剪根問題????

作者: ryan 發表于 2009-5-24 00:55:28
1646 3
好多時轉分時鬆d植料都會發現有d壞根, 其中有d懷疑......
1) 條根好完整, 但係空心
2) 條根空心, 但中間好似有條鐵線穿住
3) 仲實心, 不過成條黑晒

以上3款蘭根係咪不應留下, 於好壞之接位剪斷或成條從株身接位剪斷
Claraslm 發表於 2009-5-24 01:33:40 |顯示全部樓層
1) 根已經壞了, 應是實心的
2) 根已經壞了, 應是實心的
3) 根開始壞

不應把整條壞根剪去,只需把空心根的外皮除去, 留下中心那條"真正根"不要剪(似有條鐵線穿住). 如果條根已由綠色、白色變了黑色, 請用手小心把黑色部份除去, 留下中心那"真正根",
如果把空心根和黑色根都除去, 留下"真正根", 而植株沒有細菌、虫虫..., 之後的兩星期不可晒太陽, 而且會有1~2塊葉會黃,第3星期過後植株便會定下來, 到第4星期可會出新的小葉子. 請特別注意植料不可過濕.
回復

avery 發表於 2009-5-24 06:45:24 |顯示全部樓層
救命 .......

剪响佢用靚水苔重植啦 ~ 壓實D至種呀 ~

PS. 我估你係所謂蘭花係蝴蝶蘭
回復

ryan 發表於 2009-5-24 15:13:19 |顯示全部樓層
救命 .......
救咩命????

剪响佢用靚水苔重植啦 ~ 壓實D至種呀 ~
一般用開BF 個隻 new zealand 草苔, 不過好似好耐都無貨, 用晒屋企D存貨都唔知用邊隻好

PS. 我估你係所謂蘭花係蝴蝶蘭
一般於蝴蝶蘭發現得多Davery 發表於 2009-5-24 06:45

好多時D蝴蝶一買返黎都會發現有呢D情況
回復