刺激到花芽,你見到個d係花農特製ge。

唔該曬.
回復

obiwan 發表於 2009-5-30 21:55:01 |顯示全部樓層
我的有限經驗, 是一般市埸蝴蝶都係2-4月開
回復

hontung 發表於 2009-5-31 11:26:17 |顯示全部樓層
空氣流通!足夠陽光!適當施肥!注意水份!
回復

Denny 發表於 2009-6-2 09:40:42 |顯示全部樓層
8# hontung

新手一問,請問可否講下澆水方面的心得呢?
回復

avery 發表於 2009-6-2 09:49:11 |顯示全部樓層
近乾即澆透水

明亮散射光

一般家養花期 3-4 月
回復

hontung 發表於 2009-6-2 14:16:38 |顯示全部樓層
好難講!因為水多蘭根會好易壞;水少植株又長唔大!其實養蘭花唔難;當你學會澆水就叫成功左一半!小弟將自己小小既經驗同大家分享!(如有錯誤請各高手幫忙補充)見笑!!!見笑!!!
蘭花澆水要看你種植什麼蘭花用什麼盆什麼植料種植!我個人比較懶;所以我種既蘭花全部都係用紅土盆跟水苔種。紅土盆透氣唔會積全過多水份;澆水後會變深色,變回淡色代表需要澆水。而水苔對於保濕非常之好;能令蘭根不會過干缺水而枯萎,至於幾時澆水就直接用手觸摸水苔感受!我既澆水方法就係將兩個澆水提示二合為一!
p.s:我平均七至十天先澆一次水;其間或早或晚再用噴水壺噴霧!
回復

屠子步 發表於 2009-6-2 18:19:17 |顯示全部樓層
一般應該一年開一次,但不保證年年開。

一年四季都見到花是因為有蘭場用人工方法培植,所以不四季都有花賣。
回復

小王子 發表於 2009-6-3 14:22:56 |顯示全部樓層
好難講!因為水多蘭根會好易壞;水少植株又長唔大!其實養蘭花唔難;D小弟將自己小小既經驗同大家分享!(如有錯誤請各高手幫忙補充)見笑!!!見笑!!!
蘭花澆水要看你種植什麼蘭 ...
hontung 發表於 2009-6-2 14:16

講得好!!  特別是 "當你學會澆水就叫成功左一半!
回復

小王子 發表於 2009-6-3 14:38:08 |顯示全部樓層
一般應該一年開一次,但不保證年年開。

一年四季都見到花是因為有蘭場用人工方法培植,所以不四季都有花賣。
屠子步 發表於 2009-6-2 18:19

"不保證年年開" 是的!! 如果我們這年把植株搞到半生不死...它是很難夠強壯開花!  如要開花, 要多注意植株的根部發展是否正常. 因為根部發展得好, 不但提高開花的機會, 也有拱病害的好處!!
回復

chuyat 發表於 2009-6-25 09:47:05 |顯示全部樓層
快一個月了,睇個樣好似唔錯.其實係我老婆中意種花,我係中意玩水族多d.

開始唔止一盤啦.
回復

avery 發表於 2009-6-25 10:00:08 |顯示全部樓層
Seems OK ~
回復