返回列表 發新帖

請問黃、紅燈籠椒可唔可以直接落種呢?

作者: ~烈~ 發表于 2009-5-25 09:40:43
3029 35
花園仔 發表於 2009-5-26 20:10:30 |顯示全部樓層
14# ~烈~
即係直接買種子好d?
==================

對! 買D優質(名牌子)嘅種籽就最穩陣嘞!
回復

chayote 發表於 2009-5-26 20:31:31 |顯示全部樓層
21# 花園仔

菜種行最可靠(上環,大PO,元郎)
回復

chayote 發表於 2009-5-27 00:16:32 |顯示全部樓層

21# 花園仔

如果你買茄果或瓜類菜種,將佢地放落濕紙巾,再放盒,蓋上蓋,兩三日出芽,四五日上盆,之後個日出葉(100%出芽)
好過直接播種,我用e個方法發左超市食剩苦瓜核,同棕櫚科種子,全部Bingo!
回復

chayote 發表於 2009-5-27 19:12:19 |顯示全部樓層
要不要詳細資料?
回復

chayote 發表於 2009-5-27 22:24:17 |顯示全部樓層
d街市燈籠椒留種的後代得三成大除了椒未熟外,同基因變種都可能有關係
你試想想,d人用殺蟲藥KO d蟲,便可改變基因o仲有一個可能性,便是商人改變基因,令d椒生得好味d,甘會廢左d種子!
回復

chayote 發表於 2009-5-27 22:24:23 |顯示全部樓層
d街市燈籠椒留種的後代得三成大除了椒未熟外,同基因變種都可能有關係
你試想想,d人用殺蟲藥KO d蟲,便可改變基因o仲有一個可能性,便是商人改變基因,令d椒生得好味d,甘會廢左d種子!
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:05:26 |顯示全部樓層
23# chayote
花園仔#

21#花園仔
如果你買茄果或瓜類菜種,將佢地放落濕紙巾,再放盒,蓋上蓋,兩三日出芽,四五日上盆,之後個日出葉(100%出芽)
好過直接播種,我用e個方法發左超市食剩苦瓜核,同棕櫚科種子,全部Bingo!

=============================================

好丫!
回復

chayote 發表於 2009-5-27 23:21:24 |顯示全部樓層
27# 花園仔

半桶水ja!日後要請教你
回復

fishinglok 發表於 2009-5-28 02:38:24 |顯示全部樓層
咁我想問, 青瓜同肉豆係唔係都唔可以係街市買返來拎O的種子O黎, 直接種呀, 因為我見肉豆打開來時, O的種好軟身, 我今日就咁將佢放O左入泥種呀, 咁唔知會唔會爛, 發唔起O的芽呢. 青瓜我仲未買. 如果係唔得O既, 咁我要等到入開元朗先可以買到種子喇.
回復

fishinglok 發表於 2009-5-28 02:49:24 |顯示全部樓層
青紅黃椒我星期一都落O左種子種呀, 又係響街市買返來拎種子.
回復

chayote 發表於 2009-5-28 12:10:47 |顯示全部樓層

青瓜不用想了,青瓜係唔可以用街市買返來拎O的種子,原因是隻瓜完全未熟!inside d種子是白色的!熟的種子同蜜瓜一樣,米黃色,尖尖的!入元朗去三兄買la!
用我上面的方法發芽la!包你100%出芽!如果用剩,放回種子袋,放在暗地方保存便ok!
回復

~烈~ 發表於 2009-5-28 13:09:25 |顯示全部樓層
21# 花園仔

好過直接播種,我用e個方法發左超市食剩苦瓜核,同棕櫚科種子,全 ...
chayote 發表於 2009-5-27 00:16

大埔菜種行係邊嫁?
我仲想買d炭土泥同有機肥,唔知果度有冇得買呢?
回復

chayote 發表於 2009-5-28 13:45:56 |顯示全部樓層

永興隆
大埔靖遠街17號(near港鐵博物館,港鐵大埔墟站)
Tel:26561752
星期一至六:8:00 am to 6:00 pm
星期日:8:00 am to 12:30 pm
有菜種(紅燈籠椒都有)同有機肥,but no 炭土泥
回復

~烈~ 發表於 2009-5-28 15:02:21 |顯示全部樓層
33# chayote

咁炭土泥邊度有得買呢?
回復

tsangw2001 發表於 2009-5-28 16:12:14 |顯示全部樓層
我以前種過
係罐頭來的
種得成個果再用果實既種子再種
一代接一代
不過因為紅gg,搞到我掉左棵野,好傷心
回復

chayote 發表於 2009-5-28 19:41:54 |顯示全部樓層

34# ~烈~

咁炭土泥邊度有得買呢?
便是add3icon
回復