夏日特飲 ~ Limoncello

作者: 八王爺 發表于 2009-5-20 15:35:19
13756 76
八王爺 發表於 2009-5-22 11:14:53 |顯示全部樓層
係呀~ Napoli 係幾特別.
個次我淨係去左Pompai 古城和Sorrento, 無時間再南下去Sicily, 朋友都說西西里很美啊~~
jellyfishy 發表於 2009-5-22 03:07

西西里的美,沒有親眼見過怎知道?

http://hkplants.com/viewthread.p ... p;page=1&extra=

水母有機會一定要 自助遊一次啊!
回復

Agnes 發表於 2009-5-22 21:41:54 |顯示全部樓層
係呀~ Napoli 係幾特別.
個次我淨係去左Pompai 古城和Sorrento, 無時間再南下去Sicily, 朋友都說西西里很美啊~~
jellyfishy 發表於 2009-5-22 10:07

提到 Sorrento, 又係一個好有小鎮氣息的地方, 周街都係橙樹, 唔駛買橙有橙食, 正!雖然 d 橙厚皮 d和多渣d, 但都係橙呀!
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-22 22:31:22 |顯示全部樓層
提到 Sorrento, 又係一個好有小鎮氣息的地方, 周街都係橙樹, 唔駛買橙有橙食, 正!雖然 d 橙厚皮 d和多渣d, 但都係橙呀!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif ...
Agnes 發表於 2009-5-22 21:41

你摘過來吃?? woh~
回復

Agnes 發表於 2009-5-23 08:38:21 |顯示全部樓層
你摘過來吃?? woh~
jellyfishy 發表於 2009-5-22 22:31

摘過, 當時住的酒店地面的房都有小花園, 種了不少橙和奇異果, 我見班西方人團友都摘呀摘, 我見又冇告示話唔准摘, 反正周街係橙, 睇怕人哋都不會鬧, 便摘了兩個橙吃. 似以色列橙, 比不上美國橙和澳洲橙.
回復

carlo 發表於 2009-5-23 15:47:09 |顯示全部樓層
好呀 ! 好呀 ! 我鍾意呀!  原來可以 DIY , 多謝 !
回復

八王爺 發表於 2009-5-23 16:20:59 |顯示全部樓層
去咗 city xxx 睇,只係 $14x.xx  不貴。
不過自己做好玩。
回復

carlo 發表於 2009-5-23 17:13:32 |顯示全部樓層
去咗 city xxx 睇,只係 $14x.xx  不貴。
不過自己做好玩。
八王爺 發表於 2009-5-23 16:20

咁即係您整果 D 正好多啦 !  我想問 , 妳用咩 "樽" 裝咁多酒架 ?
回復

八王爺 發表於 2009-5-25 11:15:44 |顯示全部樓層
我用2公升柚子茶玻璃瓶。

我真係唔行得賣酒的地方,果日經過cityxxx,睇完之後。
就買咗 雪樹 伏特加,君度橙酒,同藍薄荷 ...... 真係酒鬼一名。
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-25 11:18:20 |顯示全部樓層
摘過, 當時住的酒店地面的房都有小花園, 種了不少橙和奇異果, 我見班西方人團友都摘呀摘, 我見又冇告示話唔准摘, 反正周街係橙, 睇怕人哋都不會鬧, 便摘了兩個橙吃. 似以色列橙, 比不上美國橙和澳洲橙. http://shie ...
Agnes 發表於 2009-5-23 08:38

任摘任吃~~ 太得意好玩喇~~~~
回復

八王爺 發表於 2009-5-25 12:57:58 |顯示全部樓層
我以前都 post 過去意大利摘 櫻桃cherry 的照片喎!
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-25 13:00:31 |顯示全部樓層
我以前都 post 過去意大利摘 櫻桃cherry 的照片喎!
八王爺 發表於 2009-5-25 12:57

個棵樹呀~ 係呀記得呀~
我暗地嘆自己笨,那次見到咁多又橙又桃都唔識摘... (你係都要人畫出腸~
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-25 14:56:53 |顯示全部樓層
我有個死檔後天去意大利南部2 weeks 啊~~~~~ 超羡慕她~~~~
回復

carlo 發表於 2009-5-25 15:56:37 |顯示全部樓層
我用2公升柚子茶玻璃瓶。

我真係唔行得賣酒的地方,果日經過cityxxx,睇完之後。
就買咗 雪樹 伏特加,君度橙酒,同藍薄荷 ...... 真係酒鬼一名。 ...
八王爺 發表於 2009-5-25 11:15

hehe ~ 我同您口味差唔多 .... 橙酒我多數都係整蛋糕架 !
回復

carlo 發表於 2009-5-25 15:58:47 |顯示全部樓層
2公升柚子茶玻璃瓶 <--------- 有咁大支架 !   我真係唔知呀 !  thx !

昨晚我老公 "pat" 晒我 d 檸檬皮呀 !  佢以為係垃圾呀 !
回復

八王爺 發表於 2009-5-25 16:39:32 |顯示全部樓層
笑爆咀.......

水母,咁叫你個friend 帶啲手信俾你。
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-25 17:24:02 |顯示全部樓層
笑爆咀.......

水母,咁叫你個friend 帶啲手信俾你。
八王爺 發表於 2009-5-25 16:39

佢話唔想咁辛苦背著咁重既東西,仲要請我食咁多檸檬~
回復

八王爺 發表於 2009-5-26 00:04:39 |顯示全部樓層
咁叫佢帶個超大西西里檸檬回來你
回復

八王爺 發表於 2009-7-7 08:27:03 |顯示全部樓層
酒鬼又黎啦!
夏天到,做咗啲雞尾酒。

Margarita
Singapore Sling
Purple Mist
Icy blue
回復

蘑菇 發表於 2009-7-7 09:54:24 |顯示全部樓層
酒鬼又黎啦!
夏天到,做咗啲雞尾酒。

Margarita
Singapore Sling
Purple Mist
Icy blue
八王爺 發表於 2009-7-7 08:27

請問以上嘅酒又點溝呢??  好有興趣呀!! thx~
回復

八王爺 發表於 2009-7-7 12:13:55 |顯示全部樓層
先來些夏日特飲。

西瓜冰

西瓜粒4-5块
青檸半個,留一片裝飾
7UP 半罐
Limocello 5ml
回復