Phal. lamelligera !!!

作者: 蕉間人 發表于 2009-5-29 16:45:45
1472 7

山採嘢,名牌寫Phal.pantherina.
Exodus 發表於 2009-5-29 17:26:48 |顯示全部樓層
有沒有近一點的唇瓣近照和側照呢
這個角度看最像的是Phal. cornu-cervi, 也有可能是Phal. borneënsis

實在不像Phal. pantherina
不過花色很美
回復

蕉間人 發表於 2009-5-29 21:52:50 |顯示全部樓層
這個角度看最像的是Phal. cornu-cervi, 也有可能是Phal. borneënsis

不過花色很美
Exodus 發表於 2009-5-29 17:26

唔該哂,夜嗎嗎影得唔咪太清.....

全株照,爛心後出側芽而側芽開花.

全株照,爛心後出側芽而側芽開花.
回復

黑仔天 發表於 2009-5-30 08:47:25 |顯示全部樓層

不過花色很美
Exodus 發表於 2009-5-29 17:26

上網搵過好多唔同相..都真係唔係太似..
會唔會係色變 or 異變品呢?

認同..花色真係好吸引~ 比上網睇見到果d大斑斑既令~

借張花相一用
同埋上網果d見到圈圈入面都係有斑 你呢棵好似冇~
回復

Exodus 發表於 2009-5-30 12:54:44 |顯示全部樓層

借張花相一用
127225 ...
黑仔天 發表於 2009-5-30 08:47

you are so funny.
回復

Exodus 發表於 2009-5-30 13:05:27 |顯示全部樓層
Phal. lamelligera
回復

蕉間人 發表於 2009-5-30 23:38:10 |顯示全部樓層

借張花相一用
127225 ...
黑仔天 發表於 2009-5-30 08:47

多謝天黑大俠捨棄時間來相助!!!
回復

蕉間人 發表於 2009-5-30 23:42:10 |顯示全部樓層
Phal. lamelligera
Exodus 發表於 2009-5-30 13:05

又要多謝另1手執魔戒大俠給它1個名份!!!
回復