終於等到了

關閉 [複製鏈接]
作者: JenniferC 發表于 2007-11-15 22:50:43
1942 19
終於等到佢開成咁了

現在的花槽
mamajoe 發表於 2007-11-15 22:52:42 |顯示全部樓層
好靚呀,,,
回復

貓貓 發表於 2007-11-16 09:30:32 |顯示全部樓層
花團錦簇,看到漂亮的花朵心境也開朗!
回復

Aalon 發表於 2007-11-16 09:49:57 |顯示全部樓層
嘩!!!重瓣矮牽牛是從種子種起嗎?
回復

JenniferC 發表於 2007-11-16 11:05:47 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2007-11-16 09:49 發表
嘩!!!重瓣矮牽牛是從種子種起嗎?

是的,是由種子種起,好像可以插枝幹繁殖?可惜我對這方法完全不懂‧‧‧
本應唔止一株的,除了這株紫旋,沒拍照上來一點也不乎合名稱的超級瀑布淡紫藍,及尚有一株紅白雙色未有聲氣外,玫旋及脈紋紫都嗚呼了,過不了我窗台花槽的大風都吹斷了
回復

Aalon 發表於 2007-11-16 13:09:38 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-16 11:05 發表

是的,是由種子種起,好像可以插枝幹繁殖?可惜我對這方法完全不懂‧‧‧
本應唔止一株的,除了這株紫旋,沒拍照上來一點也不乎合名稱的超級瀑布淡紫藍,及尚有一株紅白雙色未有聲氣外,玫旋及脈紋紫都嗚呼了,過不了我窗台花槽的 ...

哪兒有種子買呀?
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-16 13:31:39 |顯示全部樓層
鮮花顏色好鮮艷呀
回復

曉文 發表於 2007-11-16 13:38:24 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2007-11-16 13:09 發表

哪兒有種子買呀?

i also want to know¬¬
T & M?
回復

sosxxx12 發表於 2007-11-16 17:18:06 |顯示全部樓層
好靚呀!!!!!!!!!!
回復

JenniferC 發表於 2007-11-16 17:30:22 |顯示全部樓層
在中國內地的植物網團購…經北京寄過來的

這些植物網大約會趕在有關植物適合播種時間之前一個月左右開團的,雖然會比去店舖買繁複了些少,但我覺得勝在種類不少,成本加運費的價錢又可接受,加上因為內地團購通常參加的會員不少,東西一到手就一同分享心得大家討論,我覺得這個氣氛幾好。
當然,此終係一方內地與一方香港,任何事都要好好與有關負責人溝通好,否則出什麼問題及誤會都唔太好。

有興趣的,就要自己上網搜尋一下了,最要緊的是要找尋可信的人及可信的植物網才參加,始終有風險的。
我的在哪團就不說了,因為不知道在這能不能說 ??

回復

呵呵笑 發表於 2007-11-16 22:30:02 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-16 17:30 發表
在中國內地的植物網團購…經北京寄過來的

這些植物網大約會趕在有關植物適合播種時間之前一個月左右開團的,雖然會比去店舖買繁複了些少,但我覺得勝在種類不少,成本加運費的價錢又可接受,加上因為內地團購通常參加的會員 ...

好同感。我有好多種子都係咁團購嚟嘎!
回復

alextang 發表於 2007-11-17 09:49:07 |顯示全部樓層
咁不如你地做團購,比大家加入啦!
回復

JenniferC 發表於 2007-11-17 11:37:16 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2007-11-17 09:49 發表
咁不如你地做團購,比大家加入啦!

人家的團購可是直接找入口商及生產商,訂購內容的種類及數量單看人家團購負責人中段整理出來的列表就頭暈了,而且一牽涉到錢銀…
開團可是個吃力不討好的工作…
我參團那邊,人家版主用工餘時間開團,一邊聯絡供貨商講價,又要與其他網站的團購及零售商搶貸,一邊又要整理參團者訂購資料,找送得到地區的快遞公司,計好、通知及確認收到各個參加者要匯的貨款連運費,收到供貸商的貨後又要逐個核對、分拆、包裝及寄出,加上中途一定出現不少參團者的提問,從供貸商收貨後的QC及更換,寄出後的貸件追蹤,還有不少萬一…,
最攞命的是,這些開團者開團前期、中途,甚至事後因為不少預期的問題,會聽/睇到不少難聽的說話,雖然屬少數,但那個壓力啊…(暈 )

所以雖然麻煩少少,但都是建議你去找"現成"的團購參加較好,人家有的是經驗嘛~~
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-17 19:51:45 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-17 11:37 發表

人家的團購可是直接找入口商及生產商,訂購內容的種類及數量單看人家團購負責人中段整理出來的列表就頭暈了,而且一牽涉到錢銀…
開團可是個吃力不討好的工作…
我參團那邊,人家版主用工餘時間開團,一邊聯絡供貨商講 ...

我明白版大嘅意思:佢應該係話,第日如果再有團購,我哋可以做香港呢邊嘅聯絡人,集中佐花友所要嘅訂單,然後加入大陸方面嘅團購去。大人,是否如此啊?咁樣嘅操作可行性比較高。不過依家秋播嘅種子團購多數已結束,等春夏播種季先啦,大約過佐農曆年後就會開始啦!
回復

cvcvcv6 發表於 2007-11-17 21:10:03 |顯示全部樓層
好靚呀~~
回復

alextang 發表於 2007-11-17 23:53:09 |顯示全部樓層
是啊。因為我都是新丁。
唔熟路,又想為本版做少少野。
就多句口囉!
回復

向日葵2 發表於 2007-11-18 00:43:13 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2007-11-17 11:53 PM 發表
是啊。因為我都是新丁。
唔熟路,又想為本版做少少野。
就多句口囉!

版主.....咁客氣哦,,,,,,,,你的花種種都不易種呀...

你都種新丁.....我地都不知叫什麼囉
回復

alextang 發表於 2007-11-18 09:00:09 |顯示全部樓層
原帖由 向日葵2 於 2007-11-18 00:43 發表

版主.....咁客氣哦,,,,,,,,你的花種種都不易種呀...

你都種新丁.....我地都不知叫什麼囉

唔好咁講啦。你地種時花好(口力)呀。
各有所長吧。咁我這個時花新丁,
就要跟你地學野啦!
回復

JenniferC 發表於 2007-11-19 23:30:16 |顯示全部樓層
放埋這張上來~
超級瀑布_淡紫藍
回復

mamajoe 發表於 2007-11-19 23:48:31 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-19 23:30 發表
放埋這張上來~
超級瀑布_淡紫藍

華,,,點解咁細盆己經可以有咁多花既..
回復