Aerangis biloba 一個月後的樣子~

作者: 黑仔天 發表于 2009-5-27 04:25:45
5903 25

老闆娘話係風蘭..由於我對蘭唔係太熟都唔肯定
不過幾平 講左陣價比左張新青蟹就拎走左

semi-alba 發表於 2009-5-27 04:37:19 |顯示全部樓層
Aerangis
可能係biloba 因為平的關係
我都想知不愛太濕的風蘭用semi-hydroponics嘅效果如何
不過宜家用青蟹就可以買到,我都想買返幾棵
回復

Exodus 發表於 2009-5-27 06:19:47 |顯示全部樓層
Aerangis
可能係biloba 因為平的關係
我都想知不愛太濕的風蘭用semi-hydroponics嘅效果如何
不過宜家用青蟹就可以買到,我都想買返幾棵
semi-alba 發表於 2009-5-27 04:37

scan到個蟹字,差d以為呢個post有傳說中既蟹睇

我唔太明白
又要semi-hydroponic又要加塊板落去, 意義何在
回復

黑仔天 發表於 2009-5-27 06:29:58 |顯示全部樓層
scan到個蟹字,差d以為呢個post有傳說中既蟹睇

我唔太明白
又要semi-hydroponic又要加塊板落去, 意義何在
Exodus 發表於 2009-5-27 06:19

過渡期呱
我都知風蘭怕太濕
佢地根如果轉變太大可能頂唔順..中菌/焗壞/爛根身亡
而且株花本身都係好乾.好弱我先壓到咁平返黎
突然完全改晒個環境 未必頂得順.最起碼都留返部份氣根比佢先
如果新根係好抗拒生入蘭石既.都唔會令棵花死呀
回復

avery 發表於 2009-5-27 07:25:15 |顯示全部樓層
青蟹 ???!!! 咁大棵 ???!!! 仲上埋板 ???!!!

邊度買 ?? 我去掃哂佢返黎 ~~~
回復

黑仔天 發表於 2009-5-27 07:27:09 |顯示全部樓層
得兩盆咋..係行仔..buy
一盆冇事既佢死都唔肯平..叫價15x
呢盆我係咁話佢唔得又話有誠意同佢buy 佢就青蟹比左我= =
可能我太煩吧= =
回復

Exodus 發表於 2009-5-27 07:45:36 |顯示全部樓層
得兩盆咋..係行仔..buy
一盆冇事既佢死都唔肯平..叫價15x
呢盆我係咁話佢唔得又話有誠意同佢buy 佢就青蟹比左我= =
可能我太煩吧= =
黑仔天 發表於 2009-5-27 07:27

唔怪得棵野咁樣衰

咁晒口水仲要係果度, 我死都唔會買.
回復

黑仔天 發表於 2009-5-27 08:15:01 |顯示全部樓層
唔怪得棵野咁樣衰

咁晒口水仲要係果度, 我死都唔會買.
Exodus 發表於 2009-5-27 07:45

想試下種風蘭.又唔捨得比錢..冇計呢...
係啵...針仔..可唔可意比蟹個學名我...我想睇下個花呀
返工前去左塔內搵風蘭版....果15頁 都唔知邊隻先係= =
睇完果蝦先發現...d風蘭唔開花..真係好難分邊種打邊種= =
不過開左花都唔見得...易分左好多....可能我對認花呢樣野冇天分冇知識..
回復

Exodus 發表於 2009-5-27 08:46:42 |顯示全部樓層
想試下種風蘭.又唔捨得比錢..冇計呢...
係啵...針仔..可唔可意比蟹個學名我...我想睇下個花呀
返工前去左塔內搵風蘭版....果15頁 都唔知邊隻先係= =
睇完果蝦先發現...d風蘭唔開花..真係好難分邊種打邊種= =
不過開 ...
黑仔天 發表於 2009-5-27 08:15

呢個咁有重大意義既任務
梗係要由樓上果位德高望重的風蘭板板主答

不過你又唔捨得俾錢, 咁俾個蟹名你有咩用
回復

黑仔天 發表於 2009-5-27 09:51:52 |顯示全部樓層
Oeoniella polystachys
佢係唔係蟹@.@?
對D奇形怪狀既花十分好奇
就算比唔起錢買或者唔捨得買~睇下都冇壞
回復

semi-alba 發表於 2009-5-27 14:09:07 |顯示全部樓層

呢個咁有重大意義既任務
梗係要由樓上果位德高望重的風蘭板板主答

不過你又唔捨得俾錢, 咁俾個蟹名你有咩用
Exodus 發表於 2009-5-27 08:46

唔好咁講,依d咁平凡的知識又點會難到萬人景仰又前無古人嘅單莖蘭專家小針針
回復

semi-alba 發表於 2009-5-27 14:15:07 |顯示全部樓層
Oeoniella polystachys
佢係唔係蟹@.@?
對D奇形怪狀既花十分好奇
就算比唔起錢買或者唔捨得買~睇下都冇壞
黑仔天 發表於 2009-5-27 09:51

Erasanthe henrici
不過你都係查返個舊名Aeranthes henrici,會比較多料
回復

Exodus 發表於 2009-5-27 17:27:58 |顯示全部樓層
唔好咁講,依d咁平凡的知識又點會難到萬人景仰又前無古人嘅單莖蘭專家小針針呢
semi-alba 發表於 2009-5-27 14:09

你明唔明白
小__我真係好想爆出口
回復

Exodus 發表於 2009-5-27 17:29:51 |顯示全部樓層
不過你都係查返個舊名Aeranthes henrici,會比較多料
semi-alba 發表於 2009-5-27 14:15

我都差d唔記得左佢同佢朋友俾人分左家添
個登錄文獻我仲係度未剷 hehe
回復

黑仔天 發表於 2009-5-27 20:18:11 |顯示全部樓層
semi-alba 發表於 2009-5-27 14:15

thx你~睇完唔知點解又唔覺得佢好似蟹...
冇記左錯的話你同行哥都塔內都好似post過佢..定係一隻同佢好似既花呢...
我都差d唔記得左佢同佢朋友俾人分左家添
個登錄文獻我仲係度未剷 hehe
Exodus 發表於 2009-5-27 17:29

有時發覺d學者都好喜歡冇野搵野黎攪
回復

semi-alba 發表於 2009-5-27 20:35:35 |顯示全部樓層
thx你~睇完唔知點解又唔覺得佢好似蟹...
冇記左錯的話你同行哥都塔內都好似post過佢..定係一隻同佢好似既花呢...

有時發覺d學者都好喜歡冇野搵野黎攪 ...
黑仔天 發表於 2009-5-27 20:18

no,佢係驗過DNA先比人分出Aeranthes
如果d學者唔係好鐘意攪野,今日d蘭花......ha.........haha
回復

黑仔天 發表於 2009-5-27 21:01:25 |顯示全部樓層
no,佢係驗過DNA先比人分出Aeranthes
如果d學者唔係好鐘意攪野,今日d蘭花......ha.........haha
semi-alba 發表於 2009-5-27 20:35

哦哦..哈哈~~我無知~請見笑
不過幻想力唔夠..唔知佢邊個樣同角度最似蟹
回復

Exodus 發表於 2009-5-28 12:11:13 |顯示全部樓層
成個post都令人好o嘴
回復

黑仔天 發表於 2009-6-28 02:16:18 |顯示全部樓層
一個月後...好象開始好起來了

回復

黑仔天 發表於 2009-7-27 04:27:32 |顯示全部樓層
樹皮板腐爛....
拎出黎極臭...同埋灰綠色...
部份根系受影響...切根轉芒條
回復

12下一頁