Lyon vs Rob's

作者: pearl413 發表于 2007-11-14 11:12:47
1257 3
首先再多謝peter同各位o既付出, 今次o既花花好健康呢 當然要有bchai好代安置啦~

大家覺得呢兩個供應商表現黠呢? 我個人較喜歡lyon, 雖然貴d, 但有保障d. 花牌都label得好好, 回應peter都好似ok怏, 最緊要係花花健康

我d相要遲d post
lammanfung 發表於 2007-11-14 19:49:56 |顯示全部樓層
絶對讚同!真的是一分錢一分貨。對我來說,以後Rob's只可以說是後補之列。
回復

比得大帝 發表於 2007-11-15 15:57:26 |顯示全部樓層
我想我都有權比較吓呢兩間嘢:

Rob's 對外銷之手績比較了解, 在網解釋得很清楚

Lyndon 在費用解釋得很清楚, 可以計算到費用, 所以我上次可以調訂花數以逹到較低之運費

Rob 個人比較寸, 没有 customer service, 問多兩句就發作, 試過寸佢安排唔好, 佢連我張訂單都CANCEL埋, Lyndon 的 亞 Paul 個多很 nice, 和他通電話, 他很有耐性, 看得出他盡力安排星期一做inspection 以便我們可以星期六起到花, Rob則啋你都x

Rob's 一般平20-25%, 但也有些是同樣價錢的,

Rob's 的 AV cut 得比較細, 運費也便宜

Lyndon 所出售之 AV 是把一株 AV 根的 hair CUT 了, 連主根一起寄出, Rob's 則只 CUT 葉冠上部出售, 留番 MOTHER PLANT 作繁殖用, 感覺上 Lyndon 所出售之 AV 生存率比較高 (一分錢一分貨)

Lyndon 在 AV 上放了很多 HI-FRESH, 感覺上很有 HEART

在 placing order 方面, 兩間都有待改善, 應該做到 input完所有資料後, 會自動計出訂購價錢和有關費用, 方便客人預算

回復

kendrew 發表於 2007-11-16 12:19:50 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-11-15 15:57 發表
我想我都有權比較吓呢兩間嘢:

Rob's 對外銷之手績比較了解, 在網解釋得很清楚

Lyndon 在費用解釋得很清楚, 可以計算到費用, 所以我上次可以調訂花數以逹到較低之運費

Rob 個人比較寸, 没有 customer service, 問 ...

Very comprehensive comments... Thanks Peter...
Anyway, you guys have gained valuable experience that will only help for the next order...
回復