我隻龜幾日冇食嘢,點算好!!!(今早發現龜龜死了)

作者: windy 發表于 2009-5-13 15:50:37
2501 3

4月4日在旺角金魚街買咗2隻珍珠龜送比亞囡做生日禮物,點知到4月9日佢哋2隻一齊死鬼咗。跟住4月10日再買2隻嚟養,一隻養咗大約7日又死咗,見淨番一隻,咪買多一隻囉(4月27日),點知原先嗰隻在4月30日又死咗,而家始終都係得番一隻,但呢隻小龜龜,呢幾日又唔食嘢,成日瞓,我諗佢又係有病,我真係唔知點算好???係咪珍珠龜好難養???
bonbonpig 發表於 2009-5-18 17:01:19 |顯示全部樓層
不如養巴西龜算啦~唔會咁易死掛~=.=
回復

四少 發表於 2009-5-19 00:41:13 |顯示全部樓層
NO ... 問題未必係環境 & 管理
而係多數買到病龜

另外問之前, 要知你的係咩野龜, SIZE, 餵養環境 (最好有圖), 光照, 食咩野 ..... etc ...

如果唔想講太多, 咁貼張龜相, 如果我知點養, 可比 d 意見你
如巴西龜要曬太陽, 無得曬會死, 如果刀旦就唔曬得
回復

windy 發表於 2009-5-21 11:09:22 |顯示全部樓層
NO ... 問題未必係環境 & 管理
而係多數買到病龜

另外問之前, 要知你的係咩野龜, SIZE, 餵養環境 (最好有圖), 光照, 食咩野 ..... etc ...

如果唔想講太多, 咁貼張龜相, 如果我知點養, 可比 d 意見你
如巴西龜要曬 ...
四少 發表於 2009-5-19 00:41

我沒有用濾水器養佢,間中用紫外線燈照吓佢。至於食方面,都係普通D龜糧。隻龜成日皮膚起白點,我已經幫佢滴咗藥水,右手好D,左手又起。真係成10幾日冇食嘢,好想救番佢。
回復