種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142938 1209
Dennis 發表於 2010-9-6 21:34:27 |顯示全部樓層
黑眼蘇珊真很美, 秋播可否.
毛仔 發表於 2010-9-6 21:24

應該可以, 不過春播比較好, 因為佢唔耐寒~

你頭像是什麼花? 好靚呀!
回復

毛仔 發表於 2010-9-6 22:14:03 |顯示全部樓層
我上年秋天買的, 就是知到秋播不是好, 春天時又忘記了, 今天看到才想起有的種子, 想必要等明春.
我的头象是鐵線蓮,
回復

soy 發表於 2010-9-7 00:45:51 |顯示全部樓層
夏天真係好熱,我都死左好多花...
咁之前用咩盆呀,我都好想種,那兒有種子賣?  好少見呢~
回復

Dennis 發表於 2010-9-7 15:39:41 |顯示全部樓層
夏天真係好熱,我都死左好多花...
咁之前用咩盆呀,我都好想種,那兒有種子賣?  好少見呢~ ...
soy 發表於 2010-9-7 00:45

蛙太, 我之前用一個白色長盆種..... 而家呢個盆只有之前1/3咋....
我仲有D種子呀~
回復

花草之家 發表於 2010-9-7 16:25:44 |顯示全部樓層
Dennis,我d蘇珊俾我拔清,連個架都拆埋依家再播種子重新開始,要控制唔俾佢生到咁大棵
回復

Dennis 發表於 2010-9-7 16:33:06 |顯示全部樓層
Dennis,我d蘇珊俾我拔清,連個架都拆埋依家再播種子重新開始,要控制唔俾佢生到咁大棵 ...
花草之家 發表於 2010-9-7 16:25

我都係唔比佢咁大棵~ 費事打風落雨D葉塞渠 ......咁就幣家伙嘞~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-7 18:21:34 |顯示全部樓層
舊年嚮花墟買嘅秋石斛, 今年又開花嘞~

之前有一枝梗斷咗, 懶得滯就咁放咗嚮天台, 估唔到出咗芽, 今日的 ...
Dennis 發表於 2010-8-27 19:10

我有時都有d垂死既植物, 唔捨得掉, 過一排, 又會生返出來,

好神奇架, 我上年d水仙仲留係度......ha  ....ha
回復

Dennis 發表於 2010-9-7 19:48:50 |顯示全部樓層
我有時都有d垂死既植物, 唔捨得掉, 過一排, 又會生返出來,

好神奇架, 我上年d水仙仲留係度......h ...
hellokitty_971 發表於 2010-9-7 18:21

水仙用泥種? 遲D咪要掘出黎浸囉?
回復

vincentma 發表於 2010-9-7 20:46:42 |顯示全部樓層
我都係唔比佢咁大棵~ 費事打風落雨D葉塞渠 ......咁就幣家伙嘞~
Dennis 發表於 2010-9-7 16:33

我都係放棄種蘇珊,因為無地方攀爬,同埋無花既時間 D 葉唔靚!都係鍾意種 D 矮種既草花!
回復

Ivana 發表於 2010-9-8 13:02:19 |顯示全部樓層
回復 970# Dennis

有好多花友買番黎既鬼椒罐頭種出黎都唔係鬼椒,估唔到你既鬼椒罐頭真係可以種出鬼椒,你棵椒好鬼靚,收成仲咁好~但size好似細左一倍,但都好勁啦~!
回復

Dennis 發表於 2010-9-8 22:34:25 |顯示全部樓層
回復  Dennis

有好多花友買番黎既鬼椒罐頭種出黎都唔係鬼椒,估唔到你既鬼椒罐頭真係可以種出鬼椒,你棵 ...
Ivana 發表於 2010-9-8 13:02

Thanks Ivana~
細棵咗可能係因為我個盆細.....同埋D泥係用舊泥, 冇基肥....
回復

Dennis 發表於 2010-9-9 22:28:19 |顯示全部樓層
毬蘭又再又再開花....今次有成6,7個花冧.....唔知係咪多咗花冧, 我又少咗拖肥....營養分薄咗.....所以D花數目少咗
我唯有3束夾埋當一束, 扮大朵啦

尋日紅雨前開的風雨蘭, 真係好鬼準, 次次開花都有雨水

猫鬚草

評分

查看全部評分

回復

Dennis 發表於 2010-9-12 14:30:56 |顯示全部樓層
猫鬚草真係好靚, 愈開愈多

回復

Dennis 發表於 2010-9-12 14:36:02 |顯示全部樓層
尋日格子團購分貨日, 我冇幫手add11icon ...... 仲乘機偷走去買野.....

嘉多利亞蘭

仲有2個花冧未開....

評分

查看全部評分

回復

Aalon 發表於 2010-9-12 14:39:56 |顯示全部樓層
回復 992# Dennis

我屋企d毬蘭都好大棵, 就係唔開花, 請問可以點做?
回復

Dennis 發表於 2010-9-12 14:53:16 |顯示全部樓層
回復  Dennis

我屋企d毬蘭都好大棵, 就係唔開花, 請問可以點做?
Aalon 發表於 2010-9-12 14:39

Aalon, 我都冇咩點特別理佢.....我呢排間中落D海澡肥比佢, 10日左右淋吓水, 不過呢排落雨, 直頭冇理佢....
我呢盆毬蘭種天台, 盆掛牆, 向東, 但係D葉一D半日哂, 另一D就全日哂, 而開花嘅位置都係屬於全日哂....
雖然毬蘭向上下爬都可以開到花, 不過個人認為比佢向下爬會開多D....
其實我都唔識種架, 最叻就係亂咁種~
回復

Aalon 發表於 2010-9-12 15:06:20 |顯示全部樓層
Aalon, 我都冇咩點特別理佢.....我呢排間中落D海澡肥比佢, 10日左右淋吓水, 不過呢排落雨, 直頭冇理佢... ...
Dennis 發表於 12-9-2010 14:53

咁應該係日照關係, 由於地理環境, 周圍d樹越來越茂盛, 院子越來越少直射陽光, 攪到好多花都種唔好
回復

Dennis 發表於 2010-9-13 22:00:38 |顯示全部樓層
呢棵植物係由友人相贈, 不過佢都唔知叫咩野名(因為好想知道花名後search睇花)....只係話D花係白色, 請問有冇師兄師姐知道叫咩野名呀? Thank you!
植料用水苔+蘭石, 半日照, 1個星期淋一次水
會生小芽, 每株有個球仔及一對葉....

回復

格子 發表於 2010-9-14 10:33:57 |顯示全部樓層
尋日格子團購分貨日, 我冇幫手 ...... 仲乘機偷走去買野.....

嘉多利亞蘭

仲有2個花冧未開... ...
Dennis 發表於 2010-9-12 14:36

對住d花懺悔
回復

花草之家 發表於 2010-9-14 11:40:20 |顯示全部樓層
對住d花懺悔
格子 發表於 2010-9-14 10:33

回復