天然放牧的普通毬蘭(毬蘭結果 09/06/19)

作者: 黑仔天 發表于 2009-5-16 10:57:52
3574 14

種的普通..開的也普通....
初初只是試驗形式..沒想到會長大..還會開花...萬幸..不死a.a

花苞

開了

無意間抬頭仰望...驚見一門四傑(令人感到十分意外的多花呢!!:icon27 )
屠子步 發表於 2009-5-16 11:21:19 |顯示全部樓層
又真係好多花喎。咁個根你又點整?用水苔包住上樹?

另外,見你第一張d葉穿左,知是什麼原因嗎? 我的都有所以想睇下你知唔知原因。
回復

黑仔天 發表於 2009-5-16 11:29:03 |顯示全部樓層

2# 屠子步

斑葉種.翜起紅斑來...夠晒就有...唔夠晒就會出白斑..or唔起斑..
佢之所以穿...正常的...因為我果度係木棉..的樹3尖8角..一起風..吉一吉就穿晒..
不過仲有人話係紅蜘蛛同埋螞蟻引起...但係我身邊好多人種..有時都會有呢d情況...
天所以真正原因我都答你唔到..

我之前係連泥..係樹邊掘個洞放佢入去睇下生唔生的...

因為之前都有幾隻野草比我咁種...但係都死....

以為佢都係同一下場..點知會生得到..仲開到花...真係人夾人緣...花夾樹緣囉..哈哈
回復

sammy 發表於 2009-5-17 11:32:39 |顯示全部樓層
2# 屠子步

斑葉種.翜起紅斑來...夠晒就有...唔夠晒就會出白斑..or唔起斑..
佢之所以穿...正常的...因為我果度係木棉..的樹3尖8角..一起風..吉一吉就穿晒..
不過仲有人話係紅蜘蛛同埋螞蟻引起...但係我身邊好多人 ...
黑仔天 發表於 2009-5-16 11:29

野生毬蘭本來就鍾意咁生, 如果咁都種唔到冇人理更加生存唔到啦

唉, 我D葉都蕉蕉地, 已經落好年冬, 冇蟲呀, 向北又冇乜太陽, 會唔會係冬天凍傷呢

Hoya carnosa
回復

八王爺 發表於 2009-5-17 20:17:15 |顯示全部樓層
唔係凍傷,明顯有寄生虫病。
回復

kwanman 發表於 2009-5-20 21:34:49 |顯示全部樓層
有無得醫
回復

黑仔天 發表於 2009-5-21 09:33:25 |顯示全部樓層
好年冬 得唔得呢/
回復

肥仔文 發表於 2009-5-21 11:53:28 |顯示全部樓層
好年冬 得唔得呢/
黑仔天 發表於 2009-5-21 09:33

請問好年冬係咪撈泥個D?? 土面上的蟲可否對付??
回復

黑仔天 發表於 2009-5-21 15:21:50 |顯示全部樓層
請問好年冬係咪撈泥個D?? 土面上的蟲可否對付??
肥仔文 發表於 2009-5-21 11:53

我用緊既好年冬係紅色細細粒既..
主要對付泥既蟲...寄生就唔太清楚...不過聽講植物吸收左之後小量既寄生蟲係殺到.
所先我先問下好年冬得唔得
回復

屠子步 發表於 2009-5-21 15:38:59 |顯示全部樓層
原來有d咁既野架?

我要買d對付百足至得,蟻果d都可以嗎?
回復

黑仔天 發表於 2009-5-21 15:51:33 |顯示全部樓層
10# 屠子步

蟻大既得(紅火) 細既唔得(黃絲) , 百足落完死一堆....不過百足呢d益蟲唔駛殺盡啦= =
殺都係殺小強....同埋d小蛆....
回復

黑仔天 發表於 2009-6-19 23:33:28 |顯示全部樓層

今日返去見到佢結果@.@
回復

Terry 發表於 2009-6-20 00:46:49 |顯示全部樓層
原來球蘭果莢如是。謝謝分享。

數年前在某處行山徑見過一棵生到上樹頂,球數十分可觀,現在不知是否還在。
回復

屠子步 發表於 2009-6-20 08:20:37 |顯示全部樓層
第一次見。
回復