Petrocosmea Rosettifolia

作者: heiheimama 發表于 2007-11-15 10:46:55
2048 18
昨天和同事行花墟,行過一間賣蘭花的檔口,赫然見到有幾棵開著小白花的Petrocosmea!雖然不知道她的名字,但一看葉子排列和形態就知道是Petrocosmea.老板說是苦苣苔呀,越南來.我二話不說和同事一人買了一棵,老細說四十元三棵俾我,但家裡實在冇位了,所以忍手.

回到家裡,發現小盆栽原來已進入垂危狀態,花芽枯萎,根也變啡.立即急救,再置於珍珠岩,希望她能存活.今早起來,發覺她已精神不少.昨天相機冇電,今晚回家再影相給大家看.現在睇住網上照片先.好可愛對嗎?

上網查了資料,原來她是petrocosmea rosettifolia,是少有開白花的Petrocosmea.雖然有病,但十五蚊買到開花株仍然是抵到爛(所以真係爛左).

在花墟尋寶,有時真係要睜大d雙眼!

kong 發表於 2007-11-15 10:55:41 |顯示全部樓層
葉子好靚,不過都係貼條 link 好d.十五蚊好抵呀!希望你救得翻啦!
回復

tata 發表於 2007-11-15 11:09:07 |顯示全部樓層
啲花仔好得意喎, pm我話我知邊間買呀, thx~ 你呢張相好似唔貼得喎...................
回復

heiheimama 發表於 2007-11-15 11:18:27 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-11-15 11:09 發表
啲花仔好得意喎, pm我話我知邊間買呀, thx~ 你呢張相好似唔貼得喎...................

張相我delete左啦,我以為貼了”轉載自”就ok.以後就咁post links算啦.間檔口好似冇名的.在蘭姐間舖向花墟方向行兩間舖左右,是專賣蘭花的.dpetrocosmea放在黑色膠盆內,不顯眼,要細心找.
回復

八王爺 發表於 2007-11-15 11:33:12 |顯示全部樓層
不如 幫佢改个 中文名「矮腳白菜」 或者 「薘菇菜」
回復

tata 發表於 2007-11-15 11:34:14 |顯示全部樓層
好呀, 唔該晒~
回復

heiheimama 發表於 2007-11-15 11:42:16 |顯示全部樓層
你地覺唔覺得Petrocosmea好似上海菜那隻"馬蘭頭"(唔記得正名點寫), 都係一餅野咁!
回復

peeseela 發表於 2007-11-15 11:54:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-15 11:42 發表
你地覺唔覺得Petrocosmea好似上海菜那隻"馬蘭頭"(唔記得正名點寫), 都係一餅野咁!

唔見條link
回復

kong 發表於 2007-11-15 12:21:42 |顯示全部樓層
嘩!花花多到丫@@
回復

tata 發表於 2007-11-15 12:24:40 |顯示全部樓層
我早兩年都有棵Petrocosmea, 啲葉會生得好迫, 最後死喺棉花蟲嘅手下~
回復

神秘人 發表於 2007-11-15 12:33:11 |顯示全部樓層
真係好多花花同葉wor, d 葉仲要排到咁鬼死型
回復

heiheimama 發表於 2007-11-15 12:39:51 |顯示全部樓層
種Petrocosmea最大的挑戰就是她的葉很密,肉質,毛又多,的確是很易惹蟲,很難控制濕度,所以我也在學習階段.但我的momo種了兩個月,尚算健康.沒有中蟲或腐爛.至於新買這棵Rosettifolia,真的是動了大手術呀.店主可能虐待過佢,爛根,花芽全死,多爛葉,但冇蟲,可能是運送途中出了問題,而家都俾我隔離緊.在公司都擔心住佢,如果過到呢個週末,應該可以存活.
回復

orchids 發表於 2007-11-15 15:31:20 |顯示全部樓層
我以前都係fun fun買過一種冇名越南Petrocosmea,佢都好靚不過好怕熱,後來熱死咗,但我唔服輸再買一盆,種了約五個月到六月時又熱死咗,現在我已經投晒降啦.
回復

heiheimama 發表於 2007-11-15 15:51:18 |顯示全部樓層
Petrocosmea是很怕熱的(睇佢個樣成身毛,梗怕熱!),所以夏天一定要帶回Office.我都係貪佢靚,同埋專登向高難度挑戰!死左都係十五蚊,冇有怕!
回復

wong 發表於 2007-11-15 16:25:01 |顯示全部樓層
佢賣比我10蚊兩棵 仲要冇爛好健康....  

我果棵用瓦盆+水苔種.....
回復

heiheimama 發表於 2007-11-15 16:30:35 |顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2007-11-15 16:25 發表
佢賣比我10蚊兩棵 仲要冇爛好健康....  

我果棵用瓦盆+水苔種.....

有冇搞錯!咁即係我俾人呃錢?十蚊兩棵超級平呀!~如果係咁平我都買多兩棵啦,重唔駛返屋企救一大餐!!我同事話她那棵有條似(休)蚓既蟲走出黎tim呀!!!
回復

wong 發表於 2007-11-15 16:44:53 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-15 16:30 發表

有冇搞錯!咁即係我俾人呃錢?十蚊兩棵超級平呀!~如果係咁平我都買多兩棵啦,重唔駛返屋企救一大餐!!我同事話她那棵有條似(休)蚓既蟲走出黎tim呀!!! ...

可能我買果陣時係岩岩返未上盆....所以平d同健康d...........
回復

sel 發表於 2007-11-15 22:08:04 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-15 11:42 發表
塌棵菜? 好似呀
回復