四少分享的君子蘭(矮種)

作者: claudiatang 發表于 2009-5-14 11:09:35
1600 8
小白 發表於 2009-5-14 11:49:00 |顯示全部樓層
點解唔係種係盆中間 add3icon
回復

claudiatang 發表於 2009-5-14 12:09:32 |顯示全部樓層
點解唔係種係盆中間 add3icon
小白 發表於 2009-5-14 11:49

它條根太長,横著生。一擺進去就是這個樣子﹗
回復

四少 發表於 2009-5-14 20:00:56 |顯示全部樓層
咁好生養, 睇黎好快又可分三棵 ...
回復

claudiatang 發表於 2009-5-15 09:17:41 |顯示全部樓層
咁好生養, 睇黎好快又可分三棵 ...
四少 發表於 2009-5-14 20:00

四少,好快..........即是要到什麼狀況才可以分?
回復

David 發表於 2009-5-15 09:29:37 |顯示全部樓層
Wow, well done!  My one is not moving at all...
回復

claudiatang 發表於 2009-5-15 17:34:13 |顯示全部樓層
Wow, well done!  My one is not moving at all...
David 發表於 2009-5-15 09:29

hi David,你好嗎?好久沒見你上來﹗
回復

四少 發表於 2009-5-15 23:33:30 |顯示全部樓層
暫唔好動土, 由佢生大 d & 左上角兩個都有數條粗根 & 肥大的頭, 就切佢地出黎
但係如果你有信心, 有一兩條根都切得

奇怪, 我給時只係一芽, 依家變 3 剪 ...
你那個定是有較多粗碌根的一芽 ...
回復

claudiatang 發表於 2009-5-15 23:48:20 |顯示全部樓層
暫唔好動土, 由佢生大 d & 左上角兩個都有數條粗根 & 肥大的頭, 就切佢地出黎
但係如果你有信心, 有一兩條根都切得

奇怪, 我給時只係一芽, 依家變 3 剪 ...
你那個定是有較多粗碌根的一芽 ... ...
四少 發表於 2009-5-15 23:33

唔知呀﹗DAVID 交給我時只見一片長葉 和一小粒芽﹗根也只有一條,但滿粗壯的。
回復