請問有冇人知道這是什麼植物呢??

作者: PACO 發表于 2009-5-21 13:17:26
2600 8
請問大家知道這兩棵是什麼植物呢,我朋友係香港迪士尼見到好靚,想種喎???希望大家幫幫手

這樹有些似茄子變大版,有花有果,但唔知食唔食得,淨係覺得幾靚.

這樹有些似茄子變大版,有花有果,但唔知食唔食得,淨係覺得幾靚.
a (4).JPG
a (5).JPG

這又是幾靚的樹,不知是什麼名字呢??

這又是幾靚的樹,不知是什麼名字呢??
Exodus 發表於 2009-5-21 14:43:53 |顯示全部樓層
呢種樹, 靚到我以前都係disneyland入面俾佢毒親

大花茄 Solanum wrightii, 佢真係有結到茄架

第二種驟眼睇以為係紫荊Cercis
但d 葉唔係咁樣, 只答到係豆/蝶形花亞科植物....@@
回復

fnv234 發表於 2009-5-21 14:52:39 |顯示全部樓層
第一種喺花墟有得賣
回復

孖吉 發表於 2009-5-21 20:26:55 |顯示全部樓層
呢種樹, 靚到我以前都係disneyland入面俾佢毒親

大花茄 Solanum wrightii, 佢真係有結到茄架

第二種驟眼睇以為係紫荊Cercis
但d 葉唔係咁樣, 只答到係豆/蝶形花亞科植物....@@ ...
Exodus 發表於 2009-5-21 14:43

同 Solanum macranthum 有乜分別架?
回復

sammy 發表於 2009-5-21 22:28:24 |顯示全部樓層
回復

Exodus 發表於 2009-5-21 22:31:54 |顯示全部樓層
同 Solanum macranthum 有乜分別架?
marcuslee 發表於 2009-5-21 20:26

http://www.memidex.com/solanum-wrightii

同異名
回復

Exodus 發表於 2009-5-21 22:34:06 |顯示全部樓層
會不會是Robinia?
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/234105/
sammy 發表於 2009-5-21 22:28

小弟覺得唔多似
disney果隻係貼住樹咁開, 花序好短而且開好多花
但係刺槐有一抽花而且又開得唔多 @@
回復

PACO 發表於 2009-5-22 20:52:07 |顯示全部樓層
咁即係邊度有得買呢?
回復

Exodus 發表於 2009-5-25 12:29:32 |顯示全部樓層
咁即係邊度有得買呢?
PACO 發表於 2009-5-22 20:52

果間野尋日我見到喇

一行過見到 我「哇, 大花茄呀, 幾大棵喎」
之後入面有堆接左既仙人掌
我地就問個好似種緊野既阿姐「唔該我想問下入面果d 仙人掌係乜黎架?」
佢開頭唔想答咁,之後話「仙人掌呀」
「我知,我係想問咩仙人掌呀」
「月下美人」(心諗,_,咪又係曇花)
「哦,咁我想問下前面呢棵藍色既玫瑰叫咩名呀?」
「玫瑰囉」
「唔係呀我係想知佢叫乜野名」
「唔知喎」
waaa, 我即刻拖我個fd走
佢仲要_晒面咁
態度勁nice呀
打開個門口咁樣做生意 你答唔答都係要做架喇
回復